1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Eero Mäntyrannan vaimo kirjassa avioliitostaan: ”Paljon on pitänyt antaa anteeksi”

- Näin jälkeenpäin täytyy ihmetellä, miten jaksoin, Eero Mäntyrannan vaimo Rakel sanoo Kiveen hakatut -kirjassa.

Eero Mäntyranta kotonaan marraskuussa 2007. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kaksi vuotta sitten menehtynyt maastohiihdon olympiasankari Eero Mäntyranta  oli puolisona kiltti ja kunnioitti toista. Näin kertoo hänen Rakel-vaimonsa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen  hakatut -kirjassa.

Rakel kuitenkin myöntää, että avioliitossa oli myös vaikeuksia.

- Aina ei ollut helppoa. Kaikenlaista sattui, ja paljon on pitänyt antaa anteeksi. Eero itse vitsaili, ettei ikinä päästäisi vaimoaan sellaisille reissuille kuin hänellä oli. Olin aika kovilla, varsinkin kun kaksoset olivat syntyneet. Minun ei ole kuitenkaan tarvinnut puolisoani pettää.

Mäntyranta voitti olympialaisissa peräti seitsemän mitalia. Rakel sanoo kirjassa, että hän ei koskaan osannut kuvitella, millaista tulisi olemaan huippuhiihtäjän vaimona eläminen.

- Näin jälkeenpäin täytyy ihmetellä, miten jaksoin, Rakel sanoo.

Hänen mukaansa Eerolle tuli kymmeniä kirjeitä kotiin joka päivä, ja myös matkustaminen oli Eerolle kova juttu.

- Ennen kuin saatiin auto, niin linja-autolla ja junalla, sitten lentämällä Kemistä, jonne minäkin monta kertaa kuskasin, kun kortin sain.

Pojan kuolema oli Mäntyrannalle suuri tragedia

Mäntyrannan elämän suurin tragedia oli hänen Harri-poikansa ennenaikainen menehtyminen vain 23-vuotiaana. Isänsä tavoin hän oli lahjakas hiihdossa.

- Kaikki alkoi hirveästä janosta, ja jotenkin Harri alkoi olla aina väsynyt hiihtoleirilläkin Jerismajalla. Kun tuli sieltä joulunpyhinä, oli tympääntynyt ja sanoi, että ei koskaan jaksa enää lähteä mihinkään. Eero sanoi, että ei tarvitse, ei ole pakko, jos ei halua. Silloin aloimme huomata, että kaikki ei ole kunnossa, Rakel kertoo kirjassa

Terveyskeskuksessa Mäntyrantojen hätää ei otettu tosissaan.

- Terveyskeskuksessa sanottiin, että äidit ne ovat sellaisia, että kuvittelevat kaikenlaista, jano tulee sieltä urheilusta.

- Sanoin, että kun meillä yksi urheilee, niin tiedän kyllä suunnilleen sen.

Pojalle tehtiin useita tutkimuksia, mutta niistä ei selvinnyt, mikä häntä vaivasi. Rakel kuvailee tuota aikaa rankaksi.

Lopulta palajastui, että oireilun taustalla oli hormonihäiriö. Kysymyksessä oli pikkuaivojen lisäke, joka vähitellen heittäytyi toimimasta.

- Eerolle se oli kova isku. Kaikkea yritimme Amerikkaa myöten. Kalle Anttila yritti siellä ottaa selvää ja auttaa, Eero oli joskus ollut Anttilalla mainosmiehenä. Onneksi ei Harrilla ollut kauheasti kipuja.