1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Vaikeudet koulineet Kekäläistä ja Columbusta: "Näkee, ketkä luikkivat takaovesta"

Jarmo Kekäläinen joutui pari viikkoa takaperin tekemään kovan ratkaisun ja erottamaan Todd Richardsin päävalmentajan paikalta. Ainakin alkuun joukkueen peli on parantunut John Tortorellan alaisuudessa.

Kuva: Ari Tauslahti

**LOS ANGELES. **John Tortorella on saanut parissa viikossa myytyä hyvin ajatusmaailmaansa Columbus Blue Jacketsin NHL-joukkueelle. Tuoreen päävalmentajan kuudesta ensimmäisestä ottelusta kolme päättyi voittoon, kolme tappioon. Saldo on kohtalainen, mutta ei vie pitkässä juoksussa Jacketsia pudotuspeleihin.

Ei vie, koska joukkue hävisi edeltäneen päävalmentajan alaisuudessa kaikki seitsemän otteluaan.

- Kun itselleen kaivaa tuollaisen kuopan, niin ei tässä oikein tappioputkiin enää ole varaa. Pitää pystyä suorittamaan tasaisesti ja ajatella, että me pelataan tässä seuraavat seitsemänkymmentä ottelua pudotuspelikiekkoa, seuran GM Jarmo Kekäläinen linjasi keskiviikkona kylmän viileästi Yle Urheilulle Los Angelesissa.

Kekäläinen joukkoineen ei silti pelkää haastetta.

- Vaikeudet kasvattavat. Menestystarinoiden takaa löytyy usein tarina, jossa on jouduttu käymään läpi kovia vastoinkäymisiä. Sitten sieltä on tultu vahvana takaisin. Tässä tuli meille kovaa oppia kantapään kautta, ja toivottavasti niin, että pystymme vielä kokoamaan itsemme, Kekäläinen jatkoi.

”Enemmän kuin olisin halunnut”

Varmaa myös on, että mennyt syksy, niin vaikeaa kuin se osallisille on ollutkin, on tarjonnut seuran GM:lle paljon arvokasta tietoa siitä, millaisia persoonia seurassa ja sen ympärillä on. Ja miksei ei toisaalta myös Kekäläisen itsensä tekemistä valinnoista.

- Varmasti tuli oppia enemmänkin kuin olisin halunnut, Kekäläinen naurahtaa.

- Tunneskaala tässä omassa työssä menee voittamisen ja häviämisen mukana. Toisaalta opin tietämään, ketkä ovat niitä oikeita kavereita ja tukijoita. Oppii paljon ihmisten luonteista, kun käydään tällaisia vaikeuksia läpi. Ketkä luikkivat takaovesta ja ketkä pysyvät rivissä.

Pelillisesti joukkue pitää sisällään useita alisuorittajia. Ryan Johansenia vaivasi jokin mystinen energiat vienyt sairaus, mistä seura ei halua hiiskua. Joukkueen ykköstähti ei pelaa vieläkään täydellä tankilla. Kapteeni Nick Folignolla on toistaiseksi ainoastaan kaksi maalia.

Lisäksi maalivahti Sergei Bobrovski ei ole kauden alussa saanut rantapalloakaan kiinni. Bobrovski pelasi tiistaina San Josessa vihdoin tasollaan.

Toisaalta Chicagosta hankittu Brandon Saad sekä seuran oma varaus Boone Jenner ovat pelanneet hyvän syksyn.

- Avainpelaajista löytyy syy siihen, miksi olemme tässä kuopassa. Ei siellä olla pelattu omalla tasolla. En ala nimeämään ketään, mutta niiden, keiltä odotetaan isoa vastuunottoa ja ketkä ovat sen mukaan palkattuja, pitää pystyä se vastuu kantamaan, Kekäläinen muotoilee.

Oikea suunta

Columbus on joka tapauksessa menossa oikeaan suuntaan. Puolustuspeliään hieman muokannut joukkue on nyt tiiviimpi omassa päässä ja toteuttaa suurimmaksi osaksi hyvin Tortorellan ajatuksia karvaus- ja puolustuspelaamisen osalta. San Josessa tiistaina Jackets pelasi kauden parhaan pelinsä.

- Parempaan suuntaan ollaan menossa. Nyt alkaa olla sellainen vanha Blue Jackets-identiteetti löytymässä. Tulokset kyllä tulevat, kun pelataan oman identiteetin jääkiekkoa. Nyt ollaan aktiivisempia molemmissa päissä. Puolustus on tiiviimpää ja toisaalta hyökkäyksessä pakit ajaa sisään, kun on tilaisuus.

- Aktiivisempi ja nopeampi ovat oikeita sanoja, Kekäläinen tiivistää.

Kekäläinen sanoo kuulleensa joukkueen sisältä toistaiseksi vain positiviisia asioita Tortorellasta. GM itse on pannut merkille terävöityneen harjoittelun.

- ”Torts” näyttää sopivan erittäin hyvin meidän identiteettiin ja tätä ajateltiinkin, kun valintaa tehtiin.

Harjoituksetkin ovat nyt kovatempoisia ja intensiivisiä. Selvästi olemme eteenpäin menossa, ”Keku” päättää.