Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kirja: Alpo Suhosta kehotettiin eroamaan koulusta jääkiekkoleirin vuoksi

Pitkän uran jääkiekkovalmentajana tehnyt Alpo Suhonen oli innokas jääkiekkoilija jo nuorena. Hän halusi harjoitella tosissaan, että tulisi hyväksi jääkiekkoilijaksi.

urheilu
Alpo Suhonen (Arkistokuva)YLE

Alpo Suhosen innokkuus ei miellyttänyt Porin lyseon silloista rehtoria. Suhonen kertoo asiasta tuoreessa Pelaa omalla mailallasi -kirjassaan.

- Kun itse pyysin Porin lyseosta lomaa, että pääsisin nuorten maajoukkueleirille, en saanut, koska olin rehtorin mielestä huono oppilas. Menin leirille ja rehtori totesi palattuani, että olisi parasta erota koulusta. Se oli sinänsä rehti liike, että siihen aikaan koulusta erotettu oppilas ei enää päässyt mihinkään kouluun. Erosin ja luin yhden vuoden yksityisoppilaana ja pelasin Porin Karhuissa, Suhonen muistelee kirjassaan.

Hänen ensimmäisestä SM-sarjaottelustaan tuli viime syyskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Suhonen kirjoittaa olleensa Porin Karhujen 17-vuotias kolmosketjun laitahyökkääjä, kun joukkue 9.9.1965 matkusti Helsinkiin ja pelasi harjoitusottelun Pirkkolan tekojäällä Helsingin IFK:ta vastaan.

- Ketjukavereinani olivat samanikäinen Pertti Mäkelä ja Anto Virtanen, joka oli jo aikamies, 28-vuotias, ja oli ollut voittamassa SM-kultaa edellisellä kaudella. Sekä Mäkelä että Virtanen olivat mukana myös 1971, kun voitimme Porin Ässinä seuran ensimmäisen mestaruuden.

Joukkueen valmentajana toimi Lasse Heikkilä.

- Hän ei epäröinyt laittaa kahta teinipoikaa samaan ketjuun, eikä muutenkaan arastellut tehdä päätöksiä. Ja ainakin Pirkkolassa päätös vaikutti oikein hyvältä, sillä pääsin tekemään maalin heti ensimmäisessä vaihdossani.

Katupojat pelasivat jääkiekkoa ja pysyivät poissa pahanteosta

Kun Suhonen pelasi Porin Karhuissa 1960-luvulla, joukkueella ei ollut valmentajia. Suhonen kirjoittaa, että toiminnassa pyöri vain innostuneita pappoja, jotka kolasivat kentän, kun pojat pelasivat.

- Se oli sosiaalista työtä, että me katupojat pysyimme ainakin hetken poissa pahanteosta. Me pelasimme, pelasimme ja pelasimme ja löysimme sitä kautta omat tyylimme. Olisi ehkä ollut hyvä, että olisi ollut myös opastusta, ettei olisi tarvinnut luottaa vain lahjakkuuteen.

Suhosen mukaan tuolloin jääkiekon pelaaminen oli lähinnä kasvatuksellista ja sosiaalista toimintaa.

- Suomi oli köyhä maa, me pelasimme ulkokentillä, kävimme harjoituksissa polkupyörillä ja lämmittelimme kamiinan ääressä. Nyt elämme maailmassa, jossa jääkiekko on osa viihdebisnestä ja jossa valmennetaan tulosta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat