Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bryggare epäili Venäjän toimintaa jo Moskovan olympialaisissa

Arto Bryggare sanoo epäilevänsä, että Moskovan olympialaisissa tehtiin kaikki, mihin ihmisen mielikuvitus pystyy.

urheilu
Arto Bryggare Aamu-tv:n vieraana.
Arto Bryggare Aamu-tv:n vieraana.Yle

Aitajuoksussa muun muassa olympiapronssia ja MM-hopeaa voittanut Arto Bryggare on surullinen maailman antidopingtoimiston Wadan julkaisemasta raportista, joka puhuu karua kieltä Venäjän yleisurheilun dopingista ja korruptiosta.

Bryggare sanoo Yle Urheilulle, että Venäjän testilaboratorioiden toiminta on ollut häikäilemätöntä, jos Wadan tiedot Venäjän systemaattisesta toiminnasta pitävät paikkansa.

Bryggare kuitenkin sanoo, että tiedot Venäjältä eivät tulleet hänelle täysin yllätyksenä. Hän epäilee, että vilpillistä toimintaa oli esimerkiksi jo Moskovan vuoden 1980 kesäolympialaisissa, jolloin itänaapurimme oli vielä Neuvostoliitto.

- Silloin tehtiin kaikki, mihin ihmisen mielikuvitus pystyy. Minulla on hyvin vahva epäilys, että esimerkiksi testipulloja yritettiin rikkoa, Bryggare sanoo.

Bryggare ei halua, että syyttömät joutuvat kärsimään

Vaikka Bryggare pitää Venäjän dopinguutisia surullisina, hän on tyytyväinen siitä, että asia putsataan nyt perin pohjin, jotta yleisurheilussa ja koko muussa urheilussa voi alkaa uusi aika.

Wada on jo ehtinyt esittää Venäjän sulkemista yleisurheilun kansainvälisestä kilpailusta, esimerkiksi ensi vuoden Rion olympialaisista. Bryggare suhtautuu tällaiseen radikaaliin toimenpiteeseen varauksellisesti. Hän ei halua, että syyttömät urheilijat joutuvat kärsimään. Bryggare sanookin, että urheilijoiden sulkeminen kisoista vaatii isoa harkintaa.

- Sympatiani ovat niissä urheilijoissa, jotka ovat täysin syyttömiä, joita on varmasti iso osa Venäjän maajoukkueesta.

Bryggare sanookin, että asia pitää ensin tutkia tarkasti ja välttää ylilyöntejä.

- Kun asia on tutkittu tarkasti ja todettu systemaattisuuden luonne ja urheilurikoksen taso, sitten on arvioitava, mitä sanktioita järjestelmässä voidaan tehdä, että uskottavuus säilyy. On kuitenkin olemassa äärimmäinen mahdollisuus, että maa suljetaan pois urheilujärjestelmän piiristä, mikä ei olisi ensimmäinen kerta. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut ennenkin, mutta nyt se olisi äärimmäisen valitettavaa, Bryggare sanoo.

Hän pohtii, että sanktioita on varmasti tulossa. Bryggare puhuu muun muassa ihmisten vaihtamisista ja laboratorioiden sulkemisesta Venäjällä.

- Venäjän uskottavuus on mennyt niin, että yhtään testiä ei kannata tutkia Venäjällä. Ne pitää tutkia ihan muualla.

Bryggare ei usko suomalaisten sortuvan enää laajaan vilppitoimintaan

Bryggaren on vaikea uskoa, että Venäjän kaltaista toimintaa voisi enää tapahtua meillä Suomessa. Hän muistuttaa Lahden vuoden 2001 MM-hiihtojen dopingskandaalista, jossa kuusi Suomen maastohiihtäjää jäi kiinni.

- Silloin kävimme oman via dolorosan (kärsimysten tien), ja uskon, että tällaista systemaattisuutta ei ole enää Suomessa. Jokainen urheilija, valmentaja ja urheilujärjestelmän sisällä toimija tietää sanktiot ja niiden seuraukset hyvin. Ihmiset kuitenkin voivat tehdä tyhmyyksiä, ja kukaan ei voi taata, että Suomessa olisi kaikki täydellistä, Bryggare sanoo.

Bryggare haluaa laajan dopingjärjestelmän koko ammattilaisurheiluun

Bryggare toivoo, että esimerkiksi yleisurheilussa laajasti käytössä oleva dopingjärjestelmä laajentuisi koko ammattilaisurheiluun, että toiminta olisi tasapuolista. Esimerkkeinä Bryggare mainitsee jääkiekkoliiga NHL:n, koripalloliiga NBA:n ja amerikkalaisen jalkapalloilun ammattilaisliiga NFL:n.

- Kun NHL:ssä pelaa paljon suomalaisurheilijoita, toivoisin, että siellä toimittaisiin globaalin etiikan mukaan. Wadan pitäisikin päästä sopimukseen NHL:n kanssa, kuten se on päässyt esimerkiksi Kansainvälisen olympiakomitean ja IAAF:n (Kansainvälinen yleisurheiluliitto) kanssa. NHL:ssä pitäisi järjestää paljon yllätystestejä.

Bryggare sanoo, että niiden myötä pystyttäisiin saamaan kiinni mahdollisesti dopingia käyttävät jääkiekkoilijat. Hän kuitenkin luottaa suomalaisten ja muiden pohjoismaalaisten puhtauteen.

- En kuitenkaan ole tästä varma kanadalaisten, jenkkien ja venäläisten kohdalla. Tämä on kuitenkin puhdasta arvailua niin kauan, kun siellä ei ole yhtä laajamittaista testikäytäntöä kuin yleisurheilussa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat