1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

OK:n lajiryhmävastaava: "Ei 17-vuotias lähde maratonille, jos epäilee, ettei se mene läpi"

Olli-Pekka Kärkkäinen uskoo, että Alisa Vainio olisi pystynyt juoksemaan Rio de Janeiron olympiamaratonin

Kansainvälinen yleisurheiluliitto kieltää vuosina 1997-syntyneiltä ja sitä nuoremmilta osallistumisen olympiamaratonille. Kuva: EPA

Olli-Pekka Kärkkäinen vastaa olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä muun muassa kestävyysurheilusta. Hän uskoo, että Rion olympiarajan alittanut Alisa Vainio olisi kestänyt olympiamaratoninkin, jolle hän Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjen mukaan on alaikäinen.

- Kaikesta päätellen Alisa oli virkeä maalissa ja kesti sen (maratonin). Ja kestäisi varmaan Riossakin, mutta näin mennään, Kärkkäinen kommentoi.

Kärkkäisen mukaan IAAF rajoittaa myös muita lajeja. Maraton ja 50 kilometrin kävely ovat kiellettyjä 1997 ja 1998 syntyneiltä. Sitä nuoremmilla urheilijoilla on vielä enemmän rajoituksia.

- Joitain heittolajeja, 10-ottelu ja 7-ottelu ja taisi olla myös 10 000 metriä, Kärkkäinen muistelee.

- Tässä on taustalla ehkä se, että jotkut lajit ovat ehkä kehittyvälle nuorelle ja nuoren elimistölle kovia. Ehkä tässä halutaan suojella nuoria urheilijoita. Siitä voidaan sitten olla montaa eri mieltä, että onko se maratonin juokseminen vaarallista, Kärkkäinen sanoo.

Jotkut ovat sitäkin mieltä, ettei 17-vuotiaan pitäisi juosta missään olosuhteissa maratonia. Kärkkäinen on eri mieltä. Hänen mielestään 2,5-3 tunnin harjoitukset ovat muutenkin hyviä nuoren kestävyysurheilijan harjoituksia.

- Eikä 17-vuotias lähde sinne maratonille, jos yhtään epäilee, ettei se menisi läpi.