1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Alisa Vainio aikoo kilpailla edelleen myös pikaluistelussa

Juoksijalahjakkuus haluaa vähentää paineita alkukesän kisoista.

Alisa Vainion mielestä luistelu tukee juoksuharjoittelua, sillä molemmissa tarvitaan hyvää kehonhallintaa. Kuva: Sinikka Rajamäki

Luistimilla lapsuudesta asti viihtynyt juoksija Alisa Vainio aikoo edelleen pitää pikaluistelun lajiohjelmassaan.

- On hyvä saada startteja talvellakin. Se vähentää alkukesän paineita kisoista, Vainio kertoo.

Pikaluistelun harjoitusmahdollisuudet ovat rajalliset Lappeenrannassa, mutta se ei estä Vainiota luistelemasta. Hän on myös ollut maajoukkueessa, kun Suomi mitteli Ruotsia vastaan maaottelussa.

- Harjoittelen lähikentällä, joka ei ole täyspitkä, kaarteita täytyy käydä harjoittelemassa Helsingissä. Tekniikassa on vielä hakemista, sillä 3 000 metrillä 1 500 metrin väliaika on parempi kuin pelkän 1 500 metrin aika, Vainio kertoo.

Pikaluistelussa, kuten juoksussakin, Vainio viihtyy pitkillä matkoilla. 3 000 ja 5 000 metriä ovat päämatkat, mutta myös 10 000 metriä kiinnostaa. Se ei tosin kuulu naisten ohjelmaan.

- Enköhän minä joissakin kisoissa pääse sinne miesten sekaan, Vainio suunnittelee.

Nuori juoksija käyttää paljon luistelua oheisharjoitteluna, sillä se säästää jalkoja iskutukselta. Lisäksi luistelu palvelee päälajia.

- Se tuo poweria juoksuun. Siitä tulee niin paljon voimaa, ja potkussa tarvii koko ajan kehon hallintaa niin kuin juoksussakin. Ne tukevat toisiaan, Vainio sanoo.

Ja on pikaluisteluharrastuksen jatkamiseen toinenkin syy.

- On vaan niin hirveä halu kilpailla, Vainio tunnustaa.