1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Kiira Korven jättämä aukko ei olekaan niin syvä

Yle Urheilun Riikka Smolander yllättyi viikonlopun taitoluistelun Finlandia Trophyssa. Kilpailu osoitti, että suomalaisen naistaitoluistelun tila ei olekaan odotetun heikko.

Kuva: EPA

Suomalainen naisten taitoluistelu elää tällä hetkellä murrosvaihetta. Kiira Korven lopetettua kilpauransa ovat kaikki viime vuosien arvokisamitalistit siirtyneet kilpajäiltä syrjään.

Suomalaiset ovat tottuneet vuosien varrella siihen, että lähes aina löytyy ainakin yksi potentiaalinen EM-tason menestyjä. Parhaina vuosina Suomella on ollut jopa kolme tasavahvaa luistelijaa, jotka taistelevat arvokisapaikoista. Moni taitoluistelun ystävä muistelee kaiholla aikoja, kun Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Korpi olivat yhtäaikaa parhaimmillaan.

Kenestä olisi seuraavaksi arvokisojen menestyjäksi? Vai voisiko tulevaisuudessa löytyä jälleen 3-4 luistelijaa, jotka kirittäisivät toisiaan huippusuorituksiin? Viikonloppuna käydyn Finlandia Trophyn perusteella nuorissa on potentiaalia. Heidän kypsymisensä mitalitasolle vienee kuitenkin muutaman vuoden ja vaatii motivaation säilymistä ja terveenä harjoittelemista. Edellytykset ovat kuitenkin olemassa ja se on tärkeintä.

Finlandia Trophyn perusteella Viveca Lindforsilla on kaikki se, mitä huippuluistelijalta vaaditaan. Kolmoishypyt sujuvat jo nyt ja pää tuntuu viime vuonna SM-pronssia luistelleella 16-vuotiaalla kestävän. Lindfors teki elämänsä parhaan luistelun ja ennätyspisteet uransa ensimmäisessä Finlandia Trophyssa. Samalla Lindfors teki pesäeroa muihin rikkomalla Espoossa arvokisojen tekniset rajat ja on lähellä tämän kauden EM-kisapaikkaa.

Kilpailun jälkeen nuori nainen kertoi yksinkertaisesti vain päättäneensä onnistua. Asennetta ja tiettyä kovuutta löytyy. Vähän syvyyttä esiintymiseen, niin paketti on valmis.

Muissakin suomalaisissa on ainesta, mutta kysymysmerkkejä leijuu ilmassa. Jenni Saarinen, josta on veikkailtu seuraavaa tähteä, on ollut sivussa ylirasitustilan takia, eikä ollut vielä Espoossa mukana. Palaako Saarinen entistä vahvempana, nähdään kauden kuluessa.

Vuoden 2013 taitoluistelun SM-kilpailuissa toiseksi sijoittunut lahtelainen Liubov Efimenko palasi edustamaan Suomea muutama viikko sitten mutta ei pysty vielä kilpailemaan kansainvälisen liiton kisoissa tämän vuoden puolella. Takana on vuoden kilpailutauko ja siirtyminen huippuvalmennukseen Obertsdorfiin. Efimenko kilpailee syksyn aikana Suomessa ja hänen vireensä on todella mielenkiintoista nähdä.

Emmi Peltonen, jääkiekkoilija Ville Peltosen tytär, hurmasi Finlandia Trohyssa katsojat kypsällä esiintymisellään ja kauniilla luistelullaan. Peltosen ohjelmista puuttuvat vielä vaikeimmat kolmoishypyt ja hyppy-yhdistelmät, mutta tähtiainesta ja karismaa löytyy riittävästi jo nyt.

Kahdeksat arvokisat käyneen 20-vuotiaan Juulia Turkkilan tilanne on vaikea. Viime vuosi meni pilalle loukkaantumisen takia ja nyt pitäisi löytää ensin rutiinitaso ja sitten nousta uudelle tasolle nuorten hengittäessä niskaan. Espoon kisassa Turkkilalla oli kaikki kolmoishypyt hukassa ja suorittaminen epävarmaa. Uuteen nousuun tarvitaan rutkasti itseluottamusta ja paljon harjoitustunteja.

MM-kotikisoihin on aikaa puolitoista vuotta. Siihen mennessä joku tästä joukosta kasvaa varmasti edustavaksi arvokisaluistelijaksi. Ja jos kaikki menee nappiin, muutaman vuoden päästä saadaan taas jännittää useamman luistelijan suorituksia ja toivottavasti juhlia myös arvokisamitalia.