1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalaisvahti oli Gretzkyn luottotreenari – "Wayne kutsui eurooppalaiset kahville"

Hannu Kamppuri pelasi ensimmäisen jääkiekon SM-liigapelinsä maalivahtina 16-vuotiaana. Yhdessä ottelussa tuomari luuli, että hän kuoli. Mies harrasti jo jääkiekkouransa aikana myös enduroa ja kävi kokeilemassa jääkiekkotaitojaan NHL:ssäkin.

Hannu Kamppuri. Kuva: Jääkiekkomuseo

PELAAJAKORTIT. Jääkiekon SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi peräti neljä kertaa valittu Hannu Kamppuri, 58, on pitänyt hurjaa tahtia myös kiekkokaukaloiden ulkopuolella. Hän innostui moottoriurheilusta jo pikkupoikana, jolloin hän ajoi kavereidensa kanssa kilpaa mopoilla, ja opettajana oli trialin moninkertainen maailmanmestari Yrjö Vesterinen.

NHL-kaukaloissakin pelanneen Kamppurin innostus kasvoi kovaksi, ja hän saavutti muun muassa luokkavoiton Päijänteen ympäriajossa 1976.

- Olen ajanut Päijänteen ympäriajon yhdeksän kertaa läpi ja olen ollut mitaleilla useita kertoja. Enduro onkin ollut aina lähellä sydäntäni, myös jääkiekkourani aikana. Sekin vaatii paljon taitoa ja kuntoa, Kamppuri sanoo.

Totesin, että jos pystyn ajamaan Kimin ja Tommin ohi, se riittää minulle ja voin lopettaa kilpailemisen.

Hannu Kamppuri enduroharrastuksestaan.

Hän harrastaa edelleen lajia ja käy ajamassa jo oman kuntonsa vuoksi.

- En tiedä paljon parempaa kuntoilumuotoa, Kamppuri toteaa.

Hän lopetti viimeisen kilpailunsa siihen, kun hän ajoi monen maailmanmestarin ohi Hämeenlinnassa 2010. Miehen taakse jäivät muun muassa Tommi Mäkinen, Kimi Räikkönen ja Kari Tiainen.

- Totesin, että jos pystyn ajamaan Kimin ja Tommin ohi, se riittää minulle ja voin lopettaa kilpailemisen. Olen aivan varma, että Tommi soittaa minulle pian, että otetaan Hannu uudestaan, kun hän ei päässyt silloin ajamaan täysillä, Lempäälässä työskentelevä ja asuva Kamppuri nauraa.

Harjoitteli kahdestaan Gretzkyn kanssa

Kahden lapsen, tytön ja pojan, isä on toiminut sijoitus- ja vakuutusalalla 1980-luvulta lähtien. Hän aloitti vakuutusalalla jo jääkiekkouransa viimeisinä vuosina.

- Olin nuorena vakuutusyhtiössä töissä ja jatkoin työuraani myöhemmin, mutta tämä ei missään nimessä ole haaveammattini. Sellaista ei ole olemassakaan, mutta katson, että pystyn työssäni auttamaan ihmisiä monella tavalla, jo kuusivuotiaana jääkiekkomaalivahtina aloittanut Kamppuri sanoo.

Hän sparrasi minua ja minä sparrasin häntä. Esimerkiksi pelireissujen jälkeen monet olivat jo väsyneitä, mutta Wayne halusi tulla vielä vetämään lisäharjoituksia, kuten läpiajoja.

Hannu Kamppuri Wayne Gretzkystä.

Hänen todellinen jääkiekkouransa alkoi kuitenkin HJK:ssa 1973, mutta seuraavat viisi kautta mies edusti Jokereita. Tämän jälkeen hän siirtyi Edmonton Oilersiin WHA-liigaan.

Hän pelasi Pohjois-Amerikassa samaan aikaan Wayne Gretzkyn kanssa.

- Wayne kutsui eurooppalaiset kahville ensimmäisten harjoitusten jälkeen. Sain myös olla Gretzkyn kanssa kahdestaan jäällä ja treenata. Hän sparrasi minua ja minä sparrasin häntä. Esimerkiksi pelireissujen jälkeen monet olivat jo väsyneitä, mutta Wayne halusi tulla vielä vetämään lisäharjoituksia, kuten läpiajoja.

Kamppuri palasi takaisin Suomeen 1980, jolloin hän torjui kiekkoja Tapparan väreissä neljä kautta kahden mestaruuden arvoisesti. Sitten hän siirtyi NHL:ään New Jersey Devils -joukkueeseen ja tunsi, että hänellä on mahdollisuus tehdä suuri läpimurto. Kolme maalivahtia kuitenkin kilpaili pelipaikasta, eikä joukkuekaan ollut paras mahdollinen.

- NHL oli silloin paljon kovempi sarja kuin se on nykyään, koska joukkueita oli huomattavasti vähemmän, Kamppuri kertoo.

Vuonna 1985 Kamppuri siirtyikin takaisin Suomeen SaiPaan ja seuraavana vuonna Kärppiin. Jääkiekkouransa mies lopetti KooKoossa 1990.

- Minulla oli valtavan kova halu harjoitella ja menestyä jo nuorena sekä myös pääsin riittävän ajoissa riittävän haastaviin paikkoihin. Jo 15-vuotiaana pelasin Mestiksessä Karhu-Kissoissa ja 16-vuotiaana SM-liigassa HJK:ssa. Karhu-Kissoissa pääsin kesken pelin kentälle vuonna 1972, enkä laskenut yhtään maalia.

Tuomari luuli, että Kamppuri kuoli

Kovempi paikka oli myöhemmin, kun Tapparan Pekka Marjamäki laukoi lämärin suoraan syötöstä kohti Kamppuria.

- Tuntui, että kiekko meni mahani läpi, ja tuomarikin tuli nostamaan minua ylös ja kysymään, olenko kuollut. Minulla ei henki pihissyt, vaan jäin vähäksi aikaa ottamaan happea, koska ilmat menivät pihalle.

Kamppurin uran dramaattisin hetki kuitenkin sattui jääkiekon MM-kisoissa 1986 Neuvostoliitossa, jossa Suomi oli lähellä voittaa historiansa ensimmäisen arvokisamitalinsa. Suomi jäi kuitenkin neljänneksi, kun Ruotsi kavensi Suomen 4-2-johdon viime minuutilla Anders Carlssonin kahden maalin ansiosta.

- Se oli niin dramaattinen hetki, ettei sitä uskonut itsekään, jotta peli kääntyi viimeisellä minuutilla. Olisimme saaneet hopeaa, mutta ehkä silloin ei ollut vielä meidän aika. Uskon, että moni on itkenyt, ja muutamat televisiot ovat lentäneet kotona.

Hannu Kamppuri on yksi NHL:ssä pelanneista suomalaisesta. Yle esittelee heidät kaikki osoitteessa yle.fi/nhlkortit.