Venäjän hyllyttäminen voi vaikuttaa maailmanrauhaan ja Suomeen - Ropo: Riippuu Putinin ”mielentilasta”

Jos Venäjä suljetaan kansainvälisestä yleisurheilutoiminnasta, presidentti Vladimir Putin voi horjuttaa sen varjolla maailmanrauhaa.

Kuva: Alexei Nikolsky / Ria Novosti / AFP

Venäjän hyllyttäminen kansainvälisestä yleisurheilukilpailutoiminnasta voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa maailmanrauhaan. Tätä mieltä on kaksi tavoitetuista kahdeksasta Urheiluliiton hallituksen jäsenestä.

- Sillä voi olla mitä tahansa vaikutuksia, koska se on ennalta arvaamaton tilanne. Se voi olla arvovaltatyyppinen asia Putinille, hallituksen jäsen Jukka Salmela sanoo.

Hän myös muistuttaa, että Suomella ja Venäjällä on yhteistä rajaa noin 1 300 kilometriä.

- Kukaan ei pysty arvioimaan, mitä tapahtuu.

Myös Ringa Ropo arvioi, että Venäjän hyllyttäminen kansainvälisestä yleisurheilukilpailutoiminnasta ei voi olla vaikuttamatta maailmanrauhaan.

Ropo muistuttaa, että Venäjä on ennenkin tuonut arvovaltaansa esille urheilussa esimerkiksi presidenttinsä Vladimir Putinin johdolla.

- Olemme Venäjän rajanaapureita, ja emme voi välttyä siltä, että sillä voisi olla vaikutuksia Suomelle. Riippuu Putinin ”mielentilasta”.

Osa suomalaisista pelkää, että Venäjä ottaa Ukrainan jälkeen seuraavaksi pihteihinsä Suomen. Ropokin tiedostaa tämän heittoasteella, mutta hän luottaa siihen, että urheilu voittaa.

Ropo haluaakin pitää politiikan pois urheilusta, mutta hän korostaa, että myös Venäjä on uskallettava laittaa selkä seinää vasten.

- Tämä koskee Yhdysvaltojakin ja koko muuta urheilevaa maailmaa.

Harmaakorpi: Aina tilanteet hankaloituvat, kun tulee lisää ristiriitoja

Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi ei usko, että Venäjän sulkemisella olisi suoria vaikutuksia maailmanrauhaan.

- Aina tilanteet kuitenkin hankaloituvat, kun tulee lisää ristiriitoja.

Harmaakorpi myös toteaa, että urheilullakin voidaan tehdä politiikkaa.

Pasi Oksanen puolestaan huomauttaa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta hänen mukaansa Venäjän eristäminen yleisurheilusta ei välttämättä pahentaisi nykytilannetta.