1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Islanti saattaa juhlia EM-kisapaikkaa jo tänään

Jalkapallon EM-karsintaottelut jatkuvat yhdeksällä kohtaamisella. Myös Wales on vahvoilla kisoihin.

Islanti on juhlinut usein näissä EM-karsinnoissa. Kuva: EPA

Jalkapallon vuoden 2016 EM-kisakarsintojen sensaatio Islanti saattaa hyvinkin juhlia historiallista kisapaikkaa jo tänään.  Siihen ei edes välttämättä tarvita maan omaa panosta, sillä jos Turkki ja Hollanti pelaavat tasan, ei Hollannin ole enää mahdollista saavuttaa Islantia pisteissä ja maa on varmasti lohkon kahden parhaan maan joukossa.

Toki Islanti voi varmistaa reissun EM-kisoihin myös itse, sillä se pelaa sarjajumbo Kazakstania vastaan kotonaan. Islannin karsintatie on ollut lähes täydellinen, sillä se on hävinnyt seitsemästä ottelustaan vain yhden, Tshekille vieraissa.

Lars Lagerbäckin luotsaama joukkue on noussut Fifa-rankingissakin sijalle 23.

Lohkon A merkittävin ottelu on kuitenkin Turkin ja Hollannin kohtaaminen, sillä tappio tarkoittaa käytännössä hyvästien heittämistä EM-kisoille. Hollanti on tällä hetkellä 10 pisteessä ja Turkki yhdeksässä. Tshekki on lohkon toisena 16 pisteellä.

Myös Wales voi varmistaa paikkansa kisoihin Israelin kustannuksella. Walesille riittää keskinäisestä ottelusta tasapelikin, sillä se jättäisi lohkon kolmantena olevan Israelin turvallisen piste-eron päähän.

Lohkon kakkonen Belgia voi haudata lopullisesti neljäntenä olevan Kyproksen haaveet kisapaikasta, ja Bosnia ja Hertsegovinalla on mahdollista kaunistella pistesarakettaan kaikki ottelunsa hävinneen Andorran kustannuksella.

Lohkon H tilanne on tiukka. Kärjessä ovat Kroatia ja Italia 15 pisteellä, ja kolmantena Norja, jolla on 13 pistettä. Norjan ja Kroatian illan kohtaaminen voi heittää sijoitukset päälaelleen. Italia taas pelaa neljäntenä olevaa Bulgariaa vastaan, ja Azerbaidžan ja Malta pelaavat enää kunniasta. Odotettavissa on, että lohkon tilanne säilyy jännittävänä viimeisiin otteluihin asti.