Viime vuosien surkimus nousee kohisten NHL:ssä – "Ei enää heittopussi"

Edmonton Oilers tavoittelee NHL:n Tyynenmeren divisioonassa paikkaa kevään auringossa. Divisioonan suosikit löytyvät puolestaan yhä Kalifornian auringon alta.

urheilu
edmonton oilers
Edmonton Oilersin alamäki NHL:ssä alkoi kesän 2006 Stanley Cup -finaalien jälkeen. Onko taaperrus nyt vihdoin ohi? (Arkistokuva)EPA

*NHL-ENNAKKO. *Jääkiekkoliiga NHL:n Tyynenmeren divisioona on alkavalla kaudella ehkäpä sarjan mielenkiintoisin. Divisioonasta löytyy kaksi kovaa mestarisuosikkia, Sami Vatasen edustama Anaheim Ducks sekä viime kaudella flopannut Los Angeles Kings.

Väriä pudotuspelitaistoon tuovat Connor McDavidin tähdittämä viime vuosien heittopussi Edmonton Oilers sekä edelliskaudella yllättänyt Calgary Flames, joka taistelee jopa divisioonan kärkisijoista.

Anaheim Ducks

Sami Vatanen, Anaheim Ducks
Sami Vatanen ja Anaheim Ducks ovat Tyynenmeren divisioonan suosikkeja.Iita Pirttikoski

Lähtökohdat: Anaheim on ollut viime kausina ärsyttävän lähellä menestystä, mutta hyytynyt viime metreillä. Ankkalauma on nälkäinen ja taas yksi NHL:n mestarisuosikeista. Odotuksia nostavat kesän järkevät hankinnat, jotka tuovat Ducks-miehistöön syvyyttä.

Anaheimin hyökkäyksen jättivät Kyle Palmieri, Emerson Etem ja 22 maalin Matt Beleskey, mutta nopean Carl Hagelinin, voimakkaan Chris Stewartin sekä kokeneiden Shawn Horcoffin ja Mike Santorellin pestaamiset tuovat laatua ykköstähtien taakse.

Ducksin puolustuksesta lähti luotettava Francois Beauchemin, jonka jättämän aukon yrittää paikata Kevin Bieksa. Canucksista saapunut 34-vuotias jässikkä tuo takalinjoille kokemusta nuorten taitopakkien Hampus Lindholmin, Sami Vatasen ja Cam Fowlerin sekaan. Kiekkovarman puolustuksen takana on epävarmempaa: torjuntavastuusta taistelevat Frederik Anderson, John Gibson ja Carolinasta hankittu Anton Hudobin.

Arvio: Vahvasti hyökkäävä Ducks on jälleen yksi mestarisuosikeista. Laatua löytyy jokaiselle pelin osa-alueelle, vaikka maalivahtipeli onkin pieni arvoitus. Joukkueen rutiinitaso on korkealla ja läntisen konferenssin voitto täysin mahdollinen.

*Vahvuudet:
*
+ Getzlaf, Perry, Kesler, Silfverberg…hyökkäys pumpattu ruudilla

 • Maltilliset täsmäiskut pelaajamarkkinoilla
 • Bruce Boudreaun valmennusryhmä vahvistui Paul MacLeanilla

*Uhkakuvat:
*
- Ei selkeää ykkösvahtia

 • Puolustus lahjakas mutta kokematon
 • Ylivoimalla tehot jääneet vähäisiksi

*Ykköstähti: *Ryan Getzlaf. Joukkueen 30-vuotias värikäs sekä luotettava johtaja ja maalitykki Corey Perryn lojaali tutkapari. Nuorena menestykseen tottunut sentteri alkaa hiljalleen lähestyä uransa ehtoopuolta, mutta pistetahti pysyy jatkossakin tasaisena.

Seuraa häntä: Hampus Lindholm. Ducks käytti kesällä 2012 avauskierroksen varausvuoronsa ruotsalaislupaukseen eikä turhaan. Hyvin liikkuva ja taitava 21-vuotias puolustaja on Vatasen ja Fowlerin rinnalla Anaheimin tärkeimpiä puolustajia – alkavalla kaudella ehkä se tärkein.

Suomalaiset sopimuspelaajat: Sami Vatanen (2016)

Los Angeles Kings

Milan Lucic
Milan Lucic väkevöittää Kingsin laituriosastoa.EPA

Lähtökohdat: Kings jäi Stanley Cupinsa jälkeen viime kaudella niukasti ulos pudotuspeleistä, joten hyvin levänneeltä joukkueelta odotetaan tällä kaudella paluuta huipulle. Menestys voi hyvinkin palata Kaliforniaan, sillä Darryl Sutterilla on käsissään laadukas pelaajisto.

Los Angeles puhdisti kesällä pesäänsä, kun joukkueen jätti kokaiinikohussa ryvettynyt Jarret Stoll. Seura tuskailee kuitenkin yhä kohupelaajiensa Slava Voinovin ja Mike Richardsin sopimusten ja byrokratian kanssa. Suurimmat muutokset olivat Justin Williamsin lähtö Washingtoniin ja Milan Lucicin palkkaaminen Bostonista. Intensiivistä kiekkoa pelaava Kings sai siis Anze Kopitarin johtamaan leveään hyökkäykseensä kokemuksen tilalle rosoisuutta ja tehoa.

Puolustuksesta lähtivät Andrej Sekera ja Robyn Regehr ja tilalle tuli Christian Ehrhoff, joten Drew Doughtyn valtakunta ei juuri muuttunut. Jonathan Quickin taakse kirittäjäksi menestys-GM Dean Lombardi pestasi Martin Jonesin tilalle Jhonas Enrothin.

*Arvio: *Erittäin nälkäisen Kingsin kesän muutokset olivat lähinnä kosmeettisia, ja joukkue rakentuu yhä Quickin, Doughtyn ja Kopitarin ympärille. Pelin hallintaan tottunut ja väsymättä raastava Los Angeles palaa pudotuspeleihin ja jatkaa viime kevään pettymyksen jälkeen dynastiansa rakentamista.

*Vahvuudet:
*
+ Motivaatiota riittää pettymyksen jälkeen

 • Joukkue osaa menestyä
 • Kokoonpano todella vahva

*Uhkakuvat:
*
- Viimeistelyn täytyy parantua

 • Lihaksia on mutta onko tarpeeksi jalkoja?
 • Voinovin ja Richardsin sopimukset hiertävät yhä

Ykköstähti: Anze Kopitar. Slovenialainen on Kingsin pelin sielu. Isokokoinen ja peliä kiekollisilla taidoillaan hallitseva sentteri on johtanut Los Angelesin kahteen Stanley Cupiin ja haluaa nyt palauttaa seuran maineen. Muodostanee Kingsin ykkösketjun Lucicin ja tutkaparinsa Marian Gaborikin kanssa.

*Seuraa häntä: *Milan Lucic. Voimakas laituri sopii vastustajiaan väsyttävään Kingsiin loistavasti. On järkevöittänyt peliään vuosien varrella. Kanukkihyökkääjä on edustanut koko uransa Bruinsia ja joutuu nyt sopeutumaan uuteen ympäristöön.

Suomalaiset sopimuspelaajat: Alex Lintuniemi (2018)

Calgary Flames

Markus Granlund jäällä.
Mahtuuko Markus Granlund Flamesin hyökkäykseen?Iikka Pirttikoski

Lähtökohdat: Calgaryssä on tehty GM Brad Trelivingin johdolla parin viime vuoden ajan loistavaa työtä jälleenrakennuksessa. Bob Hartleyn joukkue vahvistui kesän aikana Dougie Hamiltonilla ja Michal Frolikilla. Miehistö on siis vain vahvistunut, mutta onko Flamesin kiekollinen peli vieläkään tarvittavalla tasolla?

Bostonista kaapatun Hamiltonin myötä Flamesin pakkikalusto on yksi NHL:n parhaista. Mark Giordano olisi ollut viime kaudella Norris-ehdokkaana ilman loukkaantumistaan ja TJ Brodie, Dennis Wideman sekä Kris Russell tarjoavat niin ikään laatua. Flamesin takalinjojen arvoitus on, ottaako Karri Rämö, Jonas Hiller vai Joni Ortio ykköstorjujan paikan.

Jiri Hudlerin masinoimasta hyökkäyksestä ei nuorta taitoa puutu. Johnny Gaudreau, Sean Monahan ja Sam Bennett ovat lupauslistan kärkinimiä, joilta odotetaan häikäiseviä esityksiä. Vapaana agenttina rahakkaan sopimuksen tehnyt Frolik tuo pakkaan kokemusta, pisteitä ja luotettavuutta.

*Arvio: *Calgary oli viime kauden yllättäjä ja on yhä altavastaaja. Tällä kaudella Flamesin menestystä ei kuitenkaan voida pitää enää sensaationa. Calgary on Hamiltonin ja Frolikin myötä vain vahvistunut ja on valmis menemään pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle.

*Vahvuudet:
*
+ Puolustus kova, hyökkäys valovoimainen

 • Kesän laatuhankinnat
 • Seurajohto ja valmennus kunnossa

*Uhkakuvat:
*
- Kiekkokontrollin parannuttava

 • Kokemattomuus
 • Ei selkeää ykkösvahtia

Ykköstähti: Jiri Hudler. Tshekkiläinen taskutaituri syttyi Flamesissä liekkeihin. Pääsi Red Wings -vuosiensa jälkeen suurempaan rooliin ja kiitti vastuusta. Taitava pelintekijä on 31-vuotiaana tärkeä johtaja Calgaryn nuoressa hyökkäyksessä.

*Seuraa häntä: *Sam Bennett. Toissa kesän nelosvaraus otti viime syksynä riskin ja meni olkapääleikkaukseen, joka vaaransi nuorukaisen koko uran. Äärimmäisen taitava hyökkääjä murtautui kuitenkin keväällä OHL:n kautta Flamesin miehistöön ja loisti pudotuspeleissä.

Suomalaiset sopimuspelaajat: Markus Granlund (2016), Karri Rämö (2016), Joni Ortio (2016)

Edmonton Oilers

Kanadan päävalmentaja Todd McLellan
Todd McLellan yrittää nostaa Oilersin pohjamudista.EPA

Lähtökohdat: Edmontonin kurssi kääntyi jo viime keväänä, kun seura voitti draft-arvonnan ja sai sen myötä riveihinsä sukupolvensa timantin, Connor McDavidin. Innokkaimmat Oilers-mieliset varasivat joukkueelle jo paikan pudotuspeleissä. Playoff-paikka on toki mahdollinen, muttei ehkä todennäköinen.

Edmontonissa pakka on ollut viimeiset yhdeksän vuotta niin sekaisin, ettei joukkue palaa huipulle yhdessä vuodessa. Edistystä öljymiehissä on kuitenkin tapahtunut ja paljon. Bob Nicholson ja Peter Chiarelli ottivat seuran rakentamisen haltuunsa, ja päävalmentajaksi palkattiin Sharksissa kovaa jälkeä tehnyt Todd McLellan.

McDavidin varaamisen jälkeen Chiarelli otti päätehtäväkseen Oilersin surkeiden takalinjojen vahvistamisen, sillä hyökkäysosastolla riittää potentiaalia. Ykkösvahdiksi Edmontoniin hankittiin Rangersista Cam Talbot ja pakkikalustoa kohentavat Griffin Reinhart, Andrej Sekera sekä Eric Gryba.

Arvio: Loistavan harjoituskauden pelannut Oilers-miehistö ei ole enää heittopussi, vaan varteenotettava kilpailija. Yhteispeli ei löydy McLellanin komennossa heti ja pudotuspelipaikka jää vielä haaveeksi. Edmontonin tulevaisuuden suhteen kuitenkin merkittävää kehitystä.

*Vahvuudet:
*
+ Connor McDavidin vetovoima

 • Peter Chiarellin ja Todd McLellanin pestit
 • Hyökkäys täynnä nuoria tähtiä

*Uhkakuvat:
*
- Älyttömän suuri työsarka edessä

 • McDavidiin ja joukkueeseen kohdistuvat paineet
 • Hyökkäys ja puolustus rajusti epätasapainossa

*Ykköstähti: *Connor McDavid. 18-vuotias supertähti on sukupolvensa häikäisevin pelaaja. Tekee huippuvauhdissa asioita, joihin muut pelaajat eivät jäällä pysty. Taitava, älykäs ja luotettava. Nostaa lähivuosina Edmontonin pohjalta.

*Seuraa häntä: *Darnell Nurse. Edmonton käytti kesällä 2013 vaihteeksi avauskierroksen varausvuoronsa puolustajaan. 20-vuotias järkäle on kuitenkin pelannut kahden kauden aikana vain kaksi NHL-ottelua. OHL:n tähtipuolustajan on pikkuhiljaa aika nousta Oilersin takalinjoille.

Suomalaiset sopimuspelaajat: Lauri Korpikoski (2017), Iiro Pakarinen (2016), Eetu Laurikainen (2017)

Vancouver Canucks

Henrik Daniel Sedin Alexander Edler
EPA

Lähtökohdat: Vancouverissa heilui viime kauden jälkeen leikkuri. GM Jim Benning hankki uudet alaiset ja luopui samalla useasta luottopelaajastaan, kuten Kevin Bieksasta ja Nick Boninosta. Lisäksi ovea näytettiin sekä loistavalle "varavahdille" Eddie Läckille että voimahyökkääjälle Zack Kassianille.

Canucksin ongelmana on se, ettei kokoonpano vahvistunut kuin Brandon Sutterilla, Brandon Prustilla ja Matt Bartkowskilla. Sutter on laadukas ja hyvässä iässä oleva sentteri, muttei yhtä tehokas kuin Bonino. Joukkueen sentteriosasto on muutenkin Henrik Sediniä lukuun ottamatta köyhä.

Ikärakenteeltaan vanhahkon Vancouverin peli on yhä enemmän Sedinien ja ruotsalaistähtien rinnalla uuden vaihteen uralleen löytäneen Radim Vrbatan varassa. Ryan Miller on parhaimmillaan vakuuttava maalivahti, mutta uransa ehtoopuolella oleva veskari on loukkaantumisherkkä.

Arvio: Vancouveria uhkaa jälleen putoaminen playoffien ulkopuolelle. Joukkue on heikentynyt viime kaudesta, eikä seurajohto tunnu olevan ajan tasalla. Sedinit eivät pysty kantamaan joukkuettaan yksin.

*Vahvuudet:
*
+ Sedinit ja Vrbata

 • Miller terveenä ja onnistuessaan eliittiä
 • Kokemus

*Uhkakuvat:
*
- Seuraa myllätty uusiksi sekä toimistolla että kaukalossa

 • Laiha sentteriosasto
 • Luotettavan kakkosvahdin Eddie Läckin lähtö

Ykköstähti: Sedinit. Käytännössä ihan sama Henrik vai Daniel. Ruotsalaiskaksikko nakuttaa pisteitä tasatahtiin ja kamppailee vuodesta toiseen keskenään sekä Canucksin että koko liigan pistepörssin voitosta. Useimmiten Henrik tarjoilee ja Daniel viimeistelee.

Seuraa häntä: Bo Horvat. 20-vuotias kahden suunnan sentteri pelasi lupaavan debyyttikauden ja saattaa olla ratkaisu Canucksin keskikaistan ongelmiin. On iästään huolimatta kypsä NHL-tasolle.

Suomalaiset sopimuspelaajat: -

San Jose Sharks

Joonas Donskoi
Joonas Donskoi yrittää läpimurtoa Sharksissa.Tomi Hänninen

Lähtökohdat: San Jose jäi viime vuonna ensimmäistä kertaa 12 vuoteen pudotuspelien ulkopuolelle. Lisäksi toimitusjohtaja Doug Wilsonin ja ex-kapteeni Joe Thorntonin välit tulehtuivat. Peter DeBoerin alaisuuteen siirtyvä Sharks ei ole pettymyksistään huolimatta aloittanut joukkueensa nuorentamista, vaan toimi pelaajamarkkinoilla oikeastaan päinvastoin.

San Joseen saapuivat kesällä työteliäs veteraani Joel Ward ja kokenut Paul Martin. Dallasiin siirtyneen Antti Niemen paikan ykkösvahtina yrittää täyttää Kingsissä Jonathan Quickin varjoon jäänyt Martin Jones. Sharksin suurin ongelma viime kaudella oli juuri puolustuspeli, joten Jonesin harteilla on paperilla vahvan pakiston takana valtavat paineet.

Hyökkäyksessä valta on siirtynyt jo hyvä tovi sitten Joe Thorntonilta ja Patrick Marleaulta Joe Pavelskille ja Logan Couturelle. Tulitukea toivotaan Wardin lisäksi viime kaudella vaisusti esiintyneeltä Tomas Hertliltä sekä puolustaja-hyökkääjältä Brent Burnsilta.

*Arvio: *Sharks parantaa viime kaudesta ja taistelee DeBoerin alaisuudessa taas pudotuspelipaikasta, vaikka divisioonan kärki onkin liian kaukana. San Josen kannattaisi alkaa siirtää katsettaan tuleviin vuosiin.

*Vahvuudet:
*
+ Doug Wilson teki edes jotakin kesällä

 • Kokemusta vuositolkulla
 • Viime kauden konfliktit herättävä kokemus

*Uhkakuvat
*
- Jonesiin kohdistuvat odotukset

 • Oman pään peli takunnut pahasti
 • Kokeneiden johtajien taso laskussa

*Ykköstähti: *Brent Burns. Lumimiestä muistuttava boheemi puolustaja väläyttelee ajoittain taitojaan myös hyökkääjänä. Kokoa, taitoa, tehoja ja paksu lompakko. On noussut Sharks-paidassa kulttipelaajaksi.

Seuraa häntä: Joonas Donskoi. 23-vuotias Floridan varaus teki häikäisevän SM-liigakauden ja onnistuneiden MM-kisojen jälkeen kaksivuotisen sopimuksen Sharksin kanssa. Taitava ja huippukuntoon päässyt laituri pelasi harjoitusotteluissa Pavelskin ja Thorntonin rinnalla ja keräsi kiitosta. Ominaisuudet riittävät tehoihin ja NHL-läpimurtoon.

Suomalaiset sopimuspelaajat: Joonas Donskoi (2017)

Arizona Coyotes

Mike Smith
Mike Smith yrittää petrata viime kaudesta Coyotesin maalilla.EPA

Lähtökohdat: Coyotes väisti viime kaudella kahden pisteen turvin NHL:n jumbosijan ja on alkavalla kaudella yhä tiukemmin ankkuroituna liigan pohjamutiin. Arizonassa romahti viime kaudella Shane Doanin kipparoima hyökkäys ja Mike Smithin maalivahtipeli.

Joukkuetta johtaa puolustuksesta käsin Oliver Ekman-Larsson. Kojoottilauma on aloittanut jälleenrakentamisensa takalinjoilta. Ekman-Larssonin kanssa Coyotesin puolustuksen kärkinelikon muodostavat Connor Murphy, Michael Stone ja Zbynek Michalek.

Coyotesin hyökkäyksestä lähti kesän aikana tehokkain mies Sam Gagner, joka hänkin tosin jäi joukkueen sisäisessä pörssissä Ekman-Larssonin ja kesken kauden kaupatun Keith Yandlen taakse. Hyökkäysarsenaalin mielenkiintoisimmat nimet ovat nuoret lupaukset Anthony Duclair, Max Domi sekä kesän ykkösvaraus Dylan Strome.

Arvio: Coyotes on keväällä NHL:n pohjalla. Joukkueen ainoat valopilkut löytyvät puolustuksesta, sillä hyökkäys on sarjan huonoin. Myönteinen merkki on kuitenkin Coyotesin jälleenrakennustalkoot.

*Vahvuudet:
*
+ Ekman-Larsson supertähtiainesta

 • Katseet tulevaisuudessa
 • Shane Doan johtajana

*Uhkakuvat:
*
- Organisaation epävarma tilanne

 • Taso ei kerta kaikkiaan riitä
 • Kokoonpano muuttunut rajusti

*Ykköstähti: *Oliver Ekman-Larsson. 24-vuotiasta ruotsalaispuolustajaa käy ajoittain sääliksi. Kantaa Coyotesin takalinjoilla ja myös hyökkäyspelissä liian suurta lastia.

Seuraa häntä: Max Domi. Legendaarisen Tie Domin poika on yksi NHL:n mielenkiintoisimmista nuorista tähdistä. 20-vuotias hyökkääjä on todella vahva luistelija, joka ei anna pienen kokonsa häiritä. Erittäin liukas ja väkevä pistenikkari.

Suomalaiset sopimuspelaajat: -

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat