Suora

  • Naisten normaalimatka, Anterselva
  • Ski Tour, sprintit, Åre
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Läpsyttelypelit muuttuivat tositouhuksi

Suomalainen rugby on kehittynyt viidessä vuodessa. Naisten 7s-maajoukkue on noussut Euroopan kärkikastiin. Silti laji pysyy tuntemattomana suurelle yleisölle.

urheilu
Rugby-joukkueet kohtaavat elokuvassa Freetime Machos
Freetime Machos -dokumentti nosti rugbyn hetkeksi suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa viisi vuotta sitten.Klaffituotannot

– Jotkut tulevat edelleen nykimään hihasta kuntosalilla, että olitko sinä se tyyppi, rugbypelaaja Matti Keränen myöntää.

Keränen ei ole supertähti, vaan pääosassa yhdessä harvoista suomalaisen rugbyn tähtihetkistä, Freetime Machos -dokumentissa.

Maailman pohjoisimmasta rugbyjoukkueesta kertova sympaattinen dokumentti julkaistiin viisi vuotta sitten, ja se toi marginaalilajin suomalaisten tietoisuuteen – ainakin hetkeksi.

– Kyllähän se sai silloin julkisuutta. Olemme käyneet pelimatkoilla ulkomailla, ja Irlannissa porukka tuli kyselemään, olemmeko nähneet dokumentin.

Positiivisesta huomiosta huolimatta rugby on pysynyt marginaalilajina Suomessa, jossa kaikki vannoutuneet penkkurheilijatkaan eivät tunne sitä.

Keränen muutti dokumentin julkaisun aikaan Kuopioon, jonne hän auttoi perustamaan ensimmäisen rugbyseuran.

– Laji kasvaa vähitellen ja olemme saaneet paljon uusia pelaajia, mutta tosi paljon joutuu tekemään töitä sen eteen, hän myöntää.

– Kun tarpeeksi mainostaa ja pommittaa mediaa, niin kyllä sieltä aina välillä meidät huomioidaan.

Suomessa rugbya pelataan miehissä kahdella sarjatasolla ja naisissa yhdellä. Seurat voi laskea kahden käden sormilla, eikä laji juurikaan ylitä uutiskynnystä.

Maailmalla rugbyn eri muodot ovat huippusuosittuja; sillä arvioidaan olevan yli seitsemän miljoonaa harrastajaa. Etenkin entisen brittiläisen kansainyhteisön valtiot ovat perinteisiä rugbymaita.

– Rugbya pelataan kouluissa, ja sitä näkee mediassa ja joka puolella jatkuvasti. Minäkin aloitin pelaamaan jo 10-vuotiaana, Suomen Rugbyliiton tekninen johtaja Stephen Whittaker valottaa lajin suosiota.

Suomen miesten maajoukkue on tällä hetkellä maailman rankingin 93. yhteensä 102 maan joukossa. Nouseminen ylöspäin on haasteellista, sillä Suomella ei ole mahdollisuutta pelata edellä olevia maita kuten vaikkapa Swazimaata tai Mauritiusta vastaan ja näin hivuttautua ylemmäs. Eteenpäin on kuitenkin menty, sillä pari vuotta sitten Suomi oli listan viimeisenä.

Seitsemän pelaajan rugbyssa, joka on rugby unionin nopeampi ja peliajaltaan lyhyempi muoto, Suomen naisten maajoukkue on Euroopan kärkikastia. Laji pääsi mukaan Rion olympialaisiin, jonne naisten maajoukkuekin oli karsimassa.

Rugbyyn herätään pikkuhiljaa myös Pohjolassa. Neljä vuotta sitten MM-kisojen seuraaminen oli lähes mahdotonta, mutta nyt maksukanavalta pystyi katsomaan kaikki ottelut. Eikä meno kentälläkään ole samanlaista puuhastelua, kuin vaikkapa Freetime Machos -dokumentin julkaisun aikaan.

– Kyllähän peli on ammattimaistunut. Me saatoimme lähteä aikanaan kymmenellä pelaajalla otteluun (normaalisti kentällä 15), mutta nyt se ei enää onnistuisi. Pelaaminen on koventunut, eikä enää ole sellaisia läpsyttelypelejä, kuin joskus aiemmin, Keränen summaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat