Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

Kirja: Suomalainen olympiamitalisti perustelee piristeiden käyttöään

Poliisin työ vei liikaa aikaa, ja suomalaishiihtäjä joutui turvautumaan piristeisiin.

urheilu
YLE

Maastohiihdon edesmennyt olympiamitalisti Arto Tiainen puhui avoimesti piristeiden käytöstään, pervitiinistä, vuonna 1984.

Viime vuonna kuolleen urheilukirjailijan Antti O. Arposen mukaan tämä tapahtui Kuopiossa Puijon majan saunassa.

Arto Terosen ja Jouko Vuolteen_ Kiveen hakatut_ -kirjassa Arponen kertoo Tiaisen todenneen, että niistä asioista voi puhua, koska aikaa oli kulunut riittävän kauan.

Kirjan mukaan Tiaisen omatunto ei ollut huono, koska monet hiihtäjät käyttivät samaa piristettä.

Saunakeskusteluissa Tiainen oli todennut, että hän ei hiihtänyt ainuttakaan viidenkympin kisaa ilman pervitiiniä, koska se ei vielä silloin ollut kiellettyjen aineiden listalla.

- Poliisin virassa Kuopiossa oli kahdeksantuntinen työpäivä ja kuusipäiväinen työviikko, lauantainakin vähintään puoli päivää. Vaikka kuinka olisi halunnut harjoitella 50 kilometrin hiihtoa varten, niin ei ollut aikaa. Iltaisin ei ollut valaistuja latuja, ainoa harjoittelumahdollisuus oli 17:n jälkeen pimeässä ja viikonloppuisin.

- Millään ei päässyt sellaiseen kuntoon, että jaksoi vetää kolme tuntia täysillä, niin paljon ei kerta kaikkiaan pystynyt harjoittelemaan. Sillä harjoittelulla jaksoi ja pääsi 35–40 kilometriä, sitten kun otti pervitiiniä, niin jaksoi myös viimeisen kympin, Tiainen perusteli piristeiden käyttöään kirjan mukaan.

Viidenkympin kisassa olympiapronssia ja MM-hopeaa voittanut Tiainen kuoli vuonna 1998.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat