Jääkiekko näkyy juoksukomeetan harjoittelussa: "Hän on aika voimakas"

Yleisurheilun ohella monipuolisesti jääurheilulajeja harrastanut Alisa Vainio harjoittelee jo nyt ikätovereitaan enemmän.

163-senttinen ja 43-kiloinen Alisa Vainio on pienestä koostaan huolimatta vahva. Kuva: Yle

Tänä vuonna 18 vuotta täyttävä Alisa Vainio on tehnyt kaksi vuotta yhteistyötä valmentajansa Rami Virlanderin kanssa. Valmentaja myöntää, että nuoren naisen kehitys on ollut nopeaa.

- Kehittymishalu on valtava. Hän on erittäin motivoitunut ja innostunut harjoittelemaan. Siinä on ollut tärkeää, että harjoittelu pysyy tasapainossa ja rytmitetään hyvin, valmentaja kommentoi.

Vainio treenaa usein kaksikin kertaa päivässä ja kaikkineen harjoitusmäärät ovat jo nyt ikätovereitaan kovemmat. Se on Virlanderin mukaan mahdollista, koska Vainiolla on erittäin monipuolinen lajitausta. Hän on yleisurheilun lisäksi taitoluistellut, pikaluistellut sekä pelannut jääkiekkoa ja jääpalloa.

- Sieltä on muodostunut erittäin vahva kestävyyspohja, mutta myös voimaharjoittelu on näiden joukkuelajien kautta selkeä vahvuus. Vaikka hän ei ole isokokoinen, hän on kestävyysjuoksijaksi aika voimakas. Se mahdollistaa hyvän askeleen ja esimerkiksi estejuoksussa helpon ja rennon ponnistuksen, Virlander kommentoi 163-senttistä ja 43-kiloista suojattiaan.

Lajitaustaa hyödynnetään edelleen harjoittelussa. Vainio muun muassa pyöräilee tai rullaluistelee jalkojen säästämiseksi osan treenikilometreistään.

Virlander myös kehuu Vainion kilpailukykyä. Kylmäpäisyyttä löytyy.

- Hän myös tuntee kilpailusuorituksen aikana kuntonsa ja kroppansa, mikä on kestävyysurheilussa tärkeää, että pystyy tekemään aika uusissakin tilanteissa itselleen sopivat vauhdinjaot. 

Kilpailuja ainakin riittää, siellä ensi kesä on yleisurheilijoilla jälleen superkesä. Arvokisaputki vaatii urheilijoilta ja valmentajilta hyvää kilpailukalenterin suunnittelua. Siihen työhön myös Lappeenrannan Urheilu-Miesten kaksikko rauhoittuu.

- Ensi kaudelle on mahdollisesti monta arvokisaa tarjoilla, joten pitää hyvin suunnitella, mitkä niistä ovat sitten tärkeimmät päätähtäimet, Virlander sanoo.

Vainio on jo alittanut EM-kisojen 10 000 metrin tulosrajan. Ne käydään Amsterdamissa 6.-10. heinäkuuta. Kaksi viikkoa myöhemmin alle 19-vuotiailla on ikäluokan MM-kisat Kazanissa Venäjällä.

- Sitten toki Rion olympialaisetkin ovat vielä siellä. Mutta vielä on liian aikaista sanoa, miten se kausi rakennetaan. Nyt on aika tehdä niitä suunnitelmia, Virlander sanoo.