Eliittiä kaikilla osa-alueilla - HIFK:lta on pakko odottaa mestaruutta

HIFK:ssa ei ole selkeitä heikkouksia. Vain muutamia pelaajahankintoja tehnyt joukkue haastaa Kärpät Suomen mestaruudesta.

Kuva: Lehtikuva

Pelaajasiirrot: HIFK oli siirtomarkkinoilla lähinnä hiljaisen todistajan roolissa, sillä Nordenskiöldinkadulla liikenne pysyi maltillisena. Kalustoon vuosikaudet kuulunut Toni Söderholm hyvästeli seuran ja nuori venäläistaituri Nikolai Goldobin palasi San Jose Sharksiin, mutta muilta osin joukkue on pitkälti ennallaan.

Stadilaisten pelaajahankinnat olivat tarkasti harkittuja. KHL:stä tulleet puolustajat Joonas Järvinen ja Tommi Taimi ovat pelipaikoillaan koko sarjan eliittiä ja nostavat HIFK:n pakiston sarjan kolmen parhaan joukkoon. Hyökkäykseen tulivat Markus Niemeläinen JYPistä sekä Ilveksestä nuori Roope Hintz. He liittyvät Antti Törmäsen valmiiksi laajaan tykistörintamaan.

Harjoitusottelut: HIFK jyräsi läpi harjoitusotteluidensa. Se ei hävinnyt täyspitkistä peleistään ainuttakaan, vaan kaatoi TPS:n, Ilveksen ja Bluesin yhteismaalein 15-3. Helsinkiläiset jäivät alle viiden maalin vain kerran ja päästivät enemmän kuin yhden osuman vain Ilvestä vastaan. Erinomaisen startin jälkeen viime kaudelle harmillisen lopun saanut Jasse Ikonen oli vahvassa maalivireessä, mutta IFK sai heti harjoituspeleissä onnistumisia laajalle joukolle. CHL:ssä teki jo tiukempaa, mutta vaatimattomat neljä pistettä yhtä monesta ottelusta riittivät kuin riittivätkin jatkopaikkaan.

Valttikortit: HIFK:n kesä oli hiljainen, ja syystäkin. Pelaajahankinnat olivat maltillisia, sillä punapaitojen joukkue oli jo valmiiksi kykeneväinen pelaamaan Suomen mestaruudesta keväällä 2016. Markkinoilta haettiin vain täydentäviä palasia, jotka auttavat HIFK:ta pääsemään Kärppien kantaan. Yhdenlaiseksi valttikortiksi voisi sanoa sitä, ettei joukkueessa ole yhtäkään heikkoa kohtaa. Ilman Kärppiä HIFK olisi SM-liigan selkeä ennakkosuosikki.

Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat tasainen ja nuori maalivahtipari, jolla on kuitenkin jo SM-liigakokemusta ja valmiudet vaikka jakaa ottelutaakka puoliksi. Puolustuksessa taas Joonas Järvisestä, Tommi Taimista, Daniel Grillforsista ja Yohann Auvitusta pystyy kasaamaan kaksi liigan kymmenestä parhaasta pakkiparista.

HIFK:n hyökkäys on kolmen kärkeä ja rakentuu kahden eliittisentterin - Corey Elkinsin ja Teemu Ramstedtin - ympärille. Pistetilastojen kärkeä jo männä vuosina hätyytelleet Tomas Zaborsky ja Juuso Puustinen eivät ole yksin, sillä äärimmäisen lupaavia näyttöjä vuosi sitten antanut Ikonen sekä Joonas Rask kykenevät yhtä lailla pisteidentekoon. 19 maalia tehnyt Arttu Luttinen ja nuori lupaus Roope Hintz eivät välttämättä edes mahdu kahteen kärkiketjuun - se ei ole ainakaan heikkous. Ei pidä unohtaa myöskään Mika Partasta, joka neljässä CHL:n ottelussa iski kolme maalia.

HIFK:ssa on laadukkaita pelaajia, joista moni on pelipaikkansa tai roolinsa puitteissa liigan viiden parhaan joukossa. Esimerkiksi Thomas Nykopp on erinomainen alaketjujen sentteri, jonka laidoille on tarjolla nuoria mutta liigan menoon jo tottuneita syvyyspelaajia. Lisäksi joukkueessa on hyvä jatkuvuus ja Törmäsenkin näkökulmasta mahdollisuus valmentaa ryhmä menestykseen on jo huomattavasti parempi, kun alla on yksi yhteinen vuosi. Tämä näkynee jo perustasolla esimerkiksi hyökkäysketjujen kemioissa, jotka olivat vielä viime kaudella hakusessa miesten liikkuessa vitjojen välillä.

Helsinkiläisten vahvuuksiin lukeutuu myös kokemus. 24-vuotias Taimi on puolustuksen rungon nuorin osa, johon ylempänä mainitun nelikon lisäksi kuuluvat myös 30-vuotias Matt Generous ja 27-vuotias Lauri Taipalus. Vaikka joukkueen keski-ikä on nuori, on käytännössä koko rungolla alla jo pari kautta SM-liigaa.

**Kompastuskivet: **HIFK:sta on hankalaa löytää ongelmakohtia. Nuorten maalivahtien suhteen voidaan olla skeptisiä, mutta molempien floppaaminen olisi jo silkkaa epäonnea. Tärkeimpiin kysymyksiin saadaan vastauksia vasta maalis- ja huhtikuussa. On vaikeaa kuvitella, että HIFK jäisi kuuden kärjen ulkopuolelle, ja toisaalta on myös vaikea nähdä joukkueen laskettelevan runkosarjan ykköseksi. Odotettavissa on tasaisen varma suoritus ja suora paikka puolivälieristä, missä Törmäsen, joukkueen ja erityisesti maalivahtikaksikon kortit päästään toden teolla katsomaan.

**Arvio: **Mestariehdokas.