Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomeen formulamitat täyttävä rata – sirkus ei kuitenkaan pysähdy maahamme

Suomesta ei löydy resursseja formulakisojen järjestämiseen.

urheilu
Lähtötilanne F1-sarjan Intian GP:ssä.
EPA / Franck Robichon

LAUANTAIVIERAS. Kouvolan lähelle Iitin kuntaan on rakentumassa Pohjois-Euroopan johtava liikenneturvallisuus-, moottoriurheilu- ja ajokoulutuskeskus, mutta formulakisoja maassamme ei tulevaisuudessakaan ajeta.

Näin kertoo AKK-Motorsportin entinen pitkäaikainen johtaja Kari O. Sohlberg, joka toimii myös KymiRing Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

- Emme ole suunnitelleet, että tällä radalla ajettaisiin formula ykkösten osakilpailua, vaikka rata täyttäisi vaatimukset. Muut vaatimukset ovat niin suuret, että ainakin tällä hetkellä sellaisia resursseja ei ole näköpiirissä.

Sohlberg muistuttaakin, että formulakisan järjestämiskustannukset ovat vuosittain niin suuria, että sellaista euromäärää ei Suomesta löydy.

- Siksi radalla ajetaan GT kakkosiin asti, ja se on ykkösistä yksi porras alas. Moottoripyöräpuolella radalla ajetaan MotoGP:tä, koska se ei vaadi samanlaisia vaatimuksia kuin on formula ykkösissä ja järjestäjien kustannusrakenne on erilainen.

Neuvottelut kilpailuoikeuksista on jo aloitettu.

- Ehkä joskus ensi vuonna asiasta tiedetään enemmän.

Sohlbergin mukaan ajoharjoittelu- ja moottoriurheilutoiminta on tarkoitus aloittaa viimeistään vuonna 2017. Lähes viisi kilometriä pitkällä asfaltoidulla moottoriradalla voidaan toteuttaa raskaan liikenteen ja pelastus- ja puolustusvoimien ajoneuvojen ajokoulutusta sekä siviililiikenneajoneuvojen ajoharjoittelua.

Moottoriradan yhteyteen kuuluu rallicrossrata, ja alueelle kohoaa myös karting-, motocross-, speedway- ja endurorata.

- Urheilijat voivat harjoitella kansainväliset vaatimukset täyttävissä olosuhteissa.

Muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö ovat rahoittamassa hanketta. Sohlberg kertoo, että opetus- ja kulttuuriministeriön osuus on 3 miljoonaa euroa, ja työ- ja elinkeinoministeriön osuus Ely-keskuksen kautta 0,5 miljoonaa euroa.

- Käsittelyssä on vielä merkittävästi suurempi summa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat