Suomen Urheiluliiton hallituksessa kannatusta Venäjän sulkemiseksi yleisurheilusta

Venäjä olisi suljettava yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta selvitysten ajaksi tai sitten, jos maailman antidopingtoimiston Wadan väitteet Venäjän järjestelmällisestä doping- ja korruptio-ohjelmista pitävät paikkansa, sanoo enemmistö tavoitetuista Suomen Urheiluliiton hallituksen jäsenistä.

Kuva: EPA

Valtaosa Urheiluliiton hallituksen jäsenistä sanoo, että Venäjä pitäisi hyllyttää kansainvälisistä yleisurheilukilpailuista, jos maailman antidopingtoimiston Wadan maanantain raportti pitää paikkansa.

Sen mukaan Venäjän yleisurheiluliitto on lahjonut IAAF:n johtoa ja syyllistynyt vakaviin dopingrikkeisiin.

Hyllyttämisen kannalla on kuusi tavoitetuista kahdeksasta Urheiluliiton hallituksen jäsenestä. Heistä kaksi ei osannut sanoa kantaansa tässä vaiheessa. Kahta hallituksen jäsentä ei tavoitettu Yle Urheilun tänään keskiviikkona tekemässä puhelingallupissa.

Urheiluliiton toinen varapuheenjohtaja Ahti Arokallio tähdentää, että ennen Venäjän hyllyttämistä väitteiden taustalle pitää löytyä näyttöjä.

- Kun asia on tutkittu ja pystytty todistamaan väitteet, sitten Venäjä pitää hyllyttää.

Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi liputtaa Venäjän hyllyttämistä ”esitettyjen tietojen valossa”. Samoin Kari Niemi-Nikkola.

Lehtitietojen varassa kertoo olevansa myös Kari Saarinen.

- Sen perusteella mitä olen kuullut, Venäjä pitää hyllyttää. Vaikuttaa siltä, että siellä on järjestelmällinen dopingohjelma, mistä todennäköisesti kansallinen liitto ja viranomaiset ovat tietoisia. Se ei ole yksinyritteliäisyyttä.

Myös Ringa Ropon mielestä Venäjän toimintaan pitää puuttua ”rankoin ottein”, jos Wadan tiedot pitävät paikkansa.

Pasi Oksasenkaan mielestä asiaa ei saa lakaista maton alle, vaan hän sanoo, että Venäjä on hyllytettävä ainakin selvitysten ajaksi.

Sen sijaan Jukka Salmela ja Mårten Beijar eivät osaa vielä sanoa kantaansa, koska heillä ei ole riittävästi tietoa tapauksesta.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton eli IAAF:n valtuuston on määrä kokoontua perjantaina ylimääräiseen istuntoon keskustelemaan Venäjän liiton hyllyttämisestä.