Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheilukierros

Myös Venäjän turvallisuuspalvelu mukana dopingsopassa – vakoilua Sotshin olympialaisissa

Wadan raportin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu on vakoillut dopingtyötä muun muassa Sotshin olympiakisojen aikana.

urheilu
Sotilaita ja siviiliasuisia miehiä
Dimitri Medvedev vierailulla turvallisuuspoliisi FSB:n luona (arkistokuva)Mihail Klimintjev / EPA / RIA Novosti / Kremlin Pool

Wadan yli 300-sivuinen raportti kertoo FSB:n, Venäjän turvallisuuspalvelun soluttautuneen maan dopingtoimintaan. FSB on yksi KGB:n jälkeen muodostuneista turvallisuuspalvelun järjestöistä. Raportissa kerrotaan, että Sotshin olympialaisissa oli Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n agentteja, jotka olivat soluttautuneet dopingtestaajien keskuuteen. Silminnäkijän mukaan Sotshin dopingtestitiloissa oli insinöörejä esittäviä miehiä, mutta oikeasti he olivat valtiollisesta tiedustelupalvelusta.

FSB:n sanotaan vakoilleen myös Moskovan antidopinglaboratoriota. Raportin mukaan sääntöjen kiertäminen ja dopingtestien kompromissit tehtiin osittain FSB:n seurannassa.

Tiedustelujen myötä on selvinnyt, että FSB:n agenttia kutsuttiin Evegniy Blotkiniksi tai Blokhiniksi. Uutistoimisto AP:n mukaan tästä ei ole täyttä varmuutta. Agentti vieraili moskovalaisessa laboratoriossa säännöllisesti. Grigory Rodchev tapasi häntä viikottain ja raportoi hänen kauttaan laboratorion toiminnasta FSB:lle.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat