Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Elävä arkisto esittää

Pesäpallon parhaat palkittu

Tuomas Jussila ja Carita Toiviainen saivat suurimman kunnian pesäpallokauden päätöstilaisuudessa.

urheilu
Carita Toiviainen valittiin kentän parhaaksi.
Carita Toiviainen.Tomi Hänninen

Pesäpallokauden parhaat on palkittiin lauantaina perinteisellä päätösristeilyllä Itämerellä. Vuoden pesäpalloilijoina juhlivat Joensuun Mailan Tuomas Jussila ja porilaisen Pesäkarhujen Carita Toiviainen.

Jussila on yksi sarjan arvostetuimmista pelaajista, mistä kertovat sekä kultainen maila että kultainen räpylä –palkinnot. Pelaajat äänestivät keskuudestaan Jussilan sarjan parhaaksi sisä- ja ulkopelaajaksi.

Toiviainen palkittiin edellisen kerran vuoden naispesäpalloilijana 2013. Kahteen vastaavaan kunnianosoitukseen ovat 2000-luvulla yltäneet vain pesäpallolegendat Kirsi Hänninen, Paula Rautiainen ja Katja Saari. Kaikkien aikojen etenijätilastossa Toiviainen nousi jo sijalle 11. Porilaislähtöinen huippuetenijä ja –vaihtaja on edustanut kasvattajaseuraansa Pesäkarhuja koko uransa ajan.

Parhaina nuorina pesäpalloilijoina palkittiin naisten Superpesiksen lyöjäkuningatar ja vuoden jokeripelaaja Janette Lepistö Lapuan Virkiästä sekä Seinäjoen JymyJussien Miika Anttila.

Kattelus vuoden lukkariksi

Miesten Sotkamon Jymy ja naisten Lapuan Virkiä juhlivat mestaruutta jo viidennen kerran peräjälkeen. Pudotuspelien arvokkaimmiksi pelaajiksi valitut Jani Komulainen ja Saija-Maria Saari olivat joukkueidensa tukipilareita tärkeillä hetkillä. Samaa voi sanoa vuoden lukkareista. Sotkamon Toni Kohoselle valinta on jo 12:s, kun tilastokakkosella Mauri Pyhälahdella niitä on seitsemän. Sen sijaan Lapuan Elli Kattelus oli pelannut ennen tätä kautta vain yhden superpesisottelun.

Vuoden pelinjohtajat tulevat mestarijoukkueista. Sotkamon kauteen mahtui myös alamäkiä, mutta Mikko Korhonen sai joukkueensa suunnan muutettua oikeisiin aikoihin. Lapuan Jukka Liikala juhlii jo viidennen kerran peräkkäin mestaruutta. Ansioluettelossa on yhtä monta vuoden pelinjohtajan titteliä.

Superpesiskauden positiivisiin yllättäjiin lukeutuivat ensi kerran 20 vuoteen pudotuspeleihin yltänyt Alajärven Ankkurit ja ensimmäisellä kaudellaan naisten Superpesiksessä pirteästi esiintynyt Kankaanpään Maila. Positiivisuuden ilmentyminä loistivat erityisesti vuoden tulokkaat. Kankaanpään kärkietenijä Laura Jokinen ylsi etenijätilastossa neljänneksi ja Alajärven Petrus Puputti pelasi hienon kauden niin ikään numerolla 1.

Lähteenmäen uralle upea päätös

Kappale pesäpallon erotuomaritoiminnan historiaa sai päätöksensä miesten Superpesiksen ensimmäisessä loppuottelussa, kun Matti Lähteenmäki päätti 21 kauden mittaisen uransa syöttötuomarina otteluun numero 507. Kruunuksi Lähteenmäki palkittiin sekä vuoden tuomarina että pelaajien äänestämänä parhaana tuomarina kultaisella pillillä.

Vuoden pesäpalloseuran tunnustuksen sai Joensuun Maila kokonaisvaltaisesta toimintansa kehittämisestä ja myös vähävaraisten harrastusmahdollisuuksien huomioimisesta. Vuoden junioriseura, Mailajuniorit Kankaanpäästä, on menestynyt kilpailullisesti, mutta pitänyt kiinni kaikenlaiset harrastajat huomioivasta arvopohjastaan.

Johtokunnan pytty myönnettiin Jyväskylän Kirille seuran profiilin kohottamisesta perinteisessä pesäpallokaupungissa ja yleisömäärän voimakasta kasvua tukeneesta panostuksesta markkinointiin. Vastaavan palkinnon sai pitkään Helsingissä harrastepesistoimintaa pyörittänyt Aki Mikkonen.

Lähteet: Pesäpalloliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat