Hyppää sisältöön

Korisliigavalmentaja muistelee ammattilaisuraansa – ”Auto räjähti hallin seinän viereen”

Kouvolan Kouvojen päävalmentajana toimiva Jyri Lehtonen koki yli 10 vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan uskomattomia asioita.

Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen. Kuva: Lehtikuva

Kouvolan Kouvoja nykyään valmentava Jyri Lehtonen on kaikilla mittareilla katsottuna yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista. Lehtonen edusti usean kauden ajan Ranskan ja Saksan liigan huippujoukkueita.

Lehtonen iski hurjat tehot Saksan bundesliigassa pelaavan Ludwigsburgin paidassa vuonna 2003. Seuraavaksi kaudeksi voimaan tullut niin sanottu Bosman B-sääntö hankaloitti Lehtosen neuvotteluasetelmia, koska se vapautti entiset Jugoslavian maiden pelaajat samoille markkinoille EU-pelaajien kanssa.

- Oma palkkapyyntöni oli noussut hyvin menneen Bundesliiga-kauden jälkeen huomattavasti, mutta Bosman B -pelaajien vapautumisen myötä en meinannut löytää sopivaa tarjousta. Neuvottelut venyivät ja venyivät, ja vaihtoehdot kävivät vähiin. Lopulta mahdollisuus pelata Espanjan kakkosliigaa painoi vaakakupissa niin paljon, että hyväksyin Melillan tarjouksen, kertoo Lehtonen koripalloelämää.comin blogihaastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Lehtosen uudeksi seuraksi valikoitui lopulta Espanjan kakkosliigassa pelaava Melilla Baloncesto. Melilla on Espanjan erillisalue, joka sijaitsee Pohjois-Afrikassa, Marokon rannikolla.

Mukavan alun jälkeen alkoivat vaikeudet. Valmentajavaihdoksen jälkeen tappiot seurasivat toisiaan ja myös palkat olivat myöhässä. Lehtonen kertoo blogissa, että ammattilaisen on totuttava paikalliseen elämänmenoon. Kertaalleen Melillassa ryöstetty suomalaistakamies joutui hengenvaaran matkalla harjoituksiin. 

- Pelaajien käytössä oli vanha Datsun, jolla yhtenä päivänä ajettiin poikien kanssa treeneihin. Yhtenä päivänä vähän ennen hallin parkkipaikalle saapumista autossa alkoi haista törkeästi. Laitettuamme auton parkkiin ja noustuamme ulos auto syttyi tuleen. Ihan pian auto räjähti hallin seinän viereen ja kaikki sen ikkunat räjähtivät jaskaksi. Siinä vaiheessa oli onni mukana, että esimerkiksi jokin pelaaja ei ollut ottanut lapsiaan matkaan, muistelee Lehtonen.