Suomalainen Tour de France -johtaja siirtyy ranskalaistallin johtotehtäviin - pyöräilyura ohi

Maantiepyöräilyn menestyneimpiin suomalaispolkijoihin lukeutuva Jussi Veikkanen lopettaa urheilu-uransa ja siirtyy toimiston puolelle.

Jussi Veikkanen johti Tour de Francen mäkikisaa vuonna 2009. Kuva: YLE

34-vuotiaan lahtelaisen Jussi Veikkasen pitkä ammattilaisura päättyy. Kovat 11 vuotta ammattilaispyöräilyssä ajajana loppuvat 4. päivä lokakuuta ajettavaan kilpailuun. Työt kuitenkin jatkuvat ammattilaispyöräilyn parissa. Veikkanen tulee työskentelemään pitkäaikaisen ranskalaistallinsa FDJ:n organisaatiossa.

Jussi Veikkanen on viihtynyt hyvin FDJ:ssa. Hän ajoi vuoden 2011 belgialaisessa Omega Pharma – Lotto –joukkueessa, mutta palasi takaisin FDJ:iin. Viimeiset vuodet hän ajoi joukkueessaan apuajajana ja tutorina joukkueen nuorille ajajille. Veikkasen tinkimätön asenne ja valoista luonne on auttanut joukkueessa pysymisessä, vaikka tulokset eivät sairastelujen takia ole olleet joka vuosi parhaita mahdollisia.

- Muutaman vuoden pystyin itse hyviin tuloksiin, mutta sen jälkeen siirryin apuajajaksi auttamaan joukkuetta. Tehtävä on motivoinut, sillä mikä onkaan mukavampaa kuin saada joukkuekavereilta kiitosta hyvin tehdyn työn jälkeen. Oma sijoitus ei ole siinä roolissa tärkeä, kertoi Jussi Veikkanen.

- Uraan mahtuu paljon hienoja kohokohtia. Tietysti vuonna 2009 Tour de Francen avausetapilla saamani mäkikiripaita, pallopaita, on niistä mieleenpainuvin. Kun se tapahtui vielä Ranskan kotimme lähellä ja perheeni ollessa katsomossa seuraamassa kisaa, niin tunteet olivat huipussaan, muisteli Jussi Veikkanen.

Jussi Veikkanen ajoi uransa aikana kaikki suuret ympäriajot. Italian ympäriajossa hän kuului yleensä joukkueensa vakiokokoonpanoon. Hän ajoi Giron seitsemästi keskeyttämättä kertaakaan. Vuonna 2008 hän oli kolmella etapilla kymmenen parhaan joukossa. Edellisenä vuonna hän oli kokonaiskilpailussa 44:nneksi ja oli kolmella etapilla 20 parhaan joukossa. Urallaan Jussi Veikkanen otti kolme ammattilaiskilpailuvoittoa.

Suomessa hän edustanut TWD-Länkeniä koko maantiepyöräilyuransa ajan. Hän on yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä pyöräilijöitä, jos mittarina käytetään maantieajon Suomen mestaruuksia. Niitä hänellä on peräti seitsemän. Lisäksi hän on voittanut Suomessa henkilökohtaiset maanmestaruudet cyclocrossissa ja maastopyöräilyssä. Joukkuemestaruuksia hänellä on kuusi.

- Tämä on ollut hieno jakso omassa elämässä. Olen saanut tehdä sitä, mistä olen tykännyt ja mikä oli nuorena tavoitteena. Olen saanut paljon ja siinä sivussa on tullut mm. ranskankielen taitokin. Mukava todeta, että minulle tarjottiin töitä FDJ:ssa. Siihen tarjoukseen oli helppo tarttua. Syksyn ohjelmassa on mm. joukkueenjohtajan pakollinen kurssi Sveitsissä kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n koulutuskeskuksessa. Ja eiköhän minut vielä ensi kesänä nähdä Suomessa joissakin kisoissa TWD-Länkenin paidassa, kertoi Jussi Veikkanen tulevaisuudestaan.

Jussi Veikkanen on jo kolmas suomalainen, joka on mukana johtotehtävissä korkeimman tason ammattilaistalleissa. Kjell Carlström työskentelee sveitsiläisessä IAM Cyclingissa joukkueenjohtajana. Samassa roolissa on Charly Wegelius yhdysvaltalaisessa Team Cannondale – Garminissa.