Suora

  • Koripallomaaottelu Liettua - Venäjä
  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Hampaanjäljet

Suomalainen NHL-pelaaja ryhtyi uran jälkeen lammasfarmariksi

Jyrki Seppä on huolestunut Mestiksen tulevaisuudesta. Nykyään lammasfarmarina työskentelevä entinen NHL-kiekkoilija jakaisi Mestiksen lohkoihin, että seurojen kustannuksia saataisiin nykyistä pienemmiksi ja pelimatkoja lyhyemmiksi.

urheilu
Jyrki Seppä
Jyrki Seppä Ilves-paidassa.Jääkiekkomuseo

PELAAJAKORTIT. Moni ei muista, että Jyrki Seppä pelasi jääkiekkoa NHL:ssä. Hän pelasi vain yhden kauden Winnipegin riveissä kaudella 1983–1984, ja pelejä taalajäillä kertyi parikymmentä.

Nykyään mies tekee aivan jotain muuta. Hän toimii lammasfarmarina Savonlinnassa. Hänellä on pieni bioteknologiayritys Herttuala Oy, joka tuottaa lääketeollisuuden raaka-aineeksi veriplasmaa lampailla.

Yrityksen toimitusjohtajana ja omistajana työskentelevä Seppä kertoo, että yrityksellä on vuosittain 1 100 lammasta, ja työntekijöitä on vähän alle kymmenen.

- Tätä toimintaa on tehty jo vähän yli 20 vuotta, ja se on pikku hiljaa kasvanut nykyisiin mittoihinsa, Seppä sanoo.

Raaka-ainetta suomalaiselle lääketehtaalle

Seppä kertoo, että yrityksen raaka-aine toimitetaan suomalaisen lääketehtaan tuotteiden raaka-aineeksi. Siitä tehdään tulehdusindikaattoria.

Jääkiekkouran jälkeen minusta piti tulla juristi, mutta kun muutimme, lapsia alkoi syntyä ja hanke lähti liikkeelle, joten suuntasin energiani juristitöistä tähän.

Jyrki Seppä lammasfarmariksi päätymisestä.

- Valmistusprosessi on sellainen, että me ostamme vuosittain kaikki lampaat paikallisilta tuottajilta, koska meillä ei ole omaa karitsatuotantoa. Tämän jälkeen lampaita kasvatetaan, ja niistä otetaan veri teurastuksen yhteydessä talteen, Seppä selvittää.

Hän myöntää, että yritystoiminta ei ollut hänen suunnitelmissaan jääkiekkouran aikana. Seppä kertoo olleensa perinteinen tamperelainen kaupunkilaispoika, joka opiskeli oikeustieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa.

- Vaimoni oli eläinlääkäri, jonka kanssa muutin tänne, minkä kautta hanke lähti liikkeelle.

Ennen yritystoimintaa Seppä kuitenkin oli töissä pankissa ja rakennusliikkeessä.

- Jääkiekkouran jälkeen minusta piti tulla juristi, mutta kun muutimme, lapsia alkoi syntyä ja hanke lähti liikkeelle, joten suuntasin energiani juristitöistä tähän. Itse asiassa en edes koskaan valmistunut yliopistosta, sillä opintoja jäi reilu vuoden verran suorittamatta.

Marraskuussa 54 vuotta täyttävä Seppä ei ole kuitenkaan kaivannut juristin töitä, sillä nykyisessä työssään hän saa olla itsensä herra, joka tekee omat aikataulunsa. Seppä myöntää, että hänestä ei ole pukumiehen työhön.

- Olen erittäin tyytyväinen olotilaani, enkä todellakaan opiskele juristiopintojani loppuun.

Ilveksen kasvatti

Palataan takaisin Sepän jääkiekkouraan. Kolmen pojan ja yhden tytön isä pelasi NHL:ssä siis yhden kauden parikymppisenä, mutta jo sitä ennen hän oli Sherbroke Jets -farmijoukkueessa AHL:ssa.

Kotimaisessa jääkiekossa hän on pelannut muun muassa Jokereissa ja Ilveksessä, jonka kasvatti hän on. Seppä pelasikin Ilveksessä ensimmäiset liigapelinsä 17-vuotiaana. Opiskelujen kautta hän siirtyi Helsinkiin ja Jokereihin.

- Pelasin Ilveksessä Kari Heikkilän kanssa pakkiparina, ja Raimo Määttänen oli valmentajana. Etenkin ensimmäisenä vuonna kehityimme todella paljon, kun teimme paljon töitä ja saimme paljon vastuuta, Seppä muistelee.

- Urani dramaattisin hetki on se, kun loukkasin polveni Tapparan ja Jokerien pelissä 1985 hyökkäystilanteessa, mikä oli alkusysäys urani lopettamiselle. Tämän jälkeen pelasin vielä hetken polvituen avulla, mutta lopetin jo 25-vuotiaana vuonna 1986.

Jääkiekkoliiton tehtävänä olisikin nykyistä paremmin huolehtia siitä, että seuraavalla sarjatasolla tulevaisuuden liiga- ja muut pelaajat kehittyvät.

Jyrki Seppä Mestiksestä.

Huolestunut Mestiksen tulevaisuudesta

Sepälle jääkiekko on yhä tärkeä osa elämää, sillä hän toimii Mestiksessä pelaavan Savonlinnan Pallokerhon (SaPKon) taustalla omistajana.

- Myös oma 11-vuotias poikani pelaa SaPKon junioreissa, Seppä kertoo.

Hän on huolestunut Mestiksen tulevaisuudesta. Seppä sanookin, että suomalaista jääkiekkoa pitäisi kehittää kokonaisvaltaisesti, eikä pelkkää SM-liigaa.

- Nyt on paljon nuoria, jotka eivät mahdu pelaamaan SM-liigaorganisaatioihin. Jääkiekkoliiton tehtävänä olisikin nykyistä paremmin huolehtia siitä, että seuraavalla sarjatasolla tulevaisuuden liiga- ja muut pelaajat kehittyvät. Sarja olisikin pidettävä elinvoimaisena, että nämä pystyvät kehittymään, ja seuroilla on mahdollisuus pysyä hengissä.

Seppä pitää myös vääränä suuntauksena sitä, että SM-liigaan haalitaan suuri määrä seuroja.

- Olen kilpaurheilun kannattaja ja vastustan suljettuja sarjoja. Nyt esimerkiksi Ruotsissa on elinvoimainen Elitserien ja Allsvenskan, kun sarjapaikoista pelataan ihan oikeasti. Meillä Mestis on jätetty vähän oman onnensa varaan seuroille, jotka yrittävät rypistellä, mikä on mielestäni väärin.

- Olen siitä erittäin huolestunut, koska tuntuu, että Mestiksen kehittäminen ei ole kenenkään hallussa. Seurat tekevät konkursseja, ja Mestis näivettyy.

Seppä väläyttää vaihtoehtona, että Mestis jaettaisiin lohkoihin, että seurojen kustannuksia saataisiin nykyistä pienemmiksi ja pelimatkoja lyhyemmiksi.

- Mestikseen kyllä riittää tasokkaita nuoria pelaajia riittävästi, kun sen sijaan liigan jatkuva laajentaminen kasvattaa väistämättä tällä hetkellä ulkomaalaisten pelaajien määrää liigajoukkueiden menestyspaineiden takia.

Jyrki Seppä **on yksi NHL:ssä pelanneista suomalaisesta. Yle esittelee heidät kaikki osoitteessa yle.fi/nhlkortit.**

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat