Hollannin laiva jo lähes uponnut – pakkovoitotkaan eivät välttämättä riitä

Hollanti on vaarassa jäädä ulos ensi kesän 24 joukkueen EM-kisoista. Viimeksi maa jäi rannalle 1984, jolloin mukaan pääsi vain kahdeksan kansakuntaa.

urheilu
Danny Blind (vasen) ja Guus Hiddink (oikealla) Hollannin EM-karsintaottelussa Latviaa vastaan.
Hollannin peräsimessä Guus Hiddinkin (oik.) karsintojen aikana korvannut Danny Blind (vas.) on joukkueineen erittäin vaikeassa tilanteessa.EPA/VINCENT JANNINK

Jalkapallon EM-karsintojen lauantain otteluissa suurin mielenkiinto kohdistuu kestomenestyjä Hollannin tilanteeseen. A-lohkon kaksi jatkopaikkaa menevät Islannille ja Tshekille, ja Hollanti kamppailee Turkin kanssa kolmannesta sijasta ja jatkokarsintapaikasta.

Ennen kahta viimeistä ottelua Turkilla on 12 pistettä, Hollannilla 10. Tasapisteissä Turkki on edellä, sillä se oli keskinäisissä peleissä parempi.

Lauantaina Hollanti kohtaa vieraissa Kazakstanin kello 19 ja Turkki niin ikään vieraissa Tshekin kello 21.45. Jos joukkueiden välinen ero illan jälkeen on vähintään kolme pistettä, ei viimeiselle kierrokselle jää panosta vaan Hollanti on varmasti ulkona.

Tiistain päätöskierroksella joukkueet pelaavat kotikentällään: Hollanti Tshekkiä vastaan ja Turkki Islantia. Joka tapauksessa Hollanti tarvitsee kahdesta viimeisestä ottelusta kolme pistettä Turkkia enemmän säilyttääkseen toiveet ensi kesän EM-kisoista.

Hollanti jäi viimeksi rannalle vuonna 1984, jolloin kisoissa pelasi vain kahdeksan joukkuetta. Nyt kisat laajentuvat 24 joukkueeseen, ja olisi suuri häpeä, mikäli jalkapallon suurmaa ei selviytyisi mukaan.

Italia, Belgia ja Wales lähellä kisapaikkaa

Muut lauantaina kehissä olevat lohkot ovat B- ja H-lohkot. B-lohkossa Wales tarvitsee vain pisteen kahdesta viimeisestä ottelustaan yltääkseen EM-kisoihin ensimmäistä kertaa. Saman lohkon Belgialle kisalippuun riittää voitto Andorran vieraana.

H-lohkoa johtava Italia on varmasti kisoissa, jos se voittaa yhden jäljellä olevista otteluistaan. Katso EM-karsintojen taulukot tästä.

Suomen viimeinen karsintaottelu pelataan sunnuntaina Pohjois-Irlantia vastaan kello 19.00 alkaen. Ottelu näkyy Yle Areenassa ja TV2-kanavalla.

Lähteet: Uefa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat