Suora

  • Hiihdon Ski Classics, Marcialonga
  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 14 - live
  • Rallin SM, Rovaniemi
  • Alppihiihdon MC: Kitzbühel, miesten pujottelun 1. lasku
  • Urheilustudio 26.1.
  • Yhdistetyn MC: Oberstdorf, mäkiosuus
  • Yhdistetyn mäkiosuus, Oberstdorf
  • Urheilustudio 26.1.
  • Sprintit, Oberstdorf

Kirja: Ruotsalaiset ja norjalaiset tulivat juhlimaan suomalaisen olympiasankarin kotiin – ”Hyppivät munasillaan hankeen”

Maastohiihtäjä Arto Tiaisen elämästä ei puuttunut väriä.

urheilu
Hiihtäjiä Rukalta
Kuvituskuva.Yle

Hiihdon olympiamitalisti Arto Tiainen oli poikiensa Ari ja Vesa Tiaisen mukaan Mikkelissä suuri julkkis. Hän päätyi myös SDP:n varapaikalta kahdeksi kuukaudeksi eduskuntaan, kun Viljo Virtanen nimitettiin tammikuussa 1970 Mikkelin läänin maaherraksi.

- Uudelleen isä ei sinne yrittänyt. Sanoi, että melkoista rosvoilua siellä on, se ei ollut hänen hommansa, pojat kertovat Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjassa.

Pojat myös paljastavat, että Tiainen oli ajoittain kovakin juhlimaan, mutta mitään pitkiä ryyppyputkia ei ollut urheiluaikoina.

- Väätäisen Juha kävi joskus meillä mökillä ja osasi kyllä sen juhlimisen taidon. Ja aina Porrassalmen hiihtojen aikaan meillä kävi saunomassa näitä norjalaisia ja ruotsalaisia. Olihan se meille lapsille kova juttu, kun maailman huiput tulivat kotiin, Harald Grönningen taisi käydä eniten. Siinä ne saunoivat ja hyppivät munasillaan hankeen, olut ja koskenkorva tuntuivat maistuvan, ja äiti teki ruuat.

Auto ruutia täynnä

Tiainen siirtyi Muurameen Harjun suksitehtaan tuotekehittelijäksi vuonna 1972 päättyneen hiihdon päävalmentajauransa jälkeen. Toiminta kesti kolmisen vuotta.

Pian Tiaiselle tarjoutui mahdollisuus omaan liikkeeseen mikkeliläisen Valkosen urheiluliikkeen lopettaessa. Tinttisportin perustamisesta tulee vuonna 2016 kuluneeksi 40 vuotta.

Pojat kertovat kirjassa, että Tiainen teki valtavasti suksi- ja asekauppaa postimyyntinä ja jälkivaatimuksena.

- Määrät olivat aika hirveitä. Ainoa ongelma oli, että Arto halusi myydä hiukan halvalla välillä.

Vesa Tiainen paljastaa kirjassa, että kaupantekoon liittyi myös vaarallisia tilanteita.

- Kun Vihtavuoresta haettiin ruutia, takakontti ja takapenkki olivat sitä täynnä, eikä taidettu ihan täyttää säädöksiä. Metsästysseurat saivat ostaa ruutia ja meillekin tuli sitä 50 kilon laatikoissa. Alakerrassa oli lastulevyistä tehty patruunavarasto, parhaimmillaan taisi olla 500 kiloa ruutia siellä alhaalla. Mikkelin pamaus olisi ollut pieni, jos...

Innsbruckin vuoden 1964 olympialaisissa 50 kilometrin pronssia voittanut Tiainen kuoli vuonna 1998.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat