1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Työryhmä selvittämään liikunnan harrastamisen kustannuksia

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut yrittäjä Leena Harkimon johtaman työryhmän selvittämään, miten lasten liikunnan harrastamisen kohonneita kustannuksia voidaan alentaa.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Työryhmä osallistuu norminpulkutalkoisiin tekemällä esityksiä seura- ja kansalaistoimintaa koskevan tarpeettoman sääntelyn purkamiseksi.

Liikuntaharrastamisen ja kilpaurheilun kustannukset liikunta- ja urheiluseuroissa ovat nousseet keskimäärin. Kansainvälisten vertailuiden mukaan Suomessa perheiden varakkuuden yhteys lasten liikunta-aktiivisuuteen on voimakas. Kustannukset ovat nousseet erityisesti tavoitteellisen kilpaurheilun parissa.

Työryhmän tehtävänä on muodostaa kokonaiskäsitys eri lajien ja liikuntamuotojen kustannuksista sekä harrasteliikunnassa että tavoitteellisessa kilpaurheilussa. Työryhmä tekee kehittämisesityksiä valtionavustusjärjestelmän uudistamisesta liikunnan harrastamisen kustannusten laskemiseksi.

- Tänä päivänä lapsille ja nuorille on tarjolla liikuntaharrastuksia aiempaa enemmän, mutta samalla harrastaminen on entistä kalliimpaa useissa lajeissa. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus liikunnan iloon ja mieleiseen liikuntaharrastukseen. Se on myös parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Mahdollisuus kokeilla monipuolisesti erilaisia lajeja tukee oman lajin löytymistä, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Työryhmän puheenjohtajana toimii yrittäjä Leena Harkimo. Muita jäseniä ovat järjestöpäällikkö Rainer Anttila (Valo ry ja Suomen Olympiakomitea), puheenjohtaja Tapio Korjus (valtion liikuntaneuvosto), osastopäällikkö Kirsti Laine (Helsingin kaupunki), toiminnanjohtaja Juha Liedes (Lasten Liikunnan Tuki ry), urheiluseurakehittäjä ja kouluttaja Mikko Mäntylä (freelancer), tutkija Johanna Paukku (LIKES-tutkimuskeskus), toiminnanjohtaja Maurizio Pratesi (Walter ry), johtaja Georg-Henrik Wrede (opetus- ja kulttuuriministeriö, nuorisopolitiikan vastuualue) ja liikuntatoimentarkastaja Ulla Silventoinen (Pohjois-Suomen aluehallintovirasto).

Työryhmä huomioi työssään hallituksen kärkihankkeen ”liikutaan tunti päivässä” toimenpiteet. Ryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi kesäkuun 2016 lopussa.