Yleisurheilupomot vakuuttavat: Suomessa ei voi tapahtua Venäjän kaltaista järjestettyä dopingtoimintaa

Suomessa on erittäin tiukka dopingvalvonta, riippumaton urheilujärjestelmä, korruptiovapaa yhteiskunta ja erilainen kulttuuri kuin Venäjällä, sanovat Urheiluliiton hallituksen jäsenet.

Kuva: Tomi Hänninen

Venäjän väitetyt doping- ja korruptiotapaukset eivät voi toteutua Suomen, Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden yleisurheilussa. Näin vakuuttaa kahdeksan tavoitettua Urheiluliiton hallituksen jäsentä. Kahta ei saatu kiinni.

He perustelevat esimerkiksi Suomen tilannetta sillä, että meillä on erittäin tiukka dopingvalvonta, riippumaton urheilujärjestelmä, korruptiovapaa yhteiskunta ja erilainen kulttuuri kuin Venäjällä.

- En voi hulluimmissa kuvitelmissakaan uskoa, että näin voisi tapahtua, sanoo Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi.

Urheiluliitossa eettistä valiokuntaa vetävän Ringa Ropon mukaan suomalaisessa yleisurheilussa ja muussa urheilussa on kuitenkin hyvä tiedostaa sabotaasin mahdollisuus.

Hän ei halua luoda uhkakuvia, mutta antaa ääriesimerkin. Ropo sanoo, että sabotaasia voi tapahtua esimerkiksi ravintoloissa kuin huomaamatta, kun joku laittaa vaikkapa tyrmäystippoja urheilijan juomaan.

- Se voi olla esimerkiksi seuratoveri.

Ropo ei kuitenkaan usko, että Venäjän kaltainen järjestelmällinen doping- ja korruptiotilanne voisi toteutua suomalaisessa yleisurheilussa. Hän luottaa suomalaiseen urheilujärjestelmään ja antidopingtyöhön, jota tämä entinen pituushyppääjä pitää esimerkillisenä.

- Oman aktiiviurani aikana toimin aktiivisesti sen puolesta, että veritestaukset saatiin yleisurheiluun.

Yksittäisiä ”mätiä omenoita” voi olla mukana

Muutama hallituksen jäsen muistuttaa, että urheilupiireissä voi olla joitakin yksittäisiä ”mätiä omenoita”, jotka toimivat kilpailusääntöjen vastaisesti.

Tavoitettujen hallituksen jäsenten mielestä Venäjän epäilyjen vuoksi suomalaisessa yleisurheilussa ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä erityisiin toimiin ainakaan tässä vaiheessa, koska maassamme on tiukka dopingjärjestelmä.

Osa hallituksen jäsenistä tosin sanoo, että tarvittaessa valvontaa pitää terävöittää. He myös haluavat, että Suomessa seurataan Venäjän tilannetta ja tehdään tarvittaessa tarkistuksia selvitysten pohjalta.