Tuokkolan pelaajahautomo jatkaa kuuden kärjen tavoittelua

Ilveksen iskukyky on samaa luokkaa kuin viime kaudella. Tähtiä joukkueessa ei ole, mutta pudotuspeleihin Tuomas Tuokkolan kehittyvä ryhmä on valmis.

Kuva: Tomi Hänninen

Pelaajasiirrot: Ilves ei kyennyt pitämään kiinni viime kaudella profiiliaan merkittävästi nostaneista avainpelaajistaan. Maajoukkuepuolustajaksi noussut Tommi Kivistö houkuteltiin Venäjälle, hyökkääjäkaksikon Roope Hintz - Turo Asplund palvelukset puolestaan kiinnostivat mestaruudesta taistelevia HIFK:ta ja Lukkoa. Maalivahtiosastolta Joonas Korpisalo lähti Columbukseen. Hyvän pistesaldon vajaamittaisella kaudella kasannut Vojtech Polak puolestaan siirtyi HPK:hon.

Kissapaitojen uudet maalivahtikasvot ovat Hannu Toivonen ja Lassi Yrjölä. Hyökkäyksessä Ilves toivoo Joonas Vihkon palaavan menneiden vuosien tasolleen kovan luokan pistemieheksi. Puolustukseen ei tehty nimivahvoja hankintoja, mutta Veli-Matti Vittasmäki, Jyri Niemi ja SHL:ssä pelannut Marcus Fagerudd ovat jo ammattiliigojen vauhtiin tottuneita pelaajia.

Harjoitusottelut: Ilves pelasi hyvät ottelut JYPiä, Tapparaa ja KHL-seura Sibiriä vastaan, mutta oli ongelmissa HIFK:n ja Ässien kanssa. Kaksi jälkimmäistä ottelua päättyivät selkeisiin tappioihin. Elokuun lopun Sveitsin-turnauksessa kaksi voittoa kolmesta ottelusta riittivät ykköstilaan. Harjoituspelit päättyivät voittomaalikilpailun jälkeen irronneeseen 4-3-voittoon HPK:sta.

Valttikortit: Ilves selvisi viime kaudella pudotuspeleihin täpärästi. Aineksia parempaankin oli, kun muistetaan miten korkealla joukkue oli sarjataulukossa hyvän syksynsä ansiosta. Samat sijoitukset siintävät silmissä nytkin, ja kissapaidat lähtevät tavoittelemaan keskikastin paikkoja pitkälti samalla rungolla.

Kauden jälkeen Ilveksen hyökkäyksen jättivät Asplund, Hintz, Polak ja Steven Zalewski, mutta kasassa oleva kokoonpano on iskukyvyltään hyvin samanlainen kuin viimevuotinen joukkue. Tapio Laakso teki salamanousun kärkisentteriksi ja yrittää tänä talvena jatkaa maalintekoa Ilveksen ykkösketjussa. Kakkosvitja jää Aleksi Mustosen johtamaksi. Laidoille on tyrkyllä kokemusta Sami Sandellin ja HPK:sta hankitun Joonas Vihkon, sekä ison askeleen 30 pisteen hyökkääjäksi ottaneen Teemu Rautiaisen ja rymistelijä Antti Tyrväisen muodossa.

Puolustus sekä maalivahtiosasto ovat viime kautta vahvempia. Hannu Toivonen teki Sportin maalilla viime kaudella loistavan paluun SM-liigaan. Ilveksessä hän korvaa Joonas Korpisalon, ja kokeneempana sekä valmiimpana pelaajana on markkinatilanteeseen nähden huippuluokan valinta ykkösmaalivahdiksi. Monelle tuntematon Fagerrud taas ottaa lähtökohtaisesti johtavan kiekollisen puolustajan roolin, toki myös Blake Kessel jatkaa ja tuo fyysisyyttä. Loput pakistosta ei päätä huimaa, mutta Vittasmäki, Niemi ja Jarkko Näppilä edustavat liigasta tuttua tasaista osaamista.

Ilveksellä on monta mielenkiintoista nuorta pelaajaa, joiden kehittyminen Tuomas Tuokkolan alaisuudessa on varmaa. Fagerudd on vasta 22-vuotias, ja hänen kohdallaan on hyväksyttävä hyökkäyssuunnan suoritusten tasapainona ajoittaiset puolustukselliset virheet. Hyökkäyksessä A-nuorissa viime kaudella dominoineet maalitykki Ville Meskanen ja pelintekijä Eemeli Suomi täyttävät 20 vuotta ja hakevat vielä paikkaansa kokoonpanosta.

Kompastuskivet: Ilveksellä on kaikki aseet mennä pudotuspeleihin, mutta kuuden kärkeen joukkueella ei pitäisi olla asiaa. Runko on hyvä ja pelaajissa paljon potentiaalia, mutta huippuosaamisen suhteen tupsukorvien pukukopissa on varsin hiljaista.

Joukkueessa on nopeutta ja kiekollista osaamista, ja se sopii Tuokkolan pelitapaan. Ilves huokuu perushyvää suorittamista, jolla huippuseuratkin voivat joutua yksittäisissä otteluissa tiukille. Viime kaudesta on kuitenkin vaikeaa ottaa isoa hyppyä eteenpäin, ja keskikastin tasaisuuden huomioiden tamperelaisilla on jo täysi työ varmistaa paikkansa pudotuspeleissä. Siinä taistossa Tuokkolan toimivaksi todettu pelitapa ja kohtuullinen, joskaan ei kovin leveä tulososasto asettavat Ilveksen lähtökohtaisesti HPK:n ja Ässien kaltaisten joukkueiden edelle.

Arvio: Taistelee paikasta kymmenen joukossa.