Hyppää sisältöön

Vuokatissa voi pian hiihtää Lahden MM-latuja ja 2018 olympialatuja

Rullahiihtoon soveltuvaan juoksumattoon on yhdistetty älykäs virtuaaliympäristö, joka simuloi arvokisaladut maajoukkuehiihtäjien käyttöön.

Hiihtokuvaa
Vuokatissa hiihdetään MM- ja olympialatuja

VUOKATTI. Vuokatin urheiluopiston testausasemalle on tehty virtuaaliympäristö, jossa urheilijat voivat suurella juoksumatolla harjoitella rullahiihtämällä "etänä" esimerkiksi Lahden 2017 ja Etelä-Korean 2018 olympiareittejä. Projekti alkoi vuonna 2013 ja Saksan olympiavalmennuskeskuskeskus on jo ottanut järjestelmän omaan käyttöön.

Olin itse aikoinani ammattihiihtäjä. Monta kertaa juoksumatolla testiä tehdessä tuntui tyhmältä, että oli vain valkoinen seinä edessä. Jotain täytyi siis tehdä, selvittää idean isä, ajosimulaattoreiden kanssa alun perin töitä tehnyt Veli-Matti Nurkkala.

Vuokatin virtuaaliympäristö on toteutettu yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun sekä Jyväskylän ja Oulun yliopistojen kanssa. Vuokatista on puolestaan tullut näkemystä valmennukseen ja tuotekehittelyyn.

Tällainen harjoitteluympäristö on motivoiva. Tämän avulla pystymme hakemaan pelisilmää, taktiikoita ja tekniikoita eri maaston kohtiin, kertoo Vuokatin urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen.

Mattoa voivat käyttää periaatteessa kaikki, mutta pääsääntöisesti tätä tehdään huippu-urheilun ehdoilla. Maajoukkueurheilijat ovat ykköskategoriassa, jotka pääsevät tätä käyttämään, Pelkonen lisää.

Mistä virtuaaliharjoittelussa on kyse ja mitä kaikkea se mahdollistaa, katso video!