Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage live
  • Superpesiksen finaalit
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • "Olen 32 mutta tunnen itseni 75-vuotiaaksi": Vapaaottelija Glenn Sparv tappelee kunnes menee rikki
  • Urheiluruutu

400 metrin sairaalaan viety maailmanmestari -"Rukoilin Jumalaa viimeiset 100 metriä"

Eteläafrikkalainen Wayde van Niekerk väläytti lahjakkuuttaan jo aiemmin tällä kaudella päihittämällä 400 metrin olympiavoittaja Kirani Jamesin Pariisin Timanttiliigassa ja juoksemalla Afrikan ennätyksen 43,96.

urheilu
Wayde van Niekerk kuvassa
Lehtikuva

*ZURICH. *Pekingin MM-kisoissa hän juoksi vakuuttaviin erävoittoihin alku- ja välierissä, mutta vasta finaalissa nähtiin mihin van Niekerk pystyy. 23-vuotias van Niekerk voitti maailmanmestaruuden kaikkien aikojen neljänneksi nopeimmalla ajalla ja Afrikan ennätyksellä 43,48.

Van Niekerkin ensimmäinen 300 metriä oli kaikkien aikojen nopein 31,36 ja hän oli todella reilussa johdossa 100 metriä ennen maalia. Vaikka vauhti vähän hyytyikin, oli lopputuloksena 400 metrin maailmanmestaruus puolen sekunnin ennätysparannuksella kaikkien aikojen kovimmassa 400 metrin kilpailussa. Van Niekerk laittoi kirjaimellisesti kaikkensa peliin, sillä hänet vietiin paareilla pois stadionilta ja sairaalaan tarkkailuun.

- Laitan varsinkin kilpailuissa kaikkeni peliin, mutta se riippuu aina päivästä ja kilpailusta. Minun pitää tehdä sama täällä Zurichissä ja laittaa kaikkeni juoksuun, sillä kaikki MM-finalistit ovat täällä. Toivon voivani kontrolloida juoksuani paremmin täällä, sillä minun ei ollut tarkoitus juosta niin kovaa 300 metriä Pekingissä. Viimeiset 100 metriä rukoilin vain Jumalaa kestääkseni loppuun asti. Tiesin MM-finaalin urheilijoiden olevan niin kovia, että joudun laittamaan aivan kaikkeni peliin. Kun pääsin maaliviivan yli, olin vain helpottunut. Vihdoin tein sen ja vihdoin olen maailmanmestari, van Niekerk kertoi Yle Urheilulle.

- Romahdin juoksun jälkeen, mutta koitin sanoa itselleni, etten voi istua. Yritin olla jossain vuorovaikutuksessa yleisössä olevien eteläafrikkalaisten kanssa, mutten edes päässyt heidän luokseen. Sitten koitin päästä median luokse, mutta katsoin järkyttyneenä portaita, jotka olisi pitänyt päästä ylös asti, ja olisi vielä pitänyt puhuakin heidän kanssaan, joten päätin kerätä itseni kasaan istumalla ja hengähtämällä hetken. Se oli virhe. Kaikki adrenaliini ja maitohapot kerääntyivät silloin. Tämä on kuitenkin normaalia minulle.

- Olet nähnyt minut kaikissa Timanttiliigoissa kisan jälkeen ja kun pääsen median luokse, makaan vain jossain nurkassa tai nojaan kaiteisiin. Näyttää siltä, että olen ainoa urheilija, joka kuolee kilpailunsa jälkeen. Yritän laittaa kaikkeni peliin ja tehdä parhaani joka kerta, kun astun radalle. Nyt on ainoa tilaisuuteni jättää jälkeni urheilijana.

- Sairaalassa ei tapahtunut mitään ihmeellistä, kuten sanoin se oli normaalia. Kuten tiedät, olen aina todella väsynyt juoksujeni jälkeen. Heillä oli vain omat lääketieteelliset toimintatavat, joita heidän piti noudattaa. Minun piti kunnioittaa heidän tapojaan, vaikka tiesin olevani täysin kunnossa. He vain vaativat viedä minut sairaalaan, enkä halunnut väitellä vastaan.

Van Niekerk ei siis päässyt juhlimaan maailmanmestaruuttaan kunniakierroksella maansa lipun kanssa ja hän ei usko ikinä pääsevänsä kokemaan tätä perinnettä.

- En usko, että olisin pystynyt kuitenkaan tekemään kunniakierrosta, koska olin niin väsynyt. Jos olisin tehnyt kunniakierroksen, todennäköisesti oksentaisin keskellä stadionia, joten olen ihan tyytyväinen, että he veivät minut pois stadionilta. Se ei ollut helppoa. En usko, että tulen ikinä urallani pystymään lähtemään kunniakerrokselle 400 metrin jälkeen. 400 metriä on tappaa sinut täysin.

Van Niekerkiä valmentaa entinen pikajuoksija ja pituushyppääjä Anna Botha. Naisvalmentaja maailman huipulla on harvinaisuus ja vielä harvinaisempaa on, että Botha on 73-vuotias. Ennen van Niekerkiä Botha on valmentanut muun muassa suomalaisille erittäin tuttua 200 metrin maailmanmestari Frankie Fredericksia.

- Monet ovat ihmeissään hänen iästään. Hän todella ymmärtää meitä urheilijoina ja nuorina ihmisinä. Hän kannustaa ja auttaa meitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olen todella kiitollinen, että tällainen ihminen on elämässäni, joka panostaa niin paljon minuun ja kaikkiin muihin hänen urheilijoihinsa. Hän valmentaa 35-40 urheilijaa, joten hän saattaa pitää kolmetkin harjoitukset päivässä. Hän on ollut valmentajani nyt kolme vuotta siitä asti, kun menin yliopistoon.

- Hän on valmentanut todella pitkään. Hänen ensimmäinen urheilijansa oli Frankie Fredericks, kun hän oli koulussa. Monet eivät tiedä tätä. Minäkin sain tavata Frankien Pekingissä, kun hän antoi mitalin minulle. Se oli todella erityistä valmentajalleni, kun hänen entinen urheilijansa antaa kultamitalin hänen nykyiselle urheilijalleen. Hän on siis ollut mukana yleisurheilussa pitkään ja hänellä on todella paljon kokemusta.

- Hän on todella tiukka valmentaja. Hän ei anna meidän olla laiskoja ja haluaa meidän olevan koko ajan parempia urheilijoita. Uskon tämän olevan yksi avain asia, miksi hän on hyvä valmentaja. Hän myös rakastaa meidän kuuntelemista urheilijoina. Jos meillä on jotain kerrottavaa, hän kuuntelee ja ymmärtää. Hän on avoin kaikelle mitä sanomme, eikä pakota suunnitelmiaan, vaan muuttaa sitä sen mukaan miltä meistä tuntuu.

Van Niekerk tulee urheilullisesta perheestä ja on juossut koko ikänsä.

- Olen juossut siitä asti, kun synnyin. Minulla on todella urheilulliset geenit. Kaikki perheenjäseneni ovat olleet urheilijoita. Oli helppoa aloittaa juokseminen ja koska olin aina nopea, jatkoin juoksemista. Vanhempani ja isäpuoleni ovat olleet isoimmat inspiraation lähteeni urallani.

Liverpool FC on van Niekerkin suosikkijalkapallojoukkue ja hän on ollut täysin hämmästynyt, että Liverpoolin pelaajat ovat huomioineet hänen menestyksensä. Muun muassa maalivahti Simon Mignolet onnitteli van Niekerkiä sosiaalisessa mediassa kilpailun jälkeen. Van Niekerkille onnittelut olivat niin merkityksellisiä, että hän sanoi niiden kruunanneen hänen elämänsä.

- Sain kaksi seuraajaa joukkueestani, joka on todella mahtavaa. Olen ollut joukkueen fani jo pitkään ja olen todella kiintynyt useisiin pelaajiin. Olen todella iso kannattaja, ostan jokaisen peliasun mitä pystyn. On niin hienoa tietää, että he ovat seuranneet minua ja katsoneet juoksujani, koska minä olen katsonut heitä niin pitkään. Toivottavasti joku päivä pääsen stadionille kannustamaan heitä, se on ollut unelmani.

- Olin järkyttynyt, kun he onnittelivat minua. Se oli uskomatonta. En voinut lopettaa hymyilemistä. Olin järkyttynyt, koska en uskonut, että sellaiset ihmiset kenen pelejä katson joka viikko, käyttäisivät aikaa minun seuraamiseen ja minulle kirjoittamiseen. He ovat mahtavia jalkapalloilijoita ja heillä on kiireinen aikataulu. En ikinä olisi uskonut, että he käyttäisivät aikaansa minun onnittelemiseen.

Maanläheinen Van Niekerk ei ole selvästi vielä käsittänyt, että hän on todella maailman paras 400 metrin juoksija.

- Tällainen minä vain olen. En käytä aikaa juhlien saavutuksiani. Kun olen saavuttanut jotain, on aika siirtyä seuraavan tavoitteen pariin. En uhraa paljoa ajatuksia saavutuksilleni, vaan yritän pysyä mahdollisimman rauhallisena. Uskon tämän auttaneet minua tulemaan maailmanmestariksi ja uskon, että minun pitäisi pysyä jatkossakin tällaisena ihmisenä saavuttaakseni enemmän. Tietenkin annan mieleni kasvaa urheilijana, mutten anna minkään saavutuksen nousta päähän.

Van Niekerk jäi Pekingissä vain 0,3 sekuntia Michael Johnsonin maailmanennätyksestä 43,18. Van Niekerk juoksi ensimmäisen 300 metriä selvästi kovempaa kuin Johnson ennätysjuoksussaan. Nuorella van Niekerillä uskotaan olevan potentiaalia Johnsonin ennätyksen rikkomiseen.

- Jos luoja niin suo, olisin siitä kiitollinen, mutta tällä hetkellä haluan vain kasvaa urheilijana. Jos katsot kasvuani viimeisten vuosien aikana, niin kyllä minussa on potentiaalia siihen. Michael Johnson on mahtava urheilija, josta puhutaan edelleen lähes jokaisessa kilpailussa. En ajattele hänen maailmanennätyksen rikkomista, vaan koitan kirjoittaa oman tarinani mahdollisimman hyvin. Haluan vain tehdä parhaiten sen, mitä itse pystyn tekemään Waydenä. Haluan parantaa itseäni ja kasvaa joka vuosi. Jos maailmanennätys jossain vaiheessa tulee minun nimiini, olen todella kiitollinen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat