Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 1. osakilpailu, Hell RX

Espanjalle kolmas EM-kulta - MVP-Gasolille ei löytynyt pysäyttäjää

Espanja on koripallon Euroopan mestari vuosimallia 2015. Liettua kaatui finaalissa vakuuttavan näytöksen jälkeen 80-63. Pau Gasol valittiin turnauksen MVP:ksi.

urheilu
pau gasol espanja liettua
EPA/YOAN VALAT

Espanjan ja Liettuan välisestä koripallon EM-finaalista odotettiin etukäteen kisojen kahden kovimman sentterin Pau Gasolin ja Jonas Valanciunasin kaksintaistelua.

Yksintaistelu

Heti alussa kävi selväksi, että taistelupareissa niskan päällä Lillen sunnuntai-illassa olivat Espanja ja Pau Gasol.

Gasol aloitti loppuottelun upealla torjunnalla, ja Espanja puolestaan esitti joukkueena vakuuttavaa puolustuspeliä ensi minuuteilta lähtien. Nopeat hyökkäykset löysivät kerta toisensa jälkeen tiensä vastustamattomasti Liettuan koriin, eivätkä vihreäpaidat löytäneet omissa hitaissa hyökkäyksissään aseita spanskien vahvan puolustusviisikon rikkomiseksi.

Ensimmäinen jakso kirjattiin Espanjan hyväksi lukemin 19-8. Gasol jatkoi finaalissa hurjaa pistetehtailuaan ja nakutti kymmenessä minuutissa kahdeksan pistettä. Selkävaivoista läpi turnauksen kärsinyt, avausviisikkoon nostettu espanjalaislaituri Rudy Fernandez oli Gasolin ohella avausjaksolla vahvassa vireessä.

Liettuan Valanciunas sai aikaan kaksi pistettä, mutta poimi kunnioitettavat neljä levypalloa. Odotettu kaksintaistelu oli kuitenkin kääntymässä näyttävästi espanjalaisjätin hyväksi.

Liettua herää mestaruustaiseluun

Espanja aloitti toisen erän vahvasti ja puristi eron heti alkajaisiksi 15 pisteeseen. Liettuan hyökkäyspeli antoi osviittaa avautumisesta, kun Gasol siirtyi vaihtopenkin puolelle huilaamaan. Gasol tuli takaisin vartioimaan Espanjan koria, mutta vihreäpaidat saivat pelistä kiinni ennen kuin ero revähti täysin poskettomaksi.

Liettuan heittopeli alkoi rullaamaan toisen jakson loppupuolella, juuri kun 16 pisteen johdossa ollut Espanja näytti karkaavan omille teilleen. Liettua ei ollut saanut kolmen pisteen heittoa koriin finaalin 16 ensimmäisen minuutin aikana, mutta ensimmäisen onnistumisen jälkeen baltit täräyttivät pariin minuuttiin kolme onnistunutta heittoa kaaren takaa. Kun Jonas Mačiulis laittoi vielä kaukoheiton naulaan toisen erän viimeisellä sekunnilla, Espanjan 16 pisteen johto kaventui nopeasti kahdeksaan pisteeseen. Tilanne oli puoliajalle mentäessä Espanjan hyväksi 41-33.

Espanja päättää Liettuan pyristelyt

Kolmen pisteen heitoissa onnistuminen olisi ollut Liettuan mestaruustaistelun elinehto. Kahden pisteen koreja ei juuri avauspuolikkaalla syntynyt, eikä niitä loppupuoliskollakaan juuri ollut luvassa Gasolin johtaman huippupuolustuksen ansiosta.

Liettua ei kuitenkaan saanut kaukoheittoja aikaan, ja Espanja kasvatti eroa läpi kolmannen neljänneksen. Jakson puolivälissä Espanja sai jobinpostia, kun Rudy Fernandez juoksi puolustaessaan rajusti päin Liettuan skriiniä. Tilanteesta vihellettiin hyökkääjän virhe, vaikka skriini näytti puhtaalta. Se tuli kuitenkin täytenä yllätyksenä selkävaivoista kärsineelle Fernandezille, joka joutui jättämän kentän kovan tällin seurauksena.

11 pisteen laiturin menettäminen ei kuitenkaan punapaitojen peliä hyydyttänyt. Espanjalla oli tuntuva 60-43-johto, kun finaalia oli jäljellä kymmenen minuuttia.

Espanjan mestaruusjuna päätepysäkille

17 pisteen takamatka oli Liettualle liikaa Espanjan tasoista vastustajaa vastaan. Liettua ei sannut kunnon kiriä aikaiseksi, kun Espanja jatkoi vakuuttavan pelinsä pyörittämistä. EM-finaalin viimeinen neljännes oli Espanjan mestaruusjunan vastustamatonta puksuttelua päätepysäkilleen.

Viimeinen jakso pelailtiin tasaisissa lukemissa 20-19. Espanjan voittolukemat kirjattiin turnauksen päätössummerin soidessa lukemin 80-63.

Mestaruus on Espanjalle kolmas koripallon EM-kisoissa. Palloilun suurvalta juhli mestaruutta myös vuosina 2009 ja 2011.

Liettualle hopea on samaten historian kolmas. Kitkerät mitalit ripustettiin liettualaisten kaulaan edellisissä EM-kisoissa Sloveniassa 2013 sekä 20 vuotta sitten Kreikassa.

Korinalusjättien taisto oli Gasolin selkeää näytöstä. Espanjalaissentteri nakutti pelissä 25 pistettä, 12 levypalloa, neljä syöttöä ja kolme blokkia. Jonas Valanciunasin saldo oli 10 pistettä ja 9 levypalloa.

Gasol valittiin myös turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat