ManU-legenda, suomalainen ja 40-vuotias maalintekijä norjalaisten futissensaation takana

Mitä saadaan kun yhdistetään Ole Gunnar Solskjær, Joona Toivio ja Daniel Berg Hestad? Vastaus on jalkapallon Eurooppa-liigan jatkopaikka.

Ole Gunnar Solskjær on Molde FK:n manageri Kuva: Jerry Lampen / EPA

104-vuotias norjalaisseura Molde FK ylsi melkoiseen sensaatioon jalkapallon Eurooppa-liigassa.

Norjan mestaruutta vuosina 2011, 2012 ja 2014 juhlinut Molde voitti torstai-iltana skottimahti Celticin Glasgow'ssa 2-1 ja varmisti paikkansa Euroopan kakkoskisan jatkopeleissä.

Pudotuspelipaikan arvoa nostaa se, että samassa alkulohkossa pelaavat Molden ja Celticin lisäksi turkkilainen Fenerbahçe SK ja hollantilainen Ajax. Jatkopaikka varmistui jo nyt, vaikka kivikovaa lohkoa on pelaamatta vielä kaksi kierrosta.

ManU-legenda = Ole Gunnar Solskjær

Suurin yksittäinen tekijä menestyksen takana on norjalaisen jalkapallon ja Manchester Unitedin hyökkääjälegenda Ole Gunnar Solskjær. Supervaihtopelaajana Englannissa tunnettu kristiansundilainen vaihtoi punaiset pelishortsit pelaajauransa päätteeksi ensin verkkareihin ja myöhemmin istuvaan pukuun.

Aloittelevan managerin tie vei ManUn reservijoukkueen kautta Moldeen, jonka norjalainen johdatti kahteen perättäiseen mestaruuteen vuosina 2011 ja 2012. Yhden heikomman kauden ja Cardiffin visiitin jälkeen Solskjær palasi takaisin pieneen rannikkokaupunkiin.

Viikonloppuna päättyvässä Tippeligaenissa mestaruus on jo karannut ulottumattomiin, mutta Eurooppa-liigassa Solskjærin joukot ovat yltäneet jo tässä vaiheessa suorastaan satumaiseen suoritukseen.

Solskjær rankkaa jatkopaikan uransa suurimmaksi kokemukseksi Moldessa.

- Juuri nyt tämä tuntuu kaikista suurimmalta. Voitimme sarjan vuonna 2011 ensimmäistä kertaa 100 vuoteen, mutta tämä on aivan uskomaton suoritus jokaiselta. Paras esitys koskaan, manageri virkkoi NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

40-vuotias maalintekijä = Daniel Berg Hestad

Daniel Berg Hestad on todellinen Molde-ikoni. 40-vuotias superkonkari on pelannut kasvattajaseurassaan koko uransa lukuun ottamatta kausia 2003-2005 Hollannin Heerenveenissä. Berg Hestad on pukenut Molden edustusasun päälleen 505 virallisessa ottelussa.

Torstaina DBH runnoi pallon väkisin maaliin Glasgow'ssa kulmapotkun jälkitilanteesta. Kukapa olisikaan osuvampi jatkopaikan ratkaisseen voittomaalin tekijä kuin osumaa villisti juhlinut parrakas seuralegenda.

Nelikymppinen Berg Hestad on dominoinut Molden keskikenttää tuttuun tapaan koko Euroopan kiertueen ajan. Alla on vain täysiä 90-minuuttiasia. Maali Celticin verkkoon oli syksyn ensimmäinen.

- Hän muistuttaa minua Ryan Giggsista, Solskjær totesi Celtic-voiton jälkeen (siirryt toiseen palveluun) Hestadista.

- Hän on kuin dieselmoottori, joka vain parantaa menoaan jatkuvasti.

Suomalainen = Joona Toivio

En finne igen, tavattiin Ruotsissa kirjoitella takavuosina rikoslehtien rubiikeissa. Norjassa eivät suomalaisfutarit ihan yhtä usein ole otsikoissa mestaruuksia juhlineet, mutta taajaan on vuonomaan viheriöillä suomalaisia nähty.

Molden edellisen Norjan mestaruuden takanakin oli yksi suomalainen, kun toissa vuonna seuraan siirtynyt Joona Toivio juhli pääsarjan kuninkuutta viime vuoden syksynä. Toivion lisäksi Norjassa mestaruutta ovat juhlineet 2000-luvulla muun muassa Miika Koppinen sekä kolmen mestaruuden Janne Saarinen, molemmat Norjan jalkapalloa pitkään hallinneessa Rosenborgissa. Hannu Tihiseltäkin löytyy meriittilistalta Norjan Cupin voitto Vikingissa.

Molden sensaatiomaisessa Eurooppa-liigan kampanjassa Toivio pelasi täydet 90-minuuttiset kahdessa Celtic-voitossa. 1-1-tasapelissä Ajaxia vastaan ja 3-1-vierasvoitossa Fenerbahçesta suomalainen tuli vaihdosta sisään.

Toivio on luutinut puolustuksessa vahvasti ja saanut paljon vastuuta myös erikoistilanteissa. Ensimmäisessä Celtic-voitossa Vegard Forren iski voittomaalin Toivion millintarkasta keskityksestä. Toivio on esittänyt norjalaisseurassa syksyllä vakuuttavia otteita.

Ensi kaudella Moldessa nähdään myös toinen suomalainen. 18-vuotias HJK-laituri Roni Peiponen solmi norjalaisten kanssa perjantaina kolmen vuoden sopimuksen.

ManU-legenda, 40-vuotias maalintekijä ja kaksi suomalaista pääsevät siis varmuudella yrittämään ihmeen jatkamista helmikuussa kilpailun 32 parhaan joukossa. Kahdessa alkulohkon viimeisessä pelissä Molden tavoitteena on vielä varmistaa lohkovoitto.

Sen siivittämänä pikkukaupungin ylpeyden siivet saattavat kantaa keväällä vielä pitkällekin.

Korjaus 19.00: Toivio juhli vuoden 2014 mestaruutta syksyllä, ei keväällä.