Suora

  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Helsingin MM-kisojen pettymys teki Pitkämäestä arvokisamenestyjän – "Se oli myrkkytilanne"

Tero Pitkämäki jäi Helsingin MM-kisojen loppukilpailussa neljänneksi, vaikka lukeutui mestarisuosikkeihin. Pasi Reinin uudessa kirjassa Kaaret ja tarinat -kirjassa Pitkämäki paljastaa, mikä meni tuolloin pieleen.

urheilu
Tero Pitkämäki kuvassa
EPA

Helsingin MM-kisat 2005 muistetaan parhaiten surkeasta säästä. Keihään loppukilpailun aikana satoi vettä ja tuuli puhalsi voimakkaasti vasemmalta. Pitkämäki joutui maksamaan kovat oppirahat kotiyleisön edessä.

- Se oli minulle myrkkytilanne. Sade ei ollut niin paha, mutta se tuuli. Siihen en osannut vielä siinä vaiheessa muuntautua, kertoo Pitkämäki Kaaret ja tarinat – kirjassa.

- Vedän keihästä pikkaisen vasemmalle ja jos sieltä puhaltaa, keihäs törmää tuuleen koko pituudeltaan.

Vuosien edetessä Pitkämäki on kehittynyt hyväksi heittäjäksi myös hankalissa olosuhteissa.

Pitkämäki oli aiemmin kesällä 2005 kiskaissut edelleen voimassa olevan ennätyksensä 91,53 metriä. Kotiyleisön odotukset olivat MM-kisoissa valtavat, mutta Pitkämäki jäi lopulta neljänneksi vaatimattomalla tuloksella 81,27 metriä.

- Koin sen rajuksi epäonnistumiseksi. Keskityin finaalipäivänä liikaa sääolosuhteisiin. Seurasin säätilannetta koko päivän, vaikka olisi pitänyt keskittyä muihin asioihin, sanoo Pitkämäki.

- Se oli tulevaisuutta ajatellen kasvattava tilanne, mutta se oli raju lähtö.

Tuon jälkeen on tapahtunut paljon. Pitkämäki on menestynein suomalainen keihäänheittäjä arvokisojen mitaleilla laskettuna. Hän on ollut arvokisoissa palkintokorokkeella seitsemän kertaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat