Hyppää sisältöön

Erotuomarit kovan paineen alla kolme vastaan kolme -jatkoajalla

Jääkiekon SM-liigan uudistunut kolme vastaan kolme -mallinen jatkoaika aiheuttaa kovia vaatimuksia erotuomareille.

HIFK:n Mika Partasella juhlahetki SM-liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Tänä syksynä otettiin jääkiekon SM-liigassa käyttöön uusi sääntö, jossa jatkoaika pelataan kolme vastaan kolme kentällisillä. Sääntö on osoittautunut erotuomareille vaativaksi.

Jyri Rönn aloitti heinäkuussa SM-liigan erotuomarijohtajan tehtävässä. Hän on pitkän linjan erotuomari, jolla on kokemusta satojen ottelujen verran SM-liigasta ja useita kansainvälisiä erotuomarin tehtäviä. Hän on seurannut mielenkiinnolla uuden jatkoaikasäännön toimivuutta SM-liigassa.

- Kyllähän se haasteita tuottaa meille, että mennään vauhdilla päästä päähän ja kaksinkamppailuja tulee koko ajan. Yksikään rike ei saa jäädä näkemättä, siinä on myös linjatuomareille haasteita, että linjat pysyvät kiinni. Kyllä jätkät on aika kovan paineen alla siellä, toteaa erotuomarijohtaja Jyri Rönn Yle urheilulle.

Rönn toteaa hymy suupielessä, että toistaiseksi jatkoaikasäännöstä on selvitty tositilanteissa aika hyvin. Palaute kentällä tulee välittömästi pelaajilta ja valmentajilta, kertoo erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

- Palaute, jonka olen kuulut, on ollut ihan hyvää. Oikeastaan mistään ei ole tullut negatiivista palautetta. Siinä on ollut pelaajillekin haastetta, mutta katsojille puolestaan viihdettä. Minusta tuntuu, että sääntö toimii tällä hetkellä oikein hyvin kokonaisuutena, miettii erotuomarijohtaja Rönn.

Suomen erotuomarit arvostettuja

Jyri Rönn näkee, että suomalainen erotuomaritoiminta on kansainvälisestikin arvostettua. Erotuomarien taso on pysynyt hyvin kansainvälisessä vauhdissa mukana.

- Meiltä on kotimaan 20-vuotiaiden MM-kisoissa kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria. Aikuisten MM-kisoissa meillä on pitkällä listalla 4 päätuomaria ja 4 linjatuomaria, joista valitaan myöhemmin.

Kansainvälisissä jääkiekkomittelöissä meno on raakaa erotuomarienkin osalta. Yksi virhe voi lopettaa tehtävät arvokisoissa.

- Kilpailu on koventunut kansainvälisesti viime vuosina. Nykyisin tiedetään, että tässä hommassa voi tehdä esimerkiksi ammattiuran, ja se näkyy kaiseesa kilpailussa. Me yritetään pysyä siinä sitten mukana, kertoo erotuomarijohtaja Rönn.

Suomalaisessa SM-liigassakin on nostettu välillä puheen aiheeksi, että liiga ryhtyisi käyttämään ammattituomareita. Se aika voi olla lähempänä kuin uskotaankaan.