Liigapelaajasta sauvakävelijäksi – ”Ainakaan minä en ole katkennut”

Helsingin IFK:n Matti Lamberg on joutunut loukkaantumisten myötä totuttelemaan erilaiseen urheilijan arkeen.

urheilu
Matti Lamberg
Tomi Hänninen

Helsingin IFK:n Matti Lamberg alkaa olla tutumpi näky sauvakävelypoluilla kuin jääkiekkokaukaloissa. 22-vuotias laitahyökkääjä on jo tähän mennessä kärsinyt urallaan useammista loukkaantumisista kuin mitä toiset ehtivät kohdata koko urallaan. Lamberg on pelannut SM-liigassa neljä kautta ja parhaalla kaudellaan 2013-14 hän puki 22:een otteluun. Viime kausi oli rikkonainen ja lopulta hupi päättyi 3. maaliskuuta vain 13 pelatun ottelun jälkeen.

- Kyllä sen sanon, että tässä joutuu kasvamaan ihmisenä ja oppimaani itsestään urheilijana. Tietää, missä rajat menevät ja ainakaan minä en ole katkennut. Olen neljä vuotta tässä vetänyt ja on ollut aika kivistä tietä, Lamberg totesi, mutta muistutti kuitenkin tavoitteen olevan kirkkaana mielessä.

- Tiedän, mitä haluan ja menen sitä kohti. Toivotaan, että saan joku päivä terveen paperit ja Pohjois-Amerikassa olisi tarkoitus jonain päivänä pelata.

Lamberg on kuntoutunut tämänhetkisestä vammastaan viime kauden lopusta lähtien. Harjoitusohjelmaan ei ole juuri lajitreenejä kuulunut.

- Oma harjoittelu on koostunut joko siitä, että kävelen tasaisella tai että kävelen sauvojen kanssa hyppyrimäkeä tai Malminkartanon portaita. Mikäli se olisi olympialaji, niin voisi olla mahdollista ottaa podiumpaikka, Lamberg heitti.

Kuntoutuminen tapahtuu askel kerrallaan kehoa kuunnellen. Vaikka halu jäälle on kova, hyökkääjä ei halua riskeerata mitään liian nopealla paluulla tositoimiin.

- Oppi on otettu kantapään kautta ja nyt otetaan mieluummin vaikka ekstra-aikaa. Tauko on niin pitkä, että on turha alkaa viikon tai kahden tai jopa kuukaudenkaan takia sitä kiirehtimään, Lamberg totesi.

Mielikuvaharjoittelulla eteenpäin

Vaikka Lamberg on joillain mittareilla vielä kokematon ja nuori pelaaja, loukkaantumisista puhuessaan hänellä on mistä ammentaa. Kiimingistä kotoisin oleva hyökkääjä kertoo tekevänsä kuntoutusjaksolla paljon mielikuvaharjoittelua.

- Mietin paljon peliä ja se on varmaan syy siihen, että olen näillä pelimäärillä pystynyt kehittämään itseäni jääkiekkoilijana. Koitan tehdä työtä mahdollisimman paljon niillä työkaluilla, joita minulla sillä hetkellä on. Mikäli on esimerkiksi nilkkavamma, niin mikään ei estä ampumasta 200 kiekkoa päivässä ja tekemästä sinusta parempaa pelaajaa sillä saralla. Jos on sellainen vamma, mikä estää liikkumasta, mikään ei estä tekemästä työtä korvien välissä, Lamberg painotti.

Mielikuvaharjoittelussa hyökkääjä keskittyy pelissä hänelle ominaisiin asioihin ja tilanteisiin.

- Tiedän, että tuottavuuteni tulee hyvän luistelun ja röyhkeyden kautta ja siksi tarvitsen kiekon liikkeeseen. Mikä on se pieni liike, jolla pääsen pakista ohi ja kun se paikka tulee, mihin ammun?

Pelaajan vai valmentajan vastuu?

Jääkiekkoilijoiden ala- ja yläraajavammat ja niiden tuomat lyhyemmät ja pidemmät sairaslomat ovat arkipäivää jääkiekossa. Vammat syntyvät monesta eri syystä, mutta osa niistä saattaa olla enemmän tai vähemmän itse aiheutettuja.

- Omalla kohdallani voidaan katsoa paljon pidemmälle, jo juniorivuosiin. Minulla tai valmentajalla ei ole ollut tietoa ja taitoa ja olen tehnyt aina paljon, mutta olen tehnyt väärin. Sitä kautta olen myös itse vastuussa monesta vammasta, Lamberg komppaa.

Lamberg jakaa myös kehuja HIFK:n valmennusjohdolle, joka ei ole luonut painetta pelaajan suuntaan kuntoutuksen aikana. Kun loukkaantumisen jälkeen on ollut vaikeaa palata hallille, valmentajat ovat antaneet huilia ja käskeneet tehdä jotain muuta.

- En koe, että tällä hetkellä voisin olla paremmassa paikassa. Minusta on pidetty niin hyvää huolta. Minulle annetaan kaikki aika, mitä tarvitsen ja enemmänkin. Ei ole minkäänlaista painetta paluusta, se tehtiin selväksi minulle jo varhaisessa vaiheessa, Lamberg kertoi.

Pelaaja on kuitenkin loppupeleissä ainoa, joka pystyy kuvailemaan tuntemuksia ulospäin.

- Jokaisella pitää olla niin sanotusti kivekset liputtaa itsensä ulos, mikäli on liian aikaista. Jos seuralta tulevan prässin takia murtuu ja menee keskenkuntoisena pelaamaan, se on ihan äärimmäistä hölmöyttä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat