Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Tuleva valmentajaduo äityi runolliseksi – Ville Nieminen lupaa lapioida kuraa, Dufva maksaa velkaansa

Värikkäät kiekkopersoonat Ville Nieminen ja Risto Dufva lähtevät rakentamaan Jukureista salonkikelpoista liigajoukkuetta vuoden kuluttua. Sanan ruoska viuhui jo sopimusten julkistamisen yhteydessä perjantaina.

urheilu
Risto Dufva.
Petri Vironen / Yle

Dufva ja Nieminen ovat kohdanneet samassa pukukopissa satoja kertoja. Nieminen on pelannut Dufvan valmentamissa joukkueissa Rauman Lukossa ja Suomen maajoukkueissa.

– Risto on suuri innoittajani. Ei ole mennyt monta päivää, ettenkö olisi hänelle soittanut ja kysynyt ideaa, oppia tai vahvistusta, KeuPan valmentajaksi keväällä siirtynyt Nieminen ilmoitti.

Mikkelin Jukurit sai liigapaikan 15 Mestis-vuoden jälkeen. Perustan menestykselle rakensi nimenomaan Dufva, joka valmensi Mikkelissä 1998-2006. Jos Dufva tulee kohentamaan aikoinaan rakentamansa perustusta ja rakentamaan "lisäsiipeä", sanavalmiilla Niemisellä oli heti valmis vastaus omaan rooliinsa.

– Mulla on betonimylly, jolla väännän kuraa mestareille ja muurareille. Se on mun rooli. Odotan, että pystyn tekemään kuran oikeanlaiseksi, ettei muurarit lähetä sitä kovin usein takaisin.

– Mutta ensin painetaan täysillä Keuruun Pallon kanssa ja opetellaan sitä, mitä valmentaminen oikeasti on.

Niemisen perhe aikoo siirtyä Tampereelta Mikkeliin. Sopimus on mallia 2+1. Tavoitteet ovat selkeät.

– Aion varastaa täältä kaiken opin ja yritän tuoda kaiken sen tiedon, mitä olen maailmalta kerännyt pelaajana ja kiekkoihmisenä. Intohimo tulee kaiken sen päälle.

"On aika maksaa velkaa takaisin"

Risto Dufvan uran kannalta siirto Mikkeliin on jopa yllättävä. Mies on valmentanut liigassa Jypiä, Tapparaa ja Lukkoa. Liiganousijan peräsimessä mitalisijat ja pudotuspelit siiintävät kaukana.

– Ojan kaivuuseen tässä lähdetään, mutta ei kuitenkaan puolikyykyssä vaan rinta kaarella. Jukureiden logiikka toimii samalla tavalla liigassa kuin se on toiminut muutenkin. Arki on juhlaa. Työtä pitää tehdä riemumielellä ja nauttia. Tämä ei ole kiristelyn vaan riemun paikka. Sitä ilosanomaa tässä on tarkoitus tulla jakamaan.

– Menestystavoitteet voi lukea sopimuksen pituudesta. Ajattelen, että meidän pitää päästä selvästi liikkeelle ja olla matkalla johonkin. Kyllä playoff-pelit pitää siintää Mikkelissäkin mielessä. Strategista tavoitetta ei naulattu seurajohdon kanssa, mutta kolmantena vuonna pitäisi päästä pudotuspeleihin.

Dufva ehtii olla pois Mikkelin jäähallin vaihtoaitiosta tasan kymmenen vuotta. Mies myöntää ammentaneensa paljon Jyväskylän, Tampereen ja Lukion vuosista.

– Olen tyytyväinen, jos pystyn tuomaan jotain Jyväskylän ennakkoluulottomuudesta innostuksesta, Tapparan mahtavasta vuosikymmenten traditiosta tai Rauman peruskallion hengestä.

– Etelä-Savo on antanut minulle paljon. Ensimmäinen päävalmentajapestini oli Savonlinnassa. Ammatillisen korkeakouluni kävin Mikkelissä. Jos saa, pitää myös antaa. Nyt on elämässä sellainen hetki, että pystyn ehkä maksamaan velkoja takaisin.

Entä Ville Niemisen tulo kakkosvalmentajaksi?

– Jos on tuollainen palava pensas vierellä, kai siinä märkä puukin ainakin kipinöi tai savuaa.

Raumalla ensin mestaruus

Dufva ja Nieminen siirtyvät Mikkeliin toukokuussa 2016. Sopimukset haluttiin julkistaa kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa.

– Halusimme työrauhan kaikille osapuolille.

Dufva haluaa päättää nelivuotisen pestinsä Raumalla mestaruuteen.

– Se on asian toinen puoli, joka on jäänyt varjoon. Mestaruus ilman muuta. Meillä on kovat tavoitteet ja erittäin iskukykyinen ryhmä kunhan kaikki saadaan jalkeille.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat