1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Isäntien paineet

Ranska kohtaa lauantai-iltana koripallon EM-avauksessaan Suomen. Paineet ovat kisojen isäntämaalla.

Kuva: Lehtikuva

MONTPELLIER. Lauantai-aamun ranskalaismedia on kuin yhden asian liike. EuroBasket 2015 käynnistyy ja se näkyy.

Urheiluraamattu 'L'Equipe'in' viikkomakasiinista titteliä puolustavan kotijoukkueen romanttissävyiset pelaajaesittelyt taustoineen, juniorisaleineen, kotikatuineen, vanhoine ystävineen ja haastatteluineen kattaa lehden 116 sivusta peräti 80. Uutissanomalehti myydään luonnollisesti Tony Parkerin etusivun kattavalla kuvalla ja tekstillä 'Suuri sininen taivas'.

TP tai ranskalaisittain myös 'Tipi' on sukupolvensa inkarnaatio ja kahdeksan joukkueessa mukana olevalle NBA-pelaajalle kaikki kaikessa. Viisikko Diaw-Parker-Gobert-Batum-De Colo saavat mediassa erityishuomion ja yhteistä sekä heidän että valmentaja Vincent Collet'n viimeisissä tunnoissa on se, että nyt alkavan EM-turnauksen tähtäimessä on ennen kaikkea Rion olympialaiset.

Mestaruuden puolustaminen, tietysti, mutta todelliseksi pettymykseksi kotiturnauksesta tulisi rannalle jäänti tilaisuudesta, johon Parkerin sukupolvi voisi jättää viimeisen merkkinsä. Finaali Lillessä kahden viikon päästä 27 000 silmäparin edessä veisi suoraan olympialaisiin.

Mutta tien mutkaisuus tiedetään, sillä Montpellierin A-lohkon voittajan päänahkaa vaanii heti lohkovaiheen jälkeen joku kuolemanlohko-B:stä. Espanja, Italia vaiko Serbia – jokaisessa on purtavaa riittämiin parkerilaisillekin.

L'Equipe-lehti muistuttaa Italian voittavan aina kuudentoista vuoden välein ja Ranskassa kuten Nantes'issa vuonna 1983 sekä Pariisissa 1999. Espanjan "Roja" ilman Marc Gasolia ja Juan Carlos Navarraa on kaikkea muuta kuin heikko. Kaksien viime olympialaisten finalisti haluaa mitaliketjulleen jatkoa.

Alexis Ajinçan ja Antoine Diot'n loukkaantumiset juuri ennen turnauksen alkua ja varamies Thomas Heurtelin jääminen turkkilaispihteihin eivät tuoneet toivotunlaista aattotunnelmaa Ranskan leirissä. Léo Westermann tuotiin nopeasti hätiin.

– Ei tämä mukavaa ollut vain 72 tuntia ennen Suomi-ottelua. Episodi toi kuitenkin viimeistelyymme hiukan lisää väkevyyttä, kuittasi Nicolas Batum La Marseillaise -lehdelle.  

Yle Urheilu jututti perjantai-iltana Montpellierin keskustassa  Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zittingia. Hän oli omalla, reilusti yli sadan maajoukkueottelun kokemuksellaan, hymyssä suin.

– Tämähän se vain parantaa joukkuehenkeä, Zitting totesi.

Ismo Nykänen, Yle Urheilu