Suora

  • Elävä arkisto esittää

Susijengin upea taistelu ei riittänyt - Ranska vei ottelun jatkoajalla

Ranskan ja Suomen välinen ottelu venyi jatkoajalle 81-81-tilanteessa, mutta Ranska karkasi ylimääräisen viiden minuutin aikana.

urheilu
De Colo Koponen Lee
YLE

Koripallon EM-kisat räjähtivät Suomen ja hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan osalta komeasti käyntiin lauantai-iltana Montpellierissä täpötäyden katsomon edessä.

Vauhtia nähtiin jo kansallislaulujen aikana. Suomen kansalaisuuden tänä vuonna saanut Jamar Wilson veisasi kovalla tempolla edennyttä maamme-laulua kuin vanha tekijä. Kymmentuhatpäinen katsomo puolestaan kajautti äänekkäästi ilmoille Ranskan kansallislaulun marseljeesin.

Ranska on vahva, mutta Wilson varastaa show'n

Ranska aloitti pelin Suomea vastaan vahvasti, ja Susijengi oli ajoittain pahasti helisemässä Ranskan vahvoja yksilöitä vastaan. Hyvä joukkuepelikään ei auttanut, kun ranskalaiset upottivat pisteitä komeiden suoritusten päätteeksi.

Ranska näytti karkaavan rynnistettyään jo 22-13-johtoon, mutta sen jälkeen alkoi Jamar Wilsonin show. Wilson jatkoi kentälle päästyään siitä mihin Suomen kansallishymnissä jäi, ja takoi Susijengille lyhyessä ajassa peräti 11 pistettä ja toi Suomen vain kahden pisteen päähän Ranskasta.

Avausneljänneksen jälkeen parin minuutin tauolle mentiin kisäisännän johdossa 24-22-lukemissa.

Isänniltä vahva toinen erä

Toinen jakso alkoi Suomen kannalta haastavasti.

Joffrey Lauvergne pääsi donkkaamaan ranskalaiset heti jakson alkuun neljän pisteen johtoon, ja perään Mikko Koivisto rikkoi puolivahingossa Nando de Coloa kolmen pisteen heitossa. De Colo upotti vapareista kaksi, ja samoin teki viivalle heti perään päässyt Lauvergne Ville Kauniston rikkomana. Orlando Magicissa pelaava Evan Fournier syvensi Suomen ahdinkoa vielä kolmosellaan.

Kun EM-debytanttien Kauniston ja Joonas Cavénin vapaat kolmoset puolestan pomppivat epäonnisesti ulos korista, oli Ranskan johto 13 minuutin pelin jälkeen 33-22.

Toisella yrittämällään Cavén kuitenkin onnistui ja avasi Suomen pistetilin kolmosellaan toisella neljänneksellä. Sen jälkeen pelissä edettiin tasatahtia, ja Suomea roikottivat pelissä mukana lay-upeillaan Erik Murphy ja Gerald Lee Junior sekä Koposen korvannut Jamar Wilson neljällä pisteellään.

Wilson kunnostautui myös puolustuspäässä. "Jammu" blokkasi juuri ennen taukoa Tony Parkerin heiton, toisessa päässä hyökkäysaika loppui kuitenkin kesken juuri ennen Tuukka Kotin pussitusta.

Tauolle päästiin kuitenkin siedettävissä lukemissa. Ranska johti peliä 20 minuutin pelin jälkeen 45-37.

Suomella palasi kopista upeasti

Ottelun toinen puolisko näytti alkovan uhkaavasti, kun Rudy Gobert upotti hyppyheittonsa ja sai Shawn Huffin virheen myötä vielä kasvattaa Ranskan johtoa vapaaheittoviivalta.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin Suomen kahdeksan pisteen runi. Petteri Koponen upotti neljä pistettä ja syötti Lee juniorin koritekoon, ja ero Suomen ja Ranskan välillä kaventui nopeasti vain kolmeen pisteeseen kun myös Sasu Salin onnistui.

48-45-tilanne repesi kuitenkin taas nopeasti kotijoukkueen hyväksi. Tähtipelaaja Tony Parker heräsi horroksestaan ja taiteili Ranskan omille teilleen. Vain neljä pistettä ottelun avauspuoliskolla aikaan saanut Parker aloitti hurjan pistetehtailun ja lisäsi jakson aikana saldonsa 15 pisteeseen. Ranska oli karkaamassa.

63-47-johto kaventui jälleen kuitenkin jälleen kymmeneen pisteeseen, kun Sasu Salin upotti upeasti kaksi kolmosta peräjälkeen ja toi Suomen vielä peliin mukaan. Kun Jamar Wilson vielä riistii pallon ja teki vastahyökkäyksestä hienon pick-and-rollin, lähdettiin viimeiselle kympille lukemissa 68-60.

Upea taistelu viimeisessä erässä

Päätösneljännes aloitettiin Ranskan kuuden pisteen runilla, mutta Suomi kykeni samaan Petteri Koposen johdolla. Ranskan aikalisälle mentiin kuusi minuuttia ennen loppua pistetilanteessa 74-66.

Kentälle näytti palaavan vaihtopenkkien tuntumasta vain yksi joukkue - Susijengi. Matti Nuutinen vapareillaan ja Jamar Wilson neljällä pisteellään toivat Suomen jo kahden pisten päähän Ranskasta.

Kolme minuuttia ennen päätössummeria Shawn Huff toi Suomen jo tasoihin.

Peli vanheni kaksi minuuttia ilman koreja tilanteessa 76-76. Minuutti ennen päätöstä Ranska vihdoin onnistui vastahyökkäyksessä, mutta Petteri Koponen kuittasi heti perään.

Ottelua oli jäljellä vain 26 sekuntia, kun Nando de Colo jäi vapaaksi Suomen puolustusalueen kulmassa. Kova kolmen pisteen heittäjä upotti heittonsa keskelle korirengasta, ja Suomi otti aikalisän.

Aikalisällä valittiin harjoiteltu kuvio, jossa korille ajanut Petteri Koponen pääsi tarjoilemaan pallon vapaana kulmassa odotelleelle Sasu Salinille. Kolmen pisteen heitto sisään ja peli 81-81.

Ranska pääsi vielä hyökkäämään, mutta summeri soi tasatilanteessa ja peli eteni viiden minuutin jatkoajalle.

Ranska käänsi pelin jatkoajalla

Jatkoajalla Suomelle sattui huono jakso. Ranskan upeasti pelanneet Nicolas Batum, Nando de Colo, Joffrey Lauvergne ja erityisesti Tony Parker dominoivat rutiinillaan koko jatkoajan.

Varsinaisella peliajalla vain kaksi pistettä tehnyt Shawn Huff nousi vielä esiin ja upotti viisi pistettä, mutta Ranska meni menojaan.

Ottelu päättyi Ranskan 97-87-voittoon.

Suomi jatkaa pelejään sunnuntaina ottelulla Israelia vastaan kello 18.30. Lähetys TV2:ssa alkaa 18.10 ja Yle Puheessa 18.30.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat