Lätkäfanin kannattaa ehdottomasti olla illalla tv:n ääressä

Yle Teema -kanavan ensi-illassa nähdään lauantai-iltana amerikkalainen jääkiekkodokumentti Red Army. Elokuvan aiheena on punakone ja päähenkilönä Vjatseslav Fetisov. Teeman lätkäillassa esitetään lisäksi Ihanaa Leijonat ihanaa! ja Den glider in – Mestarit vuodelta 1995.

Vjatšeslav Fetisov. (Arkistokuva) Kuva: EPA

Teemalauantai perehtyy tänään jääkiekon kulttuurihistoriaan. Lätkäillan pitkä dokumenttielokuva on Gabe Polskyn dramaattinen, absurdi, tunteikas ja vauhdikas Red Army, joka kertoo Punakoneesta eli Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkomaajoukkueesta ja maan lähihistoriasta. Tositarinan päähenkilö on entinen huippukiekkoilija Vjatšeslav Fetisov, joukkueen puolustaja ja kapteeni.

Red Army kertoo paitsi MM-jääkiekosta myös maailmanpolitiikasta, neuvostojärjestelmästä ja yksilöistä, joukkueen voimasta, systeemin paineesta ja vapauden kaipuusta – kaikesta siitä mikä sai Punakoneen toimimaan niin pelottavan tehokkaasti. Kaukalossa käytiin myös kylmää sotaa. Jääkiekosta ja urheilusta piittaamatonkin katsoja seuraa tätä dramaattista amerikkalaista dokumenttielokuvaa kuin parasta jännitysnäytelmää.

Vjatšeslav "Slava" Fetisovin ja joukkuetovereiden vastavoimaksi nousee Gabe Polskyn elokuvassa valmentaja Viktor Tihonov, joka esitellään todellisena pimeyden ruhtinaana, sotaherrana ja belsebuubina. Mustavalkoinen hyvä vastaan paha -asetelma muuttuu monivivahteisemmaksi tarinan lopussa, kun Vladimir Putin tulee mukaan tarinaan.

Teeman lätkäillassa esitetään lisäksi Ihanaa Leijonat ihanaa! –dokumentti ja Den glider in – Mestarit vuodelta 1995.

Red Army alkaa kello 21. Ihanaa Leijonat ihanaa! esitetään kello 22.21 ja Den glider in – Mestarit on vuorossa kello 23.21.

Lue lisää tästä.