1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kirja: Suomalainen olympiasankari oli liian salaperäinen

Eero Mäntyranta ei halunnut kertoa omasta harjoittelustaan muille.

Siiri Rantanen, Eero Mäntyranta ja Lydia Wideman-Lehtonen. Kuva: Jukka Kuusisto

Maastohiihdon olympiasankari Eero Mäntyranta oli oman tiensä kulkija. Hiihtoliiton valmennusjohdossa 1970-luvulla toiminut Heikki Kantola kertoo Arto Terosen ja Jouko Vuolteen _Kiveen hakatut _ -kirjassa, että Mäntyranta oli salaperäinen.

- Halusi luoda kuvaa, että häneltä ei mitään kysellä. Sanoi, että jos hän ryhtyy kertomaan, niin muut vain hyötyvät tästä, ei hän itse.

Kantola kertoo kirjassa, että liittovaltuuston jäsenenä Mäntyranta hyökkäsi valtavasti uudistettua valmennuslinjaa vastaan ja kyseenalaisti kaiken.

- Eero oli hiukan sellainen, että hän yksin tietää valmennuksesta kaiken, on ainoa, joka todella tietää. Hän halusi aina tilaisuuksissa olla vähän muiden yläpuolella, mutta sitten kun hänen kanssaan halusi saada keskustelua aikaan, hän ei suostunut kertomaan mitään. En minäkään tiedä Eeron harjoittelusta muuta kuin mitä olen kirjoista lukenut.

Halusi päävalmentajaksi, ei kelvannut

Kun Mäntyranta lopetti hiihtämisen ensimmäisen kerran vuonna 1968, hän haaveili maastohiihdon päävalmentajan tehtävistä, sillä Veli Saarinen oli jäämässä eläkkeelle.

Mäntyrannan Rakel-vaimo kertoo kirjassa, että päävalmentajan pestistä keskusteltiin myös perheessä.

- Kuulemma se oli korkea se Eeron palkkavaatimus, mutta minusta tuntuu, että se oli vähän keksitty syyksi. Minusta se vaatimus oli aika pieni työn määrään nähden. Mutta en minä kauheasti siitä ajatuksesta kyllä tykännyt, kun Eero oli juuri lopettanut ja ollut aina poissa.

Päävalmentajaksi valittiin lopulta Arto Tiainen.

- Eero oli ennen muuta yksinäinen susi, Lapin mies, joka halusi tehdä asioita erillään muista hiihtäjistä, oli myös tavallaan ovela, sellainen, jolla on ketunhäntä kainalossa. Ja luulen, että hiihtäjät olisivat suhtautuneet Eeron paremmin kuin Eero muihin, kertoo kirjassa myös Sapporossa mukana ollut Manne Liimatainen.

Hän kuvailee Mäntyrantaa niin kunnianhimoiseksi, että tämä ei voinut avautua porukalle.

- Hän rakensi elämänsä hiihdon kautta paremmaksi köyhistä oloista. Sitä hiihtovalmentajan paikkaa Eero todella tavoitteli vuonna 1968, mutta minusta tuntuu, että hiihtoväki ja erityisesti hiihtäjät eivät häntä halunneet,  koska hän oli aktiiviaikanaan niin omissa oloissaan. Eero olisi voinut olla valmentajana hyvä sen jälkeen, kun oma polvi olisi ollut jo edustustehtävistä poissa.

Seitsemän olympiamitalia voittanut Mäntyranta kuoli kaksi vuotta sitten joulukuussa.