Dramaattinen onnettomuus poisti seisomakatsomot Englannissa

Seisomakatsomot on todettu katsojille liian vaaralliksi useilla englantilaisilla ja skotlantilaisilla jalkapallokentillä.

Kuva: EPA

Useilla englantilaisilla ja skotlantilaisilla jalkapallokentillä ei ole enää seisomakatsomoita, koska ne on todettu katsojille liian vaarallisiksi.

Seisomakatsomot kiellettiin Hillsborough’n vuoden 1989 onnettomuuden jälkeen. Siinä kuoli lähes sata Liverpoolin fania Nottingham Forestin ja Liverpoolin välisessä FA Cupin välierässä.

Kun liverpoolilaisten päätykatsomoon pääsi liikaa katsojia, tungoksessa myös loukkaantui useita satoja Liverpoolin faneja.

Brittifutista aktiivisesti seuraavat Jere Virtanen ja Jaakko Perttilä kirjoittavat Kannattamisen kahdet kasvot -kirjassaan, että seisomakatsomot olivat intohimoisimpien kannattajien ainoa vaihtoehto katsoa ottelut.

- Ne olivat samalla myös lippuhinnoiltaan sellaisia paikkoja, joihin köyhemmilläkin oli varaa. Otteluissa kaikkein kovinta meteliä pitivät poikkeuksetta juuri seisomakatsomon kannattajat.

Onnettomuuden jälkeen seisomakatsomoiden tilalle tuli istumakatsomoiden lisäksi niin sanottuja bisnesluokan katsomopaikkoja ja lisää aitioita.

- Näin ollen halvimpien lippujen tilalle syntyi entistä kalliimpia katsomopaikkoja, joihin ei mattimeikäläisillä ollut varaa.

Tämä on johtanut siihen, että aktiiviset futiskannattajat ovat vuodesta toiseen vaatineet takaisin seisomapaikkoja, mutta tulos on ollut langanlaiha.

Lippurahat takaisin kannattajille

Englantilaisessa jalkapalloilussa on myös toinen merkittävä eroavaisuus Suomeen verrattuna: lippurahojen palauttaminen kannattajille tietyissä tilanteissa.

Tämä juontaa juurensa vuoteen 2011, kun Manchester United kohtasi Arsenalin Old Traffordilla. United vei pelin nimiinsä peräti maalein 8-2.

- Ottelun jälkeen Arsenal päätti palauttaa kannattajilleen lippurahat takaisin. Tämä tarkoitti sitä, että Arsenal näki omat kannattajansa eritoten asiakkaina – ei kannattajina. Ottelulippujen rahojen palautus tarkoitti sitä, että seura koki olevansa kannattajille rahallisesti velkaa siitä, ettei se suoriutunut ottelusta halutulla tavalla.

Perttilä ja Virtanen kirjoittavat kirjassaan, että lippurahojen palautus tekee jalkapallo-ottelusta samanlaista kulutustavaraa kuin ravintola- tai vaatekauppabisneksestä.

- Jos annos ei miellytä, palautamme rahasi. Jokainen vähänkin fiksumpi tajuaa sen, että edessä voivat olla tätä menoa ajat, jolloin ottelulippujen hinnat ovat sidoksissa otteluiden tuloksiin.

- Valitettavasti Arsenal ei ole jäänyt ainoaksi seuraksi, joka palauttaa lippurahoja asiakkailleen. Me tuskin voimme välttyä siltä myöskään tulevina kausina, joten nyt on oikea hetki miettiä sitä, onko jalkapalloseuran kannattaja todella vain asiakas.