Poispotkittu Poikola: Pelaajilla ei ollut valmiutta harjoittelukulttuurin kehittämiseen

Islannista potkut saanut Pieti Poikola ei ole huolissaan, vaikka potkut olivat jo viikon toiset Euroopan kentillä valmentaville suomalaisille.

urheilu
Pieti Poikola Ylen haastattelussa 2014
Yle Urheilu

Pieti Poikola siirtyi islantilaisen Tinndastollin päävalmentajaksi uudet haasteet mielessään. Niitä hän totisesti sai, mutta pesti joukkueen peräsimessä päättyi lyhyeen. Neljä ottelua riittivät vakuuttamaan seurajohdon siitä, että Poikola saa lähteä. Potkuja voi pitää yllätyksenä, sillä joukkue voitti otteluistaan puolet.

- Se kuuluu valmentajan arkeen, että kun tulee turpaan, niin pitää olla valmis kaikkeen kun kutsu seurajohdon eteen tulee. Totta kai kuitenkin sillä tavalla tuli yllätyksenä, että siinä vaiheessa kun alat miettimään omia potkuja, niin kaivat varmaan jo omaa hautaa, Poikola naurahti.

Potkujen perusteena seurajohto mainitsi muun muassa sen, että pelaajilla ei ole treeneissä riittävän kivaa ja suomalaisvalmentajan vaatimustaso on puoliammattilaisina pelaaville liian kova. Poikola allekirjoittaa väitteet, mutta muistuttaa samalla kulttuurieroista.

- Tulimme muuttamaan kulttuuria ja parantamaan harjoittelua, tekemään töitä mahdollisimman ammattimaisesti. Pelaajien tahtotaso ei ollut sitten välttämättä sama ja taisi siinä olla johdon sisälläkin vääntöä, sillä puheenjohtaja, jonka kanssa teimme sopimuksen, ei ollut nyt kokouksessa paikalla, Poikola valotti.

Poikola tiedosti apuvalmentajansa Harri Mannosen kanssa jo etukäteen, että heidän mukanaan tuoma valmennuskulttuuri saattaa aiheuttaa Islannissa ongelmia. Pelaajat ovat puoliammattilaisia, jotka käyvät päivätöissä muualla. Valmennusjohto pyrki yhtä laadukkaaseen harjoitteluun kuin Suomessa, mutta pelaajilla ei ollut valmiutta toteuttaa sitä.

Pyrintöä kausina 2008-2012 ja 2013-2015 valmentanut Poikola on voittanut tamperelaisten peräsimessä Suomen mestaruuden kolmesti, 2010, 2011 sekä viimeisimpänä 2014.

Kahden suomalaisvalmentajan potkut sattumaa

Kaiken kaikkiaan aika Islannissa oli Poikolalle opettavainen ja positiivinen kokemus.

- Oli silmiä avaava kokemus, että vaikka ollaan pohjoismaassa, niin ihmiset ovat todella erilaisia. Ei valitella mitään, mutta sitten kun tehdään päätöksiä, niin ne tehdään, kuten nytkin, Poikola sanoi.

Seuraavaksi Poikola suuntaa Suomeen ja ottaa hetken happea. Seuraavalla valmennuspestillä ei ole kiirettä.

- Nyt ehkä vähän lomaillaan. Tälle talvelle oli jo vähän Madagaskaria suunnitelmissa, niin nyt pääsee ehkä toteuttamaan sen. Siellä on aika hienoja viidakoita ja olen sieltä jo muutaman paikan etsinyt valmiiksi, melkoisena maailmanmatkaajana tunnettu Poikola innostui.

Potkut olivat kuluvalla viikolla jo toiset suomalaisvalmentajalle Euroopan kentillä. Henrik Dettmann sai lähtöpassit maanantaina Turkin Besiktasista. Poikola ei kuitenkaan näe tapahtumilla yhteistä tekijää.

- Se, että kaksi suomalaisvalmentajaa on saanut viikon sisällä potkut, on sattumaa. Olen vakuuttunut siitä, että suomalaiset valmentajat kestävät vertailua aika korkeallakin tasolla Euroopassa ja maailmassa. Kaksi on aika pieni otos, jos valmentajia on kymmeniä tuhansia, Poikola totesi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat