Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Närbild
  • Erään kirjan elinkaari

Slovenian yllätykset päättyivät - Ranska on lentopallon Euroopan mestari

Ranska juhlii historiansa ensimmäistä lentopallon EM-kultaa kaadettuaan finaalissa kisojen yllättäjäjoukkue Slovenian 3-0 (25-19, 29-27, 29-27).

urheilu
France players react during the final between France and Slovenia at the men's 2015 CEV Volleyball European Championship
Ranska juhlii historiansa ensimmäistä lentopallon Euroopan mestaruutta.EPA/VASSIL DONEV

Slovenian ensimmäinen lentopallon EM-mitali oli varma jo ennen ensimmäistäkään pelattua pistettä. Ennen sunnuntain finaalia slovenialaisten paras sijoitus EM-kisoista oli 9:s sija, joten ilta oli jo etukäteen historiallinen kaksimiljoonaiselle palloilukansalle.

Ranskalla EM-mitaleja komeili jo ennen Bulgarian Sofiassa pelattua huipennusta hyllyjen täydeltä, mutta se kirkkain palkintokaapista vielä puuttui. Maailmanliigan hallitseva mestari hamusi neljän hopean ja kahden pronssin täydennykseksi EM-kultamitalia.

Slovenia oli pudottanut jo matkalla hallitsevan maailmanmestarin Puolan ja ainoana Euroopassa olympiapaikan jo varmistaneen Italian, joten yksi maailmanliigan hallitseva mestari mahtuisi vielä hyvin joukkoon.

Ranska vie selkeän - sekä tiukan erän

EM-finaali käynnistyi kuitenkin Ranskan tykityksellä. Se aloitti finaalin kahdella peräkkäisellä pisteellä, eikä päästänyt Sloveniaa kertaakaan edes rinnalle koko erässä. 5-6-tilanteessa yritys oli lähimpänä onnistumista, mutta lähes virheettömästi pelannut Ranska meni menojaan ensimmäisen erän voittoon 25-19.

Slovenia tuli toiseen erän uusi vaihde silmässä, ja siirtyi erän alkajaisiksi ensimmäistä kertaa johtoon finaalissa. EM-kisojen sensaatiojoukkue johti toista erää parhaillaan viidellä pisteellä, ja vaikka Ranska pääsikin kertaalleen edelle, oli Slovenialla kolme mahdollisuutta katkaista erä nimiinsä.

Se sai kolme eräpalloa tilanteessa 24-21, mutta ei onnistunut laittamaan peliä poikki. Slovenialaiset eivät voineet kuin ihmetellä, kun hirveisiin korkeuksiin pomppinut hakkuri Earvin N'Gapeth täräytti kovalla iskullaan tulostaululle lukemat 24-24.

Slovenia sai vielä kaksi eräpalloa lisää, mutta Ranska ei suostunut luovuttamaan. Ranskalaiset palkittiin taistelusta, kun se sai Slovenialle tuomitusta kaksoiskosketuksesta eräpallon. Ensimmäinen eräpallo pysähtyi verkkoon, mutta toisella yrityksellä tuli tulosta.

Tine Urnaut arvioi väärin Antonin Rouzierin syötön, ja toinen eräpallo leijaili kenttään ässänä. Ranska nappasi ottelussa 29-27-erävoitolla 2-0-johdon.

Viiden eräpallon menettäminen EM-finaalissa oli Slovenialle paitsi uusi, varmasti hyvin katkera kokemus.

Viides eräpallo riittää tällä kertaa

Italialaiskonkari Andrea Gianin luotsaama Slovenia osoitti kuitenkin vahvuutensa kolmannessa erässä. Slovenia keräsi rivinsä ja nousi tasapäiseen taisteluun erävoitosta, vaikka kovia oli kakkoserässä kokenutkin.

Ratkaisu venyi toistamiseen jatkopalloille, tosin tällä kertaa niille mentiin Ranskan johdolla.

Slovenia selvitti neljä eräpalloa 24-23, 25-24, 26-25 ja 27-26 -tilanteissa, mutta Ranska teki sen mihin Slovenia ei pystynyt. Viides eräpallo tuotti tulosta N'Gapethin mielenkiintoisella takamoukarilyönnillä ja Ranska pääsi juhlimaan Euroopan mestaruutta. Kolmas erä kirjattiin ranskalaisten nimiin lukemin 29-27 ja koko ottelu 3-0.

Euroopan mestaruus on Ranskalle sen historian ensimmäinen.

Suosittelemme

Tuoreimmat