Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lähikuvassa Leijonien voimanpesä Oskar Osala – "Edessä dramaattista kehitystä"

Oskar Osalan elämä jääkiekkoilijana muuttui muutama vuosi sitten. Intohimoinen harjoittelija painottaa, että parhaat vuodet ovat vasta edessä.

urheilu
oskar osala
Katso video klikkaamalla kuvaa.

Kun jääkiekkoilijalla on pituutta 193 senttimetriä ja painoa reilusti yli sata kiloa, niin nopeus ja räjähtävyys eivät välttämättä ole ensimmäiset asiat, jotka nousevat mieleen.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen luottohyökkääjän Oskar Osalan kohdalla näin kuitenkin on. Osala juoksee sata metriä 12 sekuntiin, ja miehen lähtönopeus on hänen kokoonsa nähden käsittämättömällä tasolla.

Kyykystä vaasalaisjässikkä nostaa lähes 220 kiloa ja penkiltä 140 kiloa. Kyseessä on monipuolinen voimanpesä, joka on suomalaisissa kiekkopiireissä harvinainen näky.

- Olen hyvin kiinnostunut itseni ja muiden kehittämisestä. Uhraan sen opiskeluun paljon aikaa. Minusta on kiva toimia koekaniinina siinä, miten tietyt asiat saa siirrettyä peleihin. Se on hyvin kiehtova osa-alue, Osala kertoo.

Olisi kiva pelata häntä vastaan. Minä kiertäisin hänet vasemmalta ja oikealta.

Oskar Osala haluaisi kohdata nuoremman itsensä kaukalossa.

- OHL:ssä sain kipinän treenaamiseen. Valitettavasti sen jälkeen muutaman vuoden ajan ympärillä ei ollut tarvittavaa tietotaitoa ja asiantuntemusta. Olin silloin todella sitoutunut urheilija ja jos olisin saanut silloin asiantuntevaa valmennusta, niin kehitys olisi ollut paljon nopeampaa tärkeinä vuosina.

Muutos Osalan urheilijan elämässä tapahtui muutama vuosi sitten. Hän ei ollut tyytyväinen itseensä jääkiekkoilijana ja oivalsi, mitä täytyi tehdä: kääntyä viisaampien puoleen. Kuvaan astui liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi.

- Onneksi eksyin hänen blogiinsa. Imin sieltä paljon tietoa ja niin teen nytkin. -- Olimme pikkuhiljaa enemmän yhteydessä ja yhteistyömme on nyt erittäin tiivistä. Pidän hänen rooliaan urakehityksessäni erittäin isona, Osala kehuu.

Mikä Osalan harjoittelussa on sitten viime vuosina tapahtunut?

- Olen palannut perusasioiden äärelle. Suomessa ja Yhdysvalloissa on ollut trendinä, että hurahdetaan myyntimiesten juttuihin eli yritetään tehdä fysiikkaharjoittelusta temppuradan näköistä.

- Toiminnallinen harjoittelu on jääkiekkoilijalle harjoittelua jäällä. Jään ulkopuolella hankitaan voimaa ja räjähtävyyttä, joita jalostetaan jäällä. Se on ehkä unohtunut. Nykyään pelaajilla on kiire pois jäältä, KHL:ssä Metallurgia edustava laituri linjaa.

Osala, 27, on ikänsä puolesta jääkiekkoilija parhaassa iässä. Kehitystä on tapahtunut parin viime vuoden aikana paljon, mutta vaativan pelaajan nälkä ei ole vielä talttunut.

- Olen alkanut nyt keskittyä räjähtävyyden ja nopeuden ulossaamiseen. Voimatasojen myötä liikkeeni on parantunut hirveästi, mutta koen, että seuraavien vuosien aikana siinä näkyy dramaattista kehitystä.

Katso Osalan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Suomi ja Tshekki iskevät yhteen lauantaina kello 17. Lähetys TV2:ssa alkaa kello 16.25.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat