Näin Susijengi onnistui heitoissaan EM-kisoissa – katso heittokartta

Suomi pelaa yhä samalla pelitavalla kuin vuodentakaisissa MM-kisoissa, mutta heittotarkkuus on parantunut. Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikola analysoi kaikkien suomalaispelaajien heittokartat EM-kisojen alkulohkosta. Katso omat suosikkisi interaktiivisesta heittokartasta.

urheilu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

*LILLE. *Suomen miesten koripallomaajoukkueen pelaaminen EM-turnauksessa on ollut melko identtistä vuoden 2014 MM-kisojen kanssa (katso heittokartta). Suomen 5-5-pelaaminen on edelleen paljon hyppyheittämistä ja kolmen pisteen hyppyheitto on yhä Suomelle hyvä ratkaisu. Helpoimmat heitot ovat tarjolla korin läheltä, mistä Suomi saa niitä parhaiten nopeilla hyökkäyksillä.

Heittokarttojen samankaltaisuus kuvastaa Suomen pelityyliä, joka on pysynyt samana. Siksi suuria muutoksia ei ollut odotettavissa. Suomi on EM-kisoissa luonut enemmän nopeita hyökkäyksiä kuin MM-kisoissa ja saanut myös enemmän hyökkäyspään levypalloja. Siksi Suomen kahden pisteen heittojen prosentti on parempi näissä kisoissa, kuten on myös kaikkien heittojen tarkkuus.

Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikola analysoi jokaisen suomalaispelaajan heittokartat EM-turnauksen ajalta.

*Petteri Koponen
*
Suomen ykköspelaajan heittokartta on haulikolla ammuttu. Tähtipelaajan puolustus on ollut koko turnauksen äärimmäisen tiukkaa. Kun Koponen ajaa korille, käytännössä koko vastustajan joukkuepuolustus on ryhmittäytynyt hänen puolustamiseensa ja helppojen korien poisottamiseen. Nopeissa hyökkäyksissä Koponen antaa yleensä avaavan syötön ja muut saavat helpon korin. Toisaalta Koposella on seitsemän koriin johtavaa syöttöä per peli, koska häntä autettaessa muita pelaajia jää vapaaksi.

*Sasu Salin
*
Klassisen ”three & defense” -pelaajan heittokartta on lähes identtinen. Salin on Suomen parhaita kolmen pisteen heittäjiä ja ei aja hirveästi korille. Salin on kehittynyt ja kolmosten onnistumisprosentti on parantunut selkeästi. Heittojen laatu ei varmasti ole helpottunut, pikemminkin päinvastoin.

*Gerald Lee
*
Leellä ei ole yhtään onnistumista kolmen sekunnin alueen ulkopuolelta. Hän ei ole kaukoheittäjä, eikä ole mennyt sillä osa-alueella eteenpäin. Lee on kuitenkin parantanut 1-1-pelaamistaan ja hänen onnistumisprosenttinsa kolmen sekunnin alueella on parantunut. Sitä kautta kehitystä on tullut. Lee viimeistelee paremmin ja käyttää vähän paremmin kroppaansa.

*Shawn Huff
*
Kapteeniksi ylennetty Huff on merkattu näissä kisoissa enemmän hyvänä kaukoheittäjänä kuin aiemmin. Bilbaossa sai enemmän vapaita kolmeen pisteen heittoja, joita ei ole tullut nyt niin paljoa. Heittokartta on yhä melko tasapainoinen, mitä valmentajat hakevat.

*Erik Murphy
*
Murphyn 1-1-pelaaminen on kehittynyt ja on tuonut selkeästi Suomelle lisää koreja kolmen sekunnin alueelta. Suomi pyrkii aktiivisesti myös hyödyntämään kolmen pisteen heittoja. Murphy on selvästi kehittynyt, heittomäärät ovat kasvaneet, mutta heittotarkkuus on noussut erinomaiseksi.

*Tuukka Kotti
*
Susijengin kokeneimman pelaajan heittokartoissa ei ole juuri eroa. Vahvuudet ovat puolustuspäässä, missä hän on isossa roolissa. Ottaa aika vähän pelitilanneheittoja.

*Mikko Koivisto
*
Koiviston minuuttimäärä on puolittunut Bilbaosta ja heittomäärät samaten. Hänellä on ollut ainoastaan kaksi onnistunutta pelitilanneheittoa.

*Matti Nuutinen
*
Nuutisen rooli on kasvanut merkittävästi. On erittäin hyvä kolmen pisteen heittäjä ja ei tarvitse paljoa tilaa heittoon. Minuutteihin nähden Nuutinen on erittäin aktiivinen myös hyökkäyspäässä. Hänen roolinsa helppojen korien tuomisessa on merkittävä, etenkin kun ne tulevat omista hyökkäyslevypalloista. Siten monesti Nuutinen ei tuo pelkästään helppoa koria vaan myös ylimääräisen pallonhallinnan.

*Jamar Wilson
*
Arvokisojen ensikertalainen on erittäin hyvä 1-1-pelaaja. On tuonut todella hyvällä prosentilla helppoja koreja kolmen sekunnin alueelta voittamalla oman puolustajan. Merkittävä lisä Suomen pelaamiseen ja yksi tekijä, miksi Suomen heittoprosentti on parempi näissä kisoissa. Ei ole korvannut heittokartassa Teemu Rannikkoa, koska Rannikko oli enemmän kolmen pisteen heittäjä.

*Ville Kaunisto
*
Kauniston minuutit ovat olleet vähäisiä ja hänen heittojakaumansa on sinänsä terve. On kolmen pisteen heittoja ja kolmen sekunnin alueen heittoja, vain kaksi puolimatkan heittoa. Heittomäärä on vähäinen, joten sillä ei ole tilastollisesti hirveästi merkitystä. Kaunisto on korvannut Kimmo Muurisen jättämää aukkoa jossain määrin ottamalla hyökkäyslevypalloja, joista on seurannut heitto kolmen sekunnin alueelta.

*Roope Ahonen
*
Roope on Suomen kolmas takamies eikä ole saanut hirveästi minuutteja. Hänellä on vain yksi onnistunut pelitilanneheitto, mutta vähäisestä määrästä ei voi vetää johtopäätöksiä.

*Joonas Cavén
*
Cavénilla on ainoastaan kaksi pelitilanneheittoa, siitä ei voi vetää johtopäätöksiä.

Neljännesvälierä Suomi - Serbia sunnuntaina klo 15.30. Suora lähetys Yle Femillä klo 15.10 ja Yle Puheessa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat