Nuori ja kehittyvä tuplamestari - kotimainen Kärpät esittelee tulevia supertähtiä

Kärpät luottaa tällä kaudella nuoriin ja kotimaisiin pelaajiin.

Kuva: Tomi Hänninen

Pelaajasiirrot: Kärpät koki isoja menetyksiä, mutta se ei juuri näy pelaajalistassa kauden alkaessa. Joonakset Donskoi ja Kemppainen saivat loistavan kauden päätteeksi NHL-sopimukset, kun taas Ben Maxwell palasi KHL:ään. Maalivahti Tomi Karhunen taas siirtyi kevään finaalivastustaja Tapparaan.

Oululaisten maalivahtiosasto ei lopulta juuri heikentynyt, kun Iiro Tarkin seuraksi tuli Coloradon organisaatiossa pelannut Sami Aittokallio. Hyökkäyksessä ei todellakaan ole taitovajetta maalintekijä Miro Aaltosen, pelinrakentaja Mika Niemen ja näppärän Juuso Ikosen hankintojen myötä.

Harjoitusottelut: Kärpät pelasi loppukesän harjoitusottelunsa vasemmalla kädellä, siitä kertoo tappio Mestis-joukkue Jukureille. Viimeisessä pelissä ennen CHL:ää kaatui Luulaja 3-0. Mestarien liigan lisäpanos saikin Kärpät terästäytymään, tuloksena neljä voittoa neljästä ottelusta ja vain yksi päästetty maali. Mika Pyörälä heilutti maaliverkkoa CHL:ssä kolmeen otteeseen.

Valttikortit: Kärppien kokoonpanoa katsellessa voi helposti yllättyä siitä, miten nuori ryhmä puolustaa tuplamestaruutta. Jani Hakanpää, Miro Aaltonen, Sebastian Aho, Saku Mäenalanen, Sami Aittokallio, Jesse Puljujärvi, Juuso Ikonen ja Simon Suoranta ovat parinkymmenen ikävuoden molemmin puolin, mutta todennäköisesti tuttuja jo isolle osalle jääkiekkoyleisöstä.

Oululaisten kokoonpano on nuorempi kuin vaikkapa pääkilpailija HIFK:n, mutta kokemattomasta laumasta ei silti voi puhua. Kärpät uusiutui kesällä voimakkaasti, kun esimerkiksi NHL ja KHL nappasivat avainpelaajia kirkkaiden valojensa alle. Siitä huolimatta Lauri Marjamäen joukkueella on hyvät mahdollisuudet kisata jo kolmannesta peräkkäisestä Suomen mestaruudesta.

Kärppien kaikki osa-alueet ovat hyvällä mallilla. Tarkki ja Aittokallio muodostavat erinomaisen maalivahtikaksikon, ja vaikka Tarkki on SM-liigan kärkiveskareita, ei todellakaan kannata sulkea pois sitä mahdollisuutta että Pohjois-Amerikasta palannut Aittokallio ryöväisi ykkösvahdin paikan. Lasse Kukkonen, Adam Masuhr, Jani Hakanpää ja Arto Laatikainen muodostavat vahvan puolustajanelikon, jonka jokainen jäsen mahtuisi minkä tahansa liigajoukkueen kahteen kärkipariin. Hyökkäyksessä jatkavat muiden muassa Ivan Huml, Mika Pyörälä ja Esa Pirnes.

Kärppien hyökkääjähankintoja on pakko kunnioittaa. Sen sijaan, että Suomen minidynastia sortuisi jokerihenkiseen huippupelaajien hankintaan ulkomailta - kuten ehkä viime vuosina on tehnyt - Kärpät värväsi nuoria suomalaispelaajia. Aaltonen ja Ikonen ovat Marjamäelle tuttuja jo Espoosta, Mika Niemi puolestaan haluaa Suomen parhaasta seurasta ponnahduslautan jota Ässissä jatkaminen ei olisi tarjonnut.

Oululaisseuran suhteen kauden kiinnostavin tarina on luonnollisesti triplan metsästys, mutta joukkueen sisällä on paljon seurattavaa valtakunnan parhaisiin lukeutuvien lupausten antaessa näyttöjä jopa NHL-seuroille. 21-vuotias Mäenalanen ei saa näin kovatasoisessa joukkueessa mitään helpolla, mutta nuorten sarjat ovat nyt takana ja edellistalven U20-kisojen maalitykin on alettava lunastaa paikkaansa miesten peleissä. Neljä vuotta nuorempi Puljujärvi on takuuvarmasti kaikkien huulilla ja pelaa paikastaan ensi kesän NHL-varaustilaisuuden viiden ensimmäisen varauksen joukossa.

Kärpissä on hyvä kärki ja erinomaisesti syvyyttä. Joukkueen nuoruus muutamine superlupauksineen puolestaan tekee hallitsevasta mestarista muiden joukkueiden kannattajien silmissä muutakin kuin pelkästään halutun päänahan - Kärpät ei ehkä tuo vieraspeleihin tähtilaumaa, mutta monta tulevaa NHL- ja maajoukkuepelaajaa.

Kompastuskivet: Ehkä vain valtava loukkaantumissuma pudottaisi Kärpät kolmen kärjestä. Uudistumisessa on omat haasteensa, mutta materiaali on valmennusta myöten niin laadukas, että Kärpät on kauden ykkössuosikki. Joukkue voi mokata mahdollisuutensa lähinnä harjahtumalla yliyrittämiseen. Nuoret jaksanevat ahertaa läpi runkosarjan, vaikka viime kauden tapaan täyteen vauhtiin on päästävä vasta maaliskuussa.

Arvio: Mestariehdokas.