Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian Cup, puolivälieräottelu Napoli - Lazio
  • Urheiluruutu

Jokerien uusi tähti unelmoi yhä NHL:stä – ja pitää pilkkanaan golfin ihannetuloksia

Jokereiden Brandon Kozun uskoo yhä NHL-unelmaansa – ja näkee pelin kokeneen uuden evoluution. Mutta pitävätkö huhut Kozunin poikkeuksellisesta lahjakkuudesta myös golfarina paikkansa?

urheilu
Brandon Kozun
Katso video Kozunin puttitaidoista kuvaa klikkaamalla.

Brandon Kozun astelee helsinkiläiselle golfklubille näyttäen perin suomalaiselta. Syksyisessä tihkusateessa Kozun on pukeutunut kansallisasumme tuulipukuun. Kokonaisuuden rikkoo vain päähine – amerikkalaisen baseballjoukkue Los Angeles Dodgersin lippalakki. Niin, onko mies amerikkalainen vai kanadalainen?

- Saat itse päättää.

Kozun on syntynyt Los Angelesissa, mutta muutti Kanadaan kymmenvuotiaana. Hänen äitinsä on kanadalainen ja isä amerikkalainen. Kozun on edustanut junioreiden maajoukkuetasolla Kanadaa. Lienee oikein kutsua häntä ympäripyöreästi pohjoisamerikkalaiseksi. Mutta kuten tuulipuvusta on pääteltävissä, Euroopassa ensimmäistä kertaa vierailevalle Kozunille kulttuurishokki Suomessa on ollut hyvin pieni.

Se (lähtö) oli vaikea päätös, koska pohjoisamerikkalaisena nuorukaisena unelmoin pelaavani NHL:ssä.

Brandon Kozun

- Helsingissä meno on ollut mutkatonta. Kaikki puhuvat hyvää englantia. Muutos ei ole ollut kummoinen, toteaa Kozun.

Vierasmatkat itärajan yli ovat sen sijaan olleet mieleenpainuvimpia.

- Se on erilainen maailma. Toisaalta voin vanhempana muistella, että teinpäs tämänkin.

Kozun saapui Jokereihin Torontosta. Hän nakutti pitkään hyviä tehoja AHL:ssä ja sai vihdoin viime kaudella näyttöpaikan NHL:ssä Maple Leafsin joukkueessa. 25-vuotias Kozun ei kuitenkaan murtautunut lopullisesti läpi, joten edessä oli iso päätös.

- Se oli vaikea päätös, koska pohjoisamerikkalaisena nuorukaisena unelmoin pelaavani NHL:ssä. Lähtö toiselle mantereelle tarkoitti, etten pelaisi NHL:ssä seuraavalla kaudella, joten se arvelutti. Jarin (Kurri, Jokereiden GM) kanssa puhuttuani kuitenkin vakuutuin siitä, että tämä ratkaisu olisi paras urani ja kehittymiseni kannalta.

Onko NHL-unelma vielä olemassa?

- Kyllä. Siitä unelmoidaan lapsena. Se on maailman paras sarja.

Vaikkei olisi nähnyt yhtään Kozunin peliä, arvaus hänen NHL-läpimurtonsa epäonnistumisen syystä on helppo tehdä. Kozun on vain 173 senttiä pitkä, joten eihän noin pieni mies pärjää suu vaahdossa kohnottavien jättimäisten NHL-hirviöiden keskellä?

- Taito on nykyään paljon tärkeämpää. Jääkiekko on muuttumassa – kokemassa suorastaan evoluution. Sen myötä minulla on enemmän aikaa ja tilaa luistella.

- Ne päivät ovat takana, kun kolmos-nelosketjut eivät juurikaan pelanneet. Stanley Cupin voittaneilla joukkueilla on nykyään neljä ketjua, jotka kaikki osaavat pelata.

Pallo lentää ja suu loksahtaa

Kozunin pelit ovat sujuneet Jokereissa mallikkaasti Niklas Hagmanin ja tanskalaisen Peter Reginin ketjun laidalla. Hän keikkuu koko liigan pistepörssin kärkisijoilla ja on tehnyt kymmenessä pelissä tehot 6+8.

- Joukkue on pelannut hyvin ja olen samalla onnekas, että olen päässyt pelaamaan hyvien jääkiekkoilijoiden kanssa, arvioi Kozun tuttuun nöyrään pohjoisamerikkalaiseen tyyliin.

Nyt on vihdoin aika, kun saamme nähdä Kozunin taidot golfissa. Moni jääkiekkoilija on hyvä golffari, mutta lyönti näyttää usein enemmän lyöntilaukaukselta kuin swingiltä. Kozun asettelee pallon tiille. Draiveri heilahtaa pehmeästi ja lyöntiä seuraamaan saapuneiden suut loksahtavat. Voiko kukaan lyödä noin kovaa? Pallo lentää reippaasti yli 200 metriä, eikä loppulentoa edes erota niin etäältä.

Kozunin tasoitus on neljä, mikä on erinomainen. Viimeisellä reiällä on hyvän avauslyönnin jälkeen edessä 30 metrin chippi viheriölle. Swingi on pehmeä ja palloa putoaa viheriölle. Aluksi se pomppii, mutta aloittaa sitten vääjäämättömän rullauksen kohti lippua. Eihän tuo nyt voi upota sisään? Kyllä, Kozun tekee eaglen! Kaksi alle ihannetuloksen lyönnillä, jollaisia näkee yleensä vain golfin major-turnausten kohokohdissa.

Jos Kozunin otteet ammatissaan jääkiekkoilijana ovat yhtä tasaisen hyviä kuin harrastuksessaan golfissa, ei Jokereilla ole mitään hätää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat