1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Liverpool FC on protestiseura"

Tiesitkö, että Liverpool oli alkujaan "protestiseura"? Kannattamisen kahdet kasvot -kirja valottaa seuran historian taustoja.

Anfield Roadilla kunnioitettiin Steven Gerrardia. (Arkistokuva) Kuva: EPA

Englannissa kannattajat ovat perustaneet useita jalkapalloilun protestiseuroja emoseuran toimintaa vastaan.

Brittifutista aktiivisesti seuraavat Jere Virtanen ja Jaakko Perttilä kirjoittavat Kannattamisen kahdet kasvot -kirjassaan, että esimerkiksi A.F.C. Liverpool perustettiin vuonna 2008 protestina Liverpoolin lippujen korkeita hintoja vastaan.

- Tiesitkö muuten, että Liverpool FC on myös itsessään alun perin ”protestiseura”? Sen juuret ovat paikalliskilpailija Evertonissa, jonka stadionmuutoksien tuloksena Anfield jäi tyhjäksi. Tämän seurauksena perustettiin uusi seura pelaamaan Anfieldilla: Liverpool FC.

Virtanen ja Perttilä kirjoittavat, että AFC Wimbledon on puolestaan perustettu vuonna 2002 protestina Wimbledon FC:n nimenmuutoksesta Milton Keynesiksi.

- A.F.C. Barnsley on perustettu vuonna 2003 protestiksi Barnsley FC:n toimintaa vastaan. Seura pelasi vain muutaman kauden ennen hajoamista.

Sunderland Albion F.C. On puolestaan perustettu vuonna 1888 protestiksi Sunderland A.F.C:n toiminnan ammattimaistumista vastaan. Seuran toiminta pyöri kuitenkin vain neljä vuotta.

Muitakin protestisyitä löytyy.

- FC United of Manchester eli lyhyemmin FC United perustettiin vuonna 2005 protestiksi amerikkalaisen Malcolm Glazerin Manchester Unitedin -valtaukselle. Fanit eivät pitäneet siitä, että amerikkalaisomistaja kaappasi koko seuran, joten he perustivat protestiksi uuden seuran, jonka omistajina toimivat fanit itse.