Suora

 • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
 • Voimistelun SM, akrobatia
 • Voimistelun SM, team gym
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Voimistelun SM, telinevoimistelun telineloppukilpailut
 • Korisliiga, miesten 5. loppuottelu Kauhajoki - Kouvot
 • Urheilua Yle Puheessa: Siim Liivik
 • Urheilukierros
 • Keilailun SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
 • Urheiluruutu

Urheiluoikeuden professori: Hiihtoliitto ei käytä markkina-asemaansa väärin

Urheiluoikeuden professorin mukaan seuramuuttojärjestelmän myötä Hiihtoliitto voi tukea seurojen luottamusta, että ne uskaltavat satsata urheilijoihinsa. Täten ei ole riskiä, että kasvatustyön hedelmät päätyvät toiselle seuralle ilmaiseksi.

urheilu
YLE

Urheiluoikeuden professori Olli Norros Helsingin yliopistosta sanoo, että Hiihtoliiton maastohiihdon seuramuuttosäännössä ei ole juridista ongelmaa.

Sen mukaan urheilijan luopuessa seuran edustamisesta vanha seura on oikeutettu saamaan urheilijalta tai uudelta seuralta korvauksen niistä kuluista, jotka sille on todistettavasti syntynyt edeltävän kahdentoista kuukauden aikana. Nämä kulut koskevat urheilijalle kustannettuja välineitä ja valmennusavustusta.

Norros ei näe, että siirtomaksuvelvollisuudet nousisivat suhteettomiksi oikeisiin maksettuihin kuluihin nähden.

- Tässä (hiihdossa) on todennettavissa olevia kuluja, mitä urheilijan kehitykseen on laitettu, ja ne tulevat uuden seuran hyväksi siirron myötä, enkä näe siinä oikeudellisia ongelmia, Norros sanoo.

Joskus seurat ja urheilijat kiistelevät niistä, mutta Norros muistuttaa, että yksilöurheilija ei yleensä ole työsuhteessa seuraansa. Tämän vuoksi työoikeudellisella sääntelyllä ei ole merkitystä.

Maastohiihtäjien seurasiirroissa on myös usein kyse kansallisesta liikkuvuudesta, jossa ei tapahdu jäsenvaltojen välistä työvoiman liikkuvuutta.

Norros myös sanoo, että seuramuuttosääntö ei rajoita seurojen välistä kilpailua maastohiihdossa.

- Jollain korkealla teorian tasolla joku voi ajatella niin, mutta minusta se ei kanna. Yksilölajien seurat eivät ole suoraan kilpailijoita, vaan ne ovat enemmän taustalla, kun yksilöt kilpailevat, Norros sanoo.

Hän myös tähdentää, että maastohiihdossa ovat hyväksyttävät syyt, miksi järjestelmä on käytössä.

- Siinä halutaan tukea kasvattajatoimintaa ja välttää tilanne, jossa seura ensin satsaa johonkin urheilijaan, joka sitten vaihtaa johonkin toiseen seuraan, kun alkaa menestyä. Sitä voidaan pitää hyväksyttävänä, että hänestä voidaan vaatia kuluja, Norros sanoo.

Hänen mukaansa Hiihtoliiton hallinnoima seuramuuttojärjestelmä ei rikokaan urheiluoikeuden monopolisääntöä, eikä ole myöskään määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä.

- Hiihtoliitolla voi olla määräävä markkina-asema, mutta se ei ole kiellettyä. Siinä ei ole mitään väärinkäyttöä. Hiihtoliiton näkökulmasta sitä voidaan perustella sillä, että se haluaa tukea kunkin seuran luottamusta, että ne uskaltavat satsata urheilijoihinsa, eikä ole riskiä, jotta hedelmät päätyvät toiselle seuralle.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat