NHL:n ensimmäinen suomalaisvahti lopetti Gretzkyn 51. ottelun pisteputken

Markus Mattsson, 58, pelasi ensimmäisenä suomalaisena maalivahtina jääkiekon NHL-liigassa. Lapsitähden uran ainoat aikuisten MM-kisat olivat jo 18-vuotiaana, mutta nuorukainen ei saanut peliaikaa. Miehen peliurakin päättyi aikaisin perheyrityksen vuoksi.

urheilu
Markus Mattsson
Markus Matsson Tapparan paidassa.Jääkiekkomuseo

PELAAJAKORTIT. Tamperelainen Markus Mattsson on historiallinen entinen jääkiekkoilija, sillä hän on ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka on torjunut Pohjois-Amerikan taalajäillä.

Miehen jääkiekkoura jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän poistui kiekkojäiltä jo alle kolmikymppisenä.

Mattsson astui isänsä vuonna 1960 perustaman perheyrityksen Insta Group Oy:n pääomistajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi pelaajauransa jälkeen 1987.

- Olin vasta 29-vuotias, kun lopetin. Sopimustakin oli vielä jäljellä, mutta olin saanut riittävän annoksen jääkiekkoa ja halusin panostaa perheyritykseen, Mattsson sanoo.

Vain Valtosen Jorma oli käynyt leireillä, mutta kukaan ei osannut oikein kertoa ja opettaa Pohjois-Amerikan toiminnasta. Lähdinkin aika ennakkoluulottomasti liikkeelle, enkä saanut apua mistään.

Markus Mattsson

Yrityksen nettisivujen mukaan se rakentaa ja ylläpitää turvallista ja kilpailukykyistä yhteiskuntaa eli tuottaa teollisuusautomaation elinkaaripalveluita sekä puolustus- ja turvallisuusteknologiaa.

- Teemme suunnittelu-, asennus-, ohjelmisto-, kunnossapito- ja ylläpitotyötä, ja päätoimipisteemme ovat Tampereella.

Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa, ja se työllistää 850 henkeä. Mattsson kertoo, että hän aikoo pitää yrityksen myös jatkossa perheyrityksenä. Hänen poikansa ja tyttärensä ovat jo toiminnassa mukana.

Ennakkoluulottomasti Pohjois-Amerikkaan

Palataan miehen jääkiekkouran yhteen huippukohtaan. Hän siis on ensimmäinen suomalainen maalivahti rapakon takana.

- Vain Valtosen Jorma oli käynyt leireillä, mutta kukaan ei osannut oikein kertoa ja opettaa Pohjois-Amerikan toiminnasta. Lähdinkin aika ennakkoluulottomasti liikkeelle, enkä saanut apua mistään.

Lapsitähti varattiin sekä NHL:ään että WHA:han kesällä 1977. Hän valitsi WHA:n Winnipeg Jetsin, jossa hän pelasi vuoden 1981 loppuun asti.

Mattsson voitti muun muassa WHA:n mestaruuden vuonna 1979 ja jatkoi seuran väreissä, kun se siirtyi NHL:ään liigojen yhdistyessä. Hän pelasi seitsemän Pohjois-Amerikan kautensa aikana NHL:ssä myös Minnesotan ja lopuksi vielä Los Angeles Kingsin väreissä.

Tammikuussa 1984 suomalainen teki historiaa, kun hän lopetti Wayne Gretzkyn 51 ottelun pisteputken pitämällä maalinsa puhtaana.

- Peli oli Edmontonissa, ja minulla on siitä videonauha. Se paljastaa karmean totuuden, että minulla oli erittäin paljon säkää.

Mattsson muistelee, että Gretzky järjesti hyökkääjälle tyhjän maalintekopaikan, mutta tämä pisti vielä siitä ohi.

Vain kerran MM-kisoissa - 18-vuotiaana

Mattsson pääsi vain kerran edustamaan Suomea miesten jääkiekon MM-kisoihin. Tämä tapahtui Tshekkoslovakian Katowicen kisoissa 1976, kun hän oli vasta 18-vuotias. Nuorukainen ei kuitenkaan saanut minuuttiakaan peliaikaa.

Hän pääsi sattumalta joukkueeseen. Mattsson oli pelaamassa alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa, kun A-maajoukkueen valmentaja ilmoitti, että hänen kautensa jatkuu miesten MM-kisoissa.

Ilveksellä oli pari lahjakasta maalivahtia, Tammi ja Myllys, ja seurajohto teki päätöksen, että Markukselle ei löydy tilaa. Sitten oli pakko siirtyä käytävän toiselle puolelle Tapparaan.

Markus Mattsson

- Silloin Suomessa oli jonkinlainen lakkorintama, jossa muun muassa Tapparan pelaajat olivat mukana. Siksi minut kutsuttiin kisoihin.

Myöhemmin hän oli pari kertaa varamiehenä kotona, mutta ei päässyt itse MM-kisoihin. Kanada Cupissa mies oli kuitenkin pari kertaa.

Tapparassa dramatiikkaa

Suomessa Mattsson edusti ainoastaan kasvattajaseuraansa Ilvestä ja Tapparaa, jossa hän pelasi loppuvuotensa Pohjois-Amerikasta paluunsa jälkeen.

- Ilveksellä oli pari lahjakasta maalivahtia, Tammi ja Myllys, ja seurajohto teki päätöksen, että Markukselle ei löydy tilaa. Sitten oli pakko siirtyä käytävän toiselle puolelle Tapparaan.

Tappara-aikoihin ajoittuu myös hänen uransa dramaattisin hetki, kun joukkueen huoltaja kuoli kolarissa. Hän oli tulossa pelin tarkkailumatkalta Helsingistä parin muun joukkueen jäsenen kanssa, kun Valkeakoskella varusmies tuli vastaan väärällä kaistalla kohtalokkain seurauksin.

- Pelasimme viimeiset ottelumme surunauhoilla, ja se oli kova juttu. Se tuntui julmalta.

Markus Matsson on yksi NHL:ssä pelanneista suomalaisesta. Yle esittelee heidät kaikki osoitteessa yle.fi/nhlkortit.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat