1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Palander lataa alppikauden alla: "Suurpujottelun taso niin surkea, että pakko menestyä!"

Yle Urheilun alppihiihtoasiantuntija Kalle Palanderin odotukset ovat kovat, kun maailmancupkausi alkaa viikonloppuna Itävallan Söldenissä.

Kalle Palander haluaa suomalaiset suurpujottelijat maailmancupin pisteille heti kauden avauksessa. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Alppihiihtokausi starttaa viikonvaihteessa perinteiseen tapaan Itävallan Söldenissä naisten ja miesten suurpujotteluilla. Rettenbach-jäätiköllä laskettavassa kisassa suomalaisista ovat mukana sunnuntaina Marcus Sandell, Samu Torsti, Victor Malmström ja Eemeli Pirinen.

- Mitä nyt jätkien kanssa olen vähän jutellu, kaikki on mennyt hyvin, Palander summaa muutama päivä ennen kauden alkua. - Kelit on tosin olleet Keski-Euroopassa aika huonot viimeistelyyn, tosi paljon on tullut lunta. Toivottavasti ei enää tule mitään takapakkia.

Kolme neljästä suomalaisesta suurpujottelulaskijasta vaihtoi suksimerkkiä viime kauden jälkeen, kun Sandell, Torsti ja Pirinen siirtyivät Nordicalle. Palander odottaa vaihdon tuovan uutta puhtia koko kolmikon tekemiseen.

- Uusi suksimerkki on huomattavasti paljon entistä helpompi, sitä on helpompi ohjata. Vanha suksi vei enemmän miestä kun laskija suksea, valottaa Palander. - Tosin täytyy muistaa, että helppo ei ole välttämättä aina nopeampi, mutta helpommalla suksella on mahdollisuus nostaa riskitasoa laskussa, ja sitä nämä jätkät juuri tarvitsevat.

Samat nimet jyräävät

Palanderin kovimmat menestysodotukset kohdistuvat luonnollisesti Marcus Sandelliin ja Samu Torstiin.

- Sandellin murtautumista maailmaan eliittiin on nyt odoteltu muutama vuosi. Hänen kohdallaan viiden parhaan joukkoon yltäminen vaatii täydellisiä laskuja, mutta sitä odotan, sanoo Palander. - Samu Torstin viime kausi oli hyvä. Fakta kuitenkin on, että yleensä nousukauden jälkeinen kausi on paljon vaikeampi, kun omat ja muiden odotukset ovat korkeammalla. Söldenissä odotan häntä 15. sakkiin.

Palander perustelee odotuksiaan lajin tasolla.

- Suurpujottelun taso tällä hetkellä on ihan surkea, jos vertaa vaikkapa pujotteluun, Palander lataa. Ehdoton kärki, muun muassa Marcel Hirscher, Alexis Pinturault ja Ted Ligety laskee kovaa, mutta sen jälkeen on tilaa. Sanon suoraan, että suurpujottelussa pystyy tällä hetkellä tekemään aika perusvedolla kovan luokan tuloksen. Pujottelussa on tiukkaa välillä 1-30, Palander perustelee.

Söldenissä pitäisi siis jo näyttää osaamisensa.

- Vaikea sanoa, kuka siellä on valmis tällä hetkellä. Jotenkin toivoisin, että vähintään kolme suomalaisjätkää olisi toisella kierroksella. Turha toivoa, että kaikki neljä onnistuisivat heti. Mutta vähintään kaksi jätkää haluaisin pisteille, mielellään toinen niistä viiden joukkoon.

No mutta entäpä jos näin ei käy? Annetaanko vielä mahdollisuus, vai heitetäänkö kirves heti kaivoon.

- Ei kun sen jälkeen pitää soittaa minulle ja palkata minut päävalmentajaksi, Palander heittää pilke silmäkulmassa. - Jos ei heti ensimmäisessä kisassa tule tulosta, niin ei muuta kuin porukalle kenkää ja uudet tilalle.